Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ - ALATA/MERSİN
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • SEBZECİLİK VE SÜS BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • MEYVECİLİK VE BAĞCILIK BÖLÜMÜ
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
    • ARICILIK BÖLÜMÜ
    • ÜRETİM VE İŞLETME BÖLÜMÜ
    • BİTKİ SAĞLIĞI BÖLÜMÜ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK KURALLAR
  • LABORATUVARLAR
    DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
    TOPRAK ANALİZ LABORATUVARI
    BİTKİ ANALİZİ LABORATUVARI
    SULAMA SUYU ANALİZİ LABORATUVARI
    GÜBRE ANALİZİ LABORATUVARI
    BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
    ENSTRÜMENTAL LABORATUVARI
    DUYUSAL ANALİZ LABORATUVARI
    POMOLOJİ LABORATUVARI
    FİTOPATOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ BÜYÜTME ODALARI
    ANALİZ ÜCRETLERİ
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
    SONUÇLANAN PROJELER
  • YAYINLAR
    ALATARIM
    IV. SÜS BİTKİLERİ KONGRESİ
    TANITIM BROŞÜRÜ
    AVOKADO VE KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KİTAPÇIĞI
    BROŞÜRLER
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Alata/Mersin > Haber

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİNDE BENZOİK ASİT BİLİMSEL SINIRLARI BELİRLENDİ

14.04.2025 / Gösterim Sayısı : 507 / Arşiv

Enstitümüz yürüttüğü proje ile keçiboynuzu pekmezinde üreticilerin büyük sorunu olan benzoik ait ile ilgili standartların değişmesini sağlayacak sonuçlar elde etti.

Benzoik asit gıdalarda mikrobiyal koruma ve raf ömrünü uzatma amacıyla kullanılan bir katkı maddesidir. Özellikle reçel, marmelat, gazlı içecekler, meyve suyu, ketçap, turşu ve benzeri gıdaların üretiminde yoğun olarak kullanılmaktadır. Katkı maddesi olarak kullanılan banzoik asit sentetik olarak üretilmektedir; fakat frenk üzümü, karanfil, erik ve anason gibi gıdalarda farklı düzeylerde doğal olarak benzoik asit oluştuğu bilinmektedir. Literatürlerde yapısında doğal olarak benzoik asit bulunan gıdalar içinde keçiboynuzu (harnup) ile ilgili bir bilgi mevcut değildir ancak keçiboynuzu pekmezi üreticileri katkı maddesi koymamış olmamalarına rağmen yapılan kontroller neticesinde ürettikleri pekmezlerde benzoik asit tespit edildiği ve cezai yaptırımlarla karşılaştıkları ile ilgili şikayetlerini farklı platformlarda ifade etmişlerdir. Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği kriterlerine göre pekmezde herhangi bir katkı maddesi bulunmaması gerekmektedir. 2025 yılı itibari ile bu durumun cezai yaptırımı 210.622 TL’dir. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre bugüne kadar 8 firmaya ait pekmez ürünü benzoik asit nedeniyle cezai yaptırımlarla karşılaşmıştır.
Bu konu ile ilgili olarak Enstitümüz Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Ali TEKİN liderliğinde “Keçiboynuzu Pekmezi Üretiminde Benzoik Asit ve Fenolik Madde İçeriklerinin Belirlenmesi” isimli proje bir proje hazırlamış ve bu proje TAGEM tarafından desteklenmiştir. Proje sonucunda literatürde bir ilk olarak keçiboynuzu meyvesinde benzoik asidin doğal olarak bulunduğunu ve pekmeze geçtiği tespit edilerek çalışma sonuçları ilgili paydaşlarla paylaşılmıştır. Nihayetinde, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü proje sonuç raporundaki veriler ve Gıda Kontrol Laboratuvarlarında yaptırdığı doğrulama analizleri sonucunda 14.03.2025 tarihinde aldığı bir karar ile keçiboynuzu pekmezinin doğasından gelen benzoik asit varlığının tespitinde karar limiti olarak 250 mg/kg değeri kullanılacağını ilan etmiştir.
Bu karar doğrultusunda keçiboynuzu pekmezinde benzoik asit analiz sonucunun 250 mg/kg'ın üzerinde tespit edilmesi halinde, tespit edilen benzoik asidin keçiboynuzunun doğal yapısından gelmediği yönünde değerlendirme yapılacaktır. Bu sonuçla, keçiboynuzu pekmezi üreticilerinin pekmez yapımı sırasında, katkı maddesi koymamış olmasına rağmen, katkı maddesi eklemiş gibi cezai yaptırımlara uğramasının önüne geçilmiştir.


Son Haberler
...
​Tarsus Ticaret Borsası Ve Enstitümüz Arasında ...
...
Biyolojik Mücadele Değerlendirme Toplantısı En ...
...
Alatarım Dergisi Özel Sayısı Çıktı
...
Enstitümüzde Mısır Hasadı
...
Alatarım Dergisi Yeni Sayısı Çıktı
...
Musa Bozuldu Yaylası'nda Arıcılıkta Üretim Ve ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Alata/Mersin
  • Adres : Alparslan Türkeş Bulvarı, No: 492, PK: 33740, Erdemli / MERSİN

  • Telefon : +90 (324) 518 0052 Sosyal Tesis : 324 515 60 80

  • Faks : +90 (324) 518 0080

  • E-Posta : alata@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

  • Sosyal Tesis : 324 515 60 80

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI