Meyvecilik Şubesi çalışmaları meyve genetik kaynaklarının toplanması, muhafazası ve karakterizasyonu, ıslah çalışmaları ve yetiştirme tekniği çalışmalarından oluşmaktadır.
MEYVE GENETİK KAYNAKLARI ÇALIŞMALARI
Meyve genetik kaynaklarının envanterini çıkarmak amacıyla Türkiye genelinde 1964 yılından bu yana survey ve toplama programları yürütülmektedir. Bu çalışmalar sonunda; armut, ayva, kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, zeytin, badem, ceviz, fındık, antepfıstığı, kestane, nar, incir, üzüm, dut, çilek ve narenciye türlerine ait 3079 adet meyve-bağ gen kaynağı materyali toplanmıştır. Toplanan materyal, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü?nün organizasyonunda 14 farklı araştırma enstitüsünde muhafaza altına alınmıştır. Enstitü arazi gen bankasında bu materyalden 11 meyve türüne ait toplam 1551 adet çeşit ve tipe muhafaza edilmektedir.
ISLAH ÇALIŞMALARI
Seleksiyon ıslahı çalışmaları sonucunda bugüne kadar 21 adet nar, 3 adet ayva, 11 adet yeşil erik, 2 adet erik anacı, 1 adet kayısı, 2 adet badem ve 11 adet vişne çeşidi geliştirilmiş ve tescil ettirilmiştir. Yabancı çeşitlerin introdüksiyonu çalışmaları kapsamında da 16 adet Avrupa eriği ve 18 adet Japon eriği çeşidinin tescili yaptırılmıştır. Geliştirilen çeşitlerden fidan üretimi yapılmakta, üreticilere aşı kalemi ve çelik sunulmaktadır. Islah ve adaptasyon çalışmaları kapsamında narda melezleme ıslahı yöntemiyle yeni çeşitlerin geliştirilmesi, satsuma mandarini seleksiyon ıslahı çalışmaları ve bademde bazı yerli ve yabancı çeşitlerin adaptasyon çalışmaları devam etmektedir.
DİĞER ÇALIŞMALAR
Üzerinde çalışılan meyve türlerinde yetiştirme teknikleri, doku kültürü çalışmaları, döllenme biyolojileri, bazı çeşitlerin sanayide işlemeye uygunluklarının araştırılması v.b. konularında çalışmalar yapılmış; bazı çalışmalar da devam etmektedir. Yapılan araştırmaların sonuçlarını teknik personele ve üreticiye aktarmak amacıyla teorik ve uygulamalı eğitim programları düzenlenmektedir.
HEDEFLER Meyve genetik kaynakları, çeşit ve anaç ıslah çalışmalarına modern yöntemleri de kullanarak devam etmek; bu sayede meyve genetik kaynaklarının muhafazası ve ıslah çalışmalarında daha etkin olmak. Yetiştirme tekniği ve fizyoloji çalışmalarına devam etmek. |
Gelecekte meyvecilik faaliyetlerinin ağırlığını, özelikle Ege Bölgesinde önem taşıyan meyve tür ve çeşitlerinin ıslahı, döllenme biyolojileri, fizyolojisi; doku kültürü, agronomik ve anaç ıslahı çalışmaları oluşturacaktır. Ayrıca yeni meyve tür ve çeşitlerinin Ege Bölgesi koşullarına adaptasyonu çalışmaları ile meyve genetik kaynaklarının toplanması, muhafazası, tanımlanması ve gen haritalarının belirlenmesi çalışmalarına devam edilecektir. Denemeler sonucunda üstün özellikleri belirlenen meyve tür ve çeşitlerinden fidan üretimi ve damızlıkların kurulması çalışmaları artarak devam edecektir. |