Deniz salyangozunda yönetim önlemleri paydaş toplantısı (SSF in country meetings: Rapa management measures) toplantısı 29 Mart 2021 tarihinde Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Ulusal Su Ürünleri Gen Bankası Toplantı Salonu salonunda düzenlendi.
Karadeniz'in yerli türü olmayan deniz salyangozu 1940'lı yıllarda Karadeniz'e yerleşerek, zaman içinde bentik canlılar özellikle midyeler üzerinde bir tehdit oluşturmuştur. Bu türün avcılığı 1980'li yapılmaya başlanmış, günümüzde de balıkçılar açısından önemli bir gelir kaynağı olan türlerden biri olmuştur.
FAO tarafından Karadeniz'deki bütün kıyıdaş ülkelerle işbirliği yapılarak salyangozun sürdürülebilir avlanması ve ekosistemdeki diğer türlerin arasında bir denge sağlayacak biçimde işbirliği geliştirilmiştir.
SUMAE tarafından bugüne kadar salyangoz 'da sepet kullanımı, algarnanın dip yapısına etkisi, yeni av aracının tasarımı ve stokların durumuna ilişkin yapılmıştır. GFCM BlackSea4Fish projesi çerçevesinde 29 Mart 2022 tarihinde Trabzon Ulusal Su Ürünleri Gen Bankası Toplantı salonunda, sektörün mevcut yönetim düzenlemelerine bakışı ve beklentilerini belirlemek amacıyla bölgesel paydaş toplantısı yapılmıştır. Toplantıya salyangoz balıkçıları, küçük ölçekli balıkçılığın temsilcileri, araştırmacılar, balıkçılık yönetiminden sorumlu olan merkezi otoritenin temsilcileri, kontrol görevlileri, çevre örgütü temsilcisi, salyangozun fabrikalara gönderilmesinde görev alan kabzımallar ve fabrikaların temsilcileri katılım sağladı.
Çalıştay sonucunda öne çıkan konu başlıkları belirlenerek, her paydaş grubun memnun olup olmadığı ve seviyesine belirlenmesine yönelik puanlandırma yapılmıştır. Çalıştay sonuçları GFCM BS4F projesi kapsamında 9 Mayıs 2021 tarihinde Karadeniz'deki ülkelerin tamamı için yapılacak olan genel toplantıda sunulacaktır.