Kurumumuzun sorumluluk alanı içerisinde yer alan bölgede, avcılık veya kültür balıkçılığı (aquaculture) yoluyla üretimi yapılan su ürünlerinin ekonomi biliminin temel ilkelerini kullanarak, bölgesel ve ülkesel düzeyde sosyal ve ekonomik araştırmalar yapmaktır. Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde özellikle Karadeniz'i ilgilendiren su ürünlerinin ekonomik verileri ile iç ve dış pazarlardaki konjonktürü takip etmek faaliyet alanlarımız içerisindedir.
Bölgesel ve ulusal düzeyde su ürünleri kaynaklarının rasyonel kullanımı, yönetimi ve sorunların çözümü için değişen yapı ve koşullara göre araştırma ve yayım faaliyetleri düzenlemek, alanında bilim ve teknoloji gelişimine katkı sağlamak görevlerimiz arasındadır.
Amacı ve Kapsamı
Tarım Ekonomisi, ekonomi biliminin temel ilkelerini kullanarak tarımsal problemlere çözüm arayan bir bilim dalıdır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde tarım ekonomistleri su ürünlerinin değerlendirme gibi teknik konularını, hem de ekonominin planlama, yönetim, finansman, muhasebe, işletmecilik, pazarlama, su ürünleri politikası, su ürünleri tebliği ve yönetmeliği, balıkçılık sosyolojisi, tarımsal yayım gibi konularını bilmek durumundadır. Ayrıca su ürünleri sektörünü geliştirmek, balıkçıların ve yetiştiricilerin yaşam düzeyini iyileştirmek ve tüketicileri aşırı fiyat artışından korumak, tarımsal ürünler dış satımını artırmak amacıyla devletin uyguladığı plan ve programlar ile ilgilenmektedir.
Marjinalite kavramı ve marjinal analiz çalışmalarının yoğunlaşması, üretim fonksiyonları, brüt marj kavramı, doğrusal programlama yöntemi, Ekonometri, Üretim Ekonomisi ve Yöneylem Araştırması gibi yeni bilim dallarını kullanarak araştırmalar yapmak da amaçlarımız arasındadır.
Giderek artan dünya nüfusu ve gıda ürünleri talebi hızla artarken üretim kaynaklarının sınırlı olması kaynak kullanım etkinliği ve verimlilik gibi kavramları ön plana çıkarmaktadır. Diğer fazla üretmek değil, kaynakların etkin ve rasyonel bir şekilde kullanılması önem kazanmaya başlamıştır.
Görev ve Sorumluluk alanı başta olmak üzere ulusal ve uluslararası düzeyde;
- Su Ürünleri Üretim Yönetimi Araştırmaları
- Su Ürünleri Piyasaları ve Tüketim Araştırmaları
- Su Ürünleri politikalarının etkilerinin değerlendirilmesi,
- Balıkçılık ve kültür balıkçılığında üretim maliyeti araştırmaları
- Üretim planlarına yönelik araştırmalar,
- Su ürünlerine Dayalı Sanayide Pazar ve pazarlama araştırmaları,
- Su Ürünleri sektörüne dayalı sanayi yatırım projelerinin fizibilite raporunun hazırlanması ve değerlendirilmesi
- Su ürünleri sektöründe değer zinciri araştırmaları
Bu çerçevede Türkiye'de su ürünleri üretiminin en yoğun olduğu bölgelerin birinde bulunan SUMAE; 1987 yılından günümüze birçok araştırma projesi sonuçlandırılmış, farklı kurum ve kuruluşlarca ortak çalışılan proje de faaliyetlerini sürdürmektedir.