Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE), alabalık derisinden elde edilen balık jelatininin farklı gıdalarda ticari sığır jelatinine alternatif olarak kullanımı üzerine deneme çalışmalarına başladı.
“Ultrases Destekli Balık Jelatin Ekstraksiyonu” başlıklı TAGEM projesi kapsamında üretilen balık jelatini, yumuşak şeker ve sütlü tatlı üretiminde test edildi. Yapılan duyusal değerlendirmelerde, balık jelatini içeren ürünlerde istenmeyen balık tadı ve kokusunun bulunmadığı belirlendi. Bununla birlikte, tekstürel özelliklerin daha da iyileştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.
SUMAE tarafından yürütülen bu yenilikçi çalışma, su ürünleri kökenli jelatinin gıda sanayisinde kullanım potansiyelini ortaya koyarak sürdürülebilir ve alternatif hammaddelerin geliştirilmesine önemli katkılar sunmaktadır.