AYYILDIZ ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: NGDA146/4/YMH/TOB//MCD/3/LIRA/5/F130L1.12
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2011
Morfolojik Özellikleri:
Sap yapısı: Oldukça sağlamdır
Yaprak yapısı: Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başak yapısı: Hafif renkli, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
Tane yapısı: Amber renkli olup beyaz sert buğday sınıfına girmektedir. Camsıdır.
Teknolojik Özellikleri :
Hektolitre Ağırlığı: 78-80 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 37-40 g
Protein oranı: % 14-16
Sedim: 35 ml
Enerji değeri: 285Un Verimi: %61
Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri :
Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir.
Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
Verimi ise bölgemiz kuru şartlarında ortalama 350-400 kg/da dır.
Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Sap yapısının sağlam oluşu nedeniyle yatmaya dayanıklı olduğundan sulu şartlarda da rahatlıkla yetiştirilebilir ve çok daha yüksek verim alınabilir. Dekara 16-18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerine tavsiye edilmektedir.
OLGUN ( ARPA )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Hordeum vulgare
Çeşidin Melezi: Bilinmeyen
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2011
Morfolojik Özellikleri:
Sap yapısı diğer arpa çeşitlerine göre daha sağlamdır.
Bitki boyu 80-115 cm olup yatmaya mukavemeti iyidir.
6 sıralı olup, 2 sıralı arpalara göre daha küçük danelere sahiptir.
Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başaklar açık yeşil, kılçıklı, orta sıklıkta ve eğik olup, tane açık sarıdır.
Başaklar sararmadan önce kılçık uçlarında yoğun bir renklilik mevcuttur.
Teknolojik Özellikleri :
Hektolitre Ağırlığı: 65-73 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 30-43 g
Protein oranı: % 12-15
2,8 mm elek üstü: %23
Elek altı: %7
İrilik sınıfı: 5
Tarımsal Özellikleri :
Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
Bölgemiz şartlarında kıştan etkilenmeyen veya minimum zara gören bir çeşittir.
Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
Verimi ise bölgemiz kuru şartlarında ortalama 300-400 kg/da dır.
Arpa yaprak hastalıklarına orta derecede dayanıklıdır.
Protein oranının yüksekliği nedeniyle iyi bir kesif yem kaynağıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-20 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu ve İç Anadolu'ya tavsiye edilmektedir.
ÜMRANHANIM ( TRİTİKALE )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür :X Triticosecale
Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-31.03.2010
Morfolojik Özellikleri :
Başakları sarı ve kılçıklı,
Tane rengi kırmızı ve iri ve dolgun
Bitki boyu: 120-130 cm'dir.
Sapı sağlam, yatmaya dayanıklıdır.
Tekonojik Özellikleri :
Bu çeşitle yapılan çalışmalar, insan beslenmesinde de tek veya paçal olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Ham yağ: %1,5-2,5
Ham selüloz: %1,8-2,3
2,8 mm elek üstü: %96,4
Sertlik: 57,3
Yaş Gluten: 31,2
Sedim: 22
Gecikmeli Sedim: 27
Nem: 11,0
Protein: 14,3
Su Kaldırma: 61,3
Gluten: 30,3
Ekmek Hacmi: 714 cm3
1000 tane ağırlığı: 40
Hektolitre ağılığı: 77,2
Tarımsal Özellikleri :
Mutlak kışlık
Orta erkenci
Kışa ve soğuğa dayanıklı
Kardeşlenmesi iyi, kıraç koşullarda arpa ve buğdaya göre daha verimlidir.
Sarı pas (Puccinia striiformis), kahverengi pas (Puccinia recondita), kara pas (Puccinia graminis) ve külleme (Erysiphe graminis) ile başak hastalıklarından sürmeye (Tilletia foetida) ve rastığa (Ustilago tritici) karşı dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Doğu Anadolu Bölgesi ve kışlık çeşitlerin yetiştirildiği tüm bölgelere önerilmektedir. Ekim sıklığı m2 ye 400-450 tohum olacak şekilde ayarlanmalıdır. Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-20 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler :Doğu ve İç Anadolu'nun kıraç arazilerine tavsiye edilmektedir
KIRİK ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür : Triticum aestivum
Çeşidin Melezi :Yerel populasyondan tek başak seleksiyon metodu
Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü 30.03.2010
Morfolojik Özellikleri :
Sap yapısı zayıf ve ince
Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başaklar renkli, kılçıksız (tepe kılçıklı), dik olup,
Tane beyaz settir.
Teknolojik Özellikleri :
Hektolitre Ağırlığı: 76-81 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 37-38 g
Protein oranı: %14,5
Sedim: 38 ml
Enerji değeri: 246
Un Verimi: 68
Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özelleri :
Alternatif karakterli bir çeşit olup, kışlık ekimlerde kıraç şartlar için, yazlık ekimlerde sulu şartlar için önerilmektedir.
Soğuğa ve kurağa karşı orta dayanıklıdır.
Kardeşlenme özelliği çok iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
Verimi: Kuru şartlarda ortalama 150-200 kg, sulu şartlarda 200-250 kg.
Sürme, rastık ve paslara hassastır.
Ayrıca uzun boylu ve zayıf sap yapısı nedeniyle yatmaya hassastır.
Yetiştirme Tekniği:
Kışlık olarak ekildiğinde ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Bölgemizde dondurma olarak ta ekimi yapılmaktadır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu bölgesine tavsiye edilmektedir
YILDIRIM ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Tür:
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi : ID800994.W/VEE SWM15134-1WM-0WM-0SE-0YC-5YC-0YC
Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2002
Morfolojik Özellikleri :
Sap yapısı oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır. Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup, tane beyaz ve camsıdır
Teknolojik Özellikleri :
Hektolitre Ağırlığı: 80 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 38-40 g
Protein oranı: %14
Sedim: 36 ml
Enerji değeri: 210
Un Verimi: 68
Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri :
Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir. Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir. Kardeşlenme özelliği iyi bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup orta erkenci bir çeşittir. Sulu şartlarda 550-700 kg/da verim alınabilmektedir. Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği :
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-19 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu'nun sulanabilir alanlarına tavsiye edilmektedir.
DAPHAN ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: JUP/4/CLLF/3/II14.53/ODIN//CI14431/WA00477
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2002
Morfolojik Özellikleri:
Sap yapısı: Oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır.
Yaprak yapısı: Yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup,
Tane tengi: Beyaz, orta sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 38-40 g
Protein oranı: %13
Sedim: 38 ml
Enerji değeri: 190
Un Verimi: % 68
İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir.
Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir.
Kardeşlenme özelliği ve gübreye reaksiyonu iyi
Orta erkenci bir çeşittir.
Sulu şartlarda 450-550 kg/da verim alınabilmektedir.
Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-19 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun sulanabilir alanlarına tavsiye edilmektedir.
ALPARSLAN ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür:Triticum aestivum
Çeşidin Melezi:TX69A509-2 // BBY 2 / FOX TX8V2154
Islah Edildiği Yer ve Yıl:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2001
Morfolojik Özellikleri:
Sap yapısı: Oldukça sağlam.
Yaprak yapısı: Yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
Tane yapısı: Kırmızı, sert ve camsıdır
Teknolojik Özellikleri:
Hektolitre Ağırlığı: 79 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 32 g
Protein oranı: %14
Sedim: 40 ml
Enerji değeri: 220
Un Verimi: %70
Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
Kardeşlenme özelliği ıyi, çok erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
Verimi bölgemiz kurak şartlarında ortalama 300-450 kg/da dır.
Sürme, rastık ve paslara dayanıklılığı iyidir.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.
NENEHATUN ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: ND//P101/BLUEBOY
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2001
Morfolojik Özellikleri:
Sap yapısı sağlam
Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
Tane beyaz, orta sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
Hektolitre Ağırlığı: 76-78 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 33 g
Protein oranı: %13
Sedim: 31 ml
Enerji değeri: 213
Un Verimi: 69
İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
Kardeşlenme özelliği ıyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi
Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 300-350 kg/da dır.
Sürme, rastık ve paslara dayanıklılığı iyidir.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.
KARASU - 90 ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: LOM11/B12973//MİR264
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1990
Morfolojik Özellikleri:
Sap yapısı oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır.
Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başaklar beyaz, kılçıksız, orta sıklıkta ve dik
Tane kırmızı, sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
Hektolitre Ağırlığı: 76-81 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 37-40 g
Protein oranı: %12
Sedim: 36 ml
Enerji değeri: 150
Un Verimi: 55
İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir.
Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup orta erkenci bir çeşittir.
Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 350-400 kg/da dır.
Sulu şartlarda ise 500-650 kg/da verim alınabilmektedir.
Sürme, rastık ve paslara orta derecede dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu ve İç Anadolu'nun sulanabilir alanlarına ve taban suyu yüksek olan kıraç alanlara tavsiye edilmektedir.
DOĞU - 88 ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: Bez/Dane//Co 725052 (Oklahoma Orijinli)
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1990
Morfolojik Özellikleri:
Sap yapısı: Oldukça sağlam
Yaprak yapısı: Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
Tane yapısı: Kırmızı, sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 31 g
Protein oranı: %13-14
Sedim: 32 ml
Enerji değeri: 204
Un Verimi: % 71İ
İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
Kardeşlenme özelliği ıyi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup hasat zamanı geciktirilirse tane dökme eğilimi görülmektedir.
Yağışlı yıllarda %20 oranında yatma görülmektedir.
Verimi bölgemiz kurak şartlarında ortalama 320-450 kg/da dır.
Sürme, rastık ve paslara orta dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerine tavsiye edilmektedir.
PALANDÖKEN - 97 ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi:AU//YT54*2/N10B/3/II8260/5/PNC/CM//NB6977/3/CC/INIA//BB/4/MXP//KR/FUNO
Islah Edildiği Yer ve Yıl:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1997
Morfolojik Özellikleri:
Sap yapısı oldukça sağlamdır.
Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
Tane beyaz, orta sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
Hektolitre Ağırlığı: 76-78 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 37-40 g
Protein oranı: %13-14
Sedim: 30-32
Enerji değeri: 235
Un Verimi: %65
İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
Kardeşlenme özelliği iyi, orta geççi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 350-450 kg/da dır.
Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 16-18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.
LANCER ( BUĞDAY )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: TK/CNO//NE-451406
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1977
Morfolojik Özellikleri:
Uzun boylu, sap yapısı incedir.
Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup,
Tane kırmızı, sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 34 g
Protein oranı: %13-14
Sedim: 31 ml
Enerji değeri: 201
Un Verimi: % 67
İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
Kardeşlenme özelliği iyi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
Zayıf sap yapısına sahip olduğundan yatmaya çok hassastır.
Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 250-300 kg/da dır.
Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerine tavsiye edilmektedir.
LÜTFİBEY KORUNGASI
Tescil Yılı : 2005
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
Bir yapraktaki yaprakcık sayısı 16
Dallanma sayısı 6
Gövde ve yaprak az tüylü
Dik habitüslü
Bitki boyu 95 cm (3 yıllık ortalama).
Çiçek rengi pembe
Tarımsal Özellikleri:
Soğuk şartlara ve kurağa dayanımı iyi
Biçimden sonraki gelişmesi iyi Doğu Anadolu şartlarında 2 biçim vermekte
Hastalık ve zararlı dayanımı iyi tesis yılından itibaren en az 4 yıl kesilmemektedir.
Verim Özellikleri:
Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında kuru ot verimi 700 kg/da,
Kuru ot veriminin % 60'ını ilk %40'ını 2 biçimde vermekte,
Teknolojik Özellikleri : % 95 Kuru madde, % 12,67 Ham protein,% 28,72 Ham selüloz, % 1,83 Ham yağ, % 6,58 Ham kül, % 45,43 Nitrojensiz öz madde.
Hastalık ve Zararlı Durumu : İyi
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
ARİFE AK ÜÇGÜLÜ
Tescil Yılı : 2009
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
Bol yapraklıdır ve yoğun bir büyüme göstermektedir.
Erkenci çeşittir.
Bitki boyu 24,2 cm
Çiçek rengi beyaz
Tarımsal Özellikleri:
Soğuk şartlara dayanımı iyidir.
Biçimden sonraki gelişmesi iyidir.
Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir.
Otlatmaya dayanıklıdır.
Verim Özellikleri:
Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 5203,6 kg/da
Kuru ot verimi 924,3 kg/da
Tohum verimi ortalama 18 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
Ham protein oranı % 18,0
Ham selüloz oranı %15,8
Ham yağ oranı %1,8
Ham kül oranı %11,8
Organik madde oranı % 78,6
Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya hastalığına ve nematodlara karşı dayanıklılığı iyi.
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
AYGÜN MACAR FİĞİ
Tescil Yılı : 13 Nisan 2010
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri:
Çiçek rengi beyaz
Çiçeklenmeye başlama zamanı erken
Bakla uzunluğu ve genişliği orta
Tohum şekli küremsiT
ohum büyüklüğü orta
Tohum sayısı orta
Tarımsal Özellikleri:
Kışa dayanımı iyi
Kurağa dayanımı çok iyi
Tane dökmeye dayanımı orta
Harman olma özelliği iyi
Verim Özellikleri :
Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında
Yeşil ot verimi 3500 kg/da
Kuru ot verimi 700 kg/da,
Tohum verimi ortalama 160 kg/da
Teknolojik Özellikleri :
Ham protein oranı % 16,4-18,9'dir
Ham selüloz oranı % 24,5-28,8
Ham yağ % 2,2-2,5
Bin dane ağırlığı 37,2
Hastalık ve Zararlı Durumu : Dayanıklılığı İyi
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
DADAŞ ÇAYIR ÜÇGÜLÜ (T.pratense)
Tescil Yılı : 2008
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri:
Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır
Sap uzunluğu orta
Sap kalınlığı ince
Bitki boyu 75 cm
Gövde ve yaprak az tüylü
Çiçek rengi pembe
Tarımsal Özellikleri:
Erkenci bir çeşittir
Soğuk şartlara dayanımı iyidir
Biçimden sonra iyi gelişme gösterir
Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir
Verim Özellikleri:
Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 8000 kg/da
Kuru ot verimi 1612 kg/da
Tohum verimi ortalama 35 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
Ham protein oranı %15,7
Ham selüloz oranı %21,0
Ham yağ oranı %2,1
Ham kül oranı %9,2
Organik madde oranı % 81,9 dir
Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya ve fusarium hastalıklarına ve zararlılara dayanımı iyidir
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
DOĞUBEYAZI (Vicia pannonica Crantz )
Tescil Yılı : 13 Nisan 2010
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
Çiçek rengi beyaz
Çiçeklenmeye başlama zamanı erken
Bakla genişliği ve uzunluğu orta
Tohum şekli küremsi
Tohum büyüklüğü orta
Tohum sayısı orta
Tarımsal Özellikleri:
Kışa dayanımı iyi
Kurağa dayanımı çok iyi
Tane dökmeye dayanımı orta
Harman olma özelliği iyi
Verim Özellikleri:
Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 3500 kg/da
kuru ot verimi 750 kg/da,
Tohum verimi ortalama 170 kg/da
Teknolojik Özellikleri :
Ham protein oranı % 15,8-18,5'dir
Ham selüloz oranı % 24-30
Ham yağ % 2,3-2,5
Bin tane ağirliği 37,5 gr
Hastalık ve Zararlı Durumu : Dayanıklılığı İyi
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
KARBEYAZI AK ÜÇGÜLÜ
Tescil Yılı : 2009
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
Bol yapraklıdır ve sıklık bakımından oldukca iyidir.
Erkenci çeşittir
Bitki boyu 23,3 cm
Çiçek rengi beyaz
Tarımsal Özellikleri:
Soğuk şartlara dayanımı iyidir.
Biçimden sonraki gelişmesi iyidir.
Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir.
Otlatmaya dayanıklıdır.
Verim Özellikleri:
Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 4906.9 kg/da
Kuru ot verimi 887,2 kg/da
Tohum verimi ortalama 17,3 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
Ham protein oranı %18,7
Ham selüloz oranı %15,3
Ham yağ oranı %1,8
Ham kül oranı %13,3
Organik madde oranı % 77,4
Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya hastalığına ve nematodlara karşı dayanıklılığı iyi.
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
ÖMERBEY YONCA
Tescil Yılı : 2009
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri:
Ana sap uzunluğu: 70 cm
Ana sap kalınlığı: 2,50 mm
Yan dal sayısı:12 adet
Tarımsal Özellikleri :
Soğuğa ve kurağa dayanıklı
Çok az bir dormant periyoda ihtiyaç duymakta yada tamamen non-dormant
Karın erimesi ile birlikte hızla büyüme
Yüksek regenerasyon kabiliyeti nedeniyle biçimden sonra hızla büyüme
Yıllık üç biçim alınabilmekte, Erzurum'dan biraz daha sıcak yerlerde daha çok sayıda biçim alınması mümkün
Daha yüksek ot üretimi
Verim Özellikleri:
Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında;
Yaş ot verimi 6645.5 kg/da,
Kuru ot verimi 1879.4 kg/da' dır.
Teknolojik Özellikleri : % 18 ham protein, % 30 ham selüloz, % 1.80 ham yağ, % 8.8 ham kül, %33.5 Nitrojensiz öz madde, %83.2 organik madde, % 92 kuru madde, % 40.3 ADF, % 44.2 NDF
Hastalık ve Zararlı Durumu : -
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar
SAVAŞ YONCA
Tescil Yılı : 30 Nisan2003
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
Çok daha fazla ince içi dolu sap ve yaprak üretmekte,
Ana sap daha fazla dallanmakta,
Yaprakçıkları daha küçük ve uzun ince
Kayseri ve Bilensoy-80 çeşidinden daha fazla YAI (yaprak alan indeksi) oluşturmakta,
Bitki boyu 90–95 cm civarındadır (1. biçim).
Tarımsal Özellikleri :
Soğuk şartlarda gelişmesini durdurmakta, serin şartlarda çok iyi gelişmektedir,
Erken ilkbaharda Kayseri ve Bilensoy–80 çeşitlerinden yaklaşık 2 hafta geç büyümeye başlamaktadır,
Kısa vejetasyon süresinde çok daha fazla biomas üretmekte,
Biçimden sonra gelişmesi yavaş,
Verim Özellikleri:
Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında kuru ot verimi 1565 kg/da,
Kuru ot veriminin % 85-90'ını ilk 2 biçimde vermekte
Doğu Anadolu Bölgesinde 1400 m' den yüksek yerlerde verimi Kayseri ve Bilensoy-80'den fazladır.
Teknolojik Özellikleri : % 19 ham protein, % 26.5 ham selüloz, % 1.98 ham yağ, % 9.5 ham ham kül, % 36.3 nitrojensiz öz madde.
Hastalık ve Zararlı Durumu : -
Tavsiye Edilen Bölgeler :Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
TAVLAŞ ÇAYIR ÜÇGÜLÜ
Tescil Yılı : 2008
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri:
Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır
Sap uzunluğu orta
Sap kalınlığı orta
Bitki boyu 85 cm
Gövde ve yaprak az tüylü
Çiçek rengi pembe
Tarımsal Özellikleri:
Erkenci bir çeşittir
Soğuk şartlara dayanımı iyidir
Biçimden sonra hızlı gelişme gösteri
Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir
Verim Özellikleri:
Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 8195.7 kg/da
Kuru ot verimi 1602.2 kg/da,
Tohum verimi ortalama 40 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
Ham protein oranı %15,4
Ham selüloz oranı %22,0
Ham yağ oranı %2,3
Ham kül oranı %9,7
Organik madde oranı % 81,7 dir
Hastalık ve Zararlı Durumu : Hastalıklarına ve zararlılara karşı dayanımı iyidir
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
TAYA DOMUZ AYRIĞI( Dactylis glomerata)
Tescil Yılı : 2015
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Islah Yöntemi : Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.
Morfolojik Özellikleri:
Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır.Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,Bitki boyu 98,8 cm dir.
Tarımsal Özellikleri:
Erkenci bir çeşittir
Soğuk şartlara dayanımı iyidir
Biçimden sonra iyi gelişme gösterir
Yılda 1-2-3 biçim vermektedir
Tarımsal Özellikleri:
Mera tipi amacıyla kullanılmaktadır.
Başaklanma gün sayısı:125
Verim Özellikleri:
Yeşil ot verimi 2423,0 kg/da
Kuru ot verimi 760,8 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
Kuru madde %93.27
Ham protein oranı %10,22
Ham lif oranı %23,38
Ham yağ oranı %1,92
NDF %64,01
ADF % 23,74
NYD %102,3
Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.
Tavsiye Edilen Bölgeler : Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.
DOĞU YILDIZI DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerata)
Tescil Yılı : 2015
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Islah Yöntemi : Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.
Morfolojik Özellikleri:
Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır
Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,Bitki boyu 96,7 cm dir.
Tarımsal Özellikleri:
Erkenci bir çeşittir
Soğuk şartlara dayanımı iyidir
Biçimden sonra iyi gelişme gösterir
Yılda 1-2-3 biçim vermektedir
Mera tipi amacıyla kullanılmaktadır.
Başaklanma gün sayısı:125
Verim Özellikleri:
Yeşil ot verimi 2449 kg/da
Kuru ot verimi 700,3 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
Kuru madde %93.20
Ham protein oranı %12,53
Ham lif oranı %28,74
Ham yağ oranı %1,75
NDF %68,26
ADF % 38,87
NYD %79,9
Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.
Tavsiye Edilen Bölgeler:Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.
AYFAM DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerata)
Tescil Yılı : 2015
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Islah Yöntemi : Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.
Morfolojik Özellikleri:
Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır.
Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,bitki boyu 99,5 cm dir.
Tarımsal Özellikleri:
Erkenci bir çeşittir.
Soğuk şartlara dayanımı iyidir
Biçimden sonra iyi gelişme gösterir
Yılda 1-2-3 biçim vermektedir
Mera tipi amacıyla kullanılmaktadır.
.Başaklanma gün sayısı:126
Verim Özellikleri:
Yeşil ot verimi 2424,6 kg/da
kuru ot verimi 754,7 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
Kuru madde %92.91
Ham protein oranı %15,69
Ham lif oranı %28,61
Ham yağ oranı %2,31
NDF %61,61
ADF % 33,75
NYD %94,5
Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.
Tavsiye Edilen Bölgeler : Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.
UYSAL (Yem bezelyesi)
Tek yıllık bir bitki olup bitki boyu 90,2 cm'dir.
Kesif yem ve ot üretmek için yetiştirilmektedir.
Çiçeklenme gün sayısı:60-70
Fizyolojik olum gün sayısı: 86-113
Biyolojik verim: 870 kg/da
Tane verimi: 217,5 kg/da
Kuru madde: % 90,84
Ham protein: % 29,93
Ham lif: % 2,55
Ham yağ: % 0,78
NDF: % 48,9
ADF: % 40,71
NYD: 108,74
Suluda ve yazlık olarak, Doğu Anadolu - İç Anadolu – Trakya Bölgesi için tavsiye edilmektedir.
Tek bitki seleksiyonu yöntemiyle ıslah edilmiştir.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-Erzurum/2019
YAZICIOĞLU (Yem bezelyesi)
Tek yıllık bir bitki olup bitki boyu 94,3-103,5 cm'dir.
Kesif yem ve ot üretmek için yetiştirilmektedir.
Çiçeklenme gün sayısı:63-72
Fizyolojik olum gün sayısı: 91-110
Biyolojik verim: 961 kg/da
Tane verimi: 281,4 kg/da
Kuru madde: % 90,36
Ham protein: % 27,78
Ham lif: % 5,33
Ham yağ: % 0,64
NDF: % 48,55
ADF: % 34,01
NYD: 119,5
Doğu Anadolu - İç Anadolu – Trakya Bölgesi için yazlık ve sulu koşullarda tavsiye edilmektedir.
Tek bitki seleksiyonu yöntemiyle ıslah edilmiştir.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-Erzurum/2019
Köy Çeşidi Kuru Şeker Fasülye
Bitki rengi ve tipi : açık yeşil, yarı sarılıcı
Bakla rengi : açık yeşil ve üzeri pembe renkte mozaik,olgunlaşmada beyaz
Bakla şekli : yassı-enli, boyu 10-12 cm
Ekim normu (sıklığı) : 16 kg/da
Bitki baş. bakla, baklada dane say.ve renk: 18 adet/bitki, 3-4 adet/bakla ve beyaz
Hastalık : virüs ve antraknoza hassas
Olgunlaşma süresi : 140-150 gün
Tan sek. 100da. ağ. :yuvarlak-oval, 53.4g
Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da
Tane verimi : 110-140 kg/da
Yakutiye 98 Kuru Fasülye
Bitki rengi ve tipi : koyu yeşil, bodur
Bakla rengi : yeşil, olgunlaşmada beyaz.
Bakla şekli : uzun-yassı, boyu 12-13 cm
Bitki başına bakla, baklada tane sayısı ve rengi : 16 adet/bitki, 4 adet/bakla ve beyaz
Hastalık durumu : dayanıklı-toleranslı
Olgunlaşma süresi : 110-130 gün
Tan şek. 100da. Ağ.: yuvarlak-uzun, 43.4g
Ekim normu (sıklığı) : 15 kg/da
Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da
Tane verimi : 150-156 kg/da
Aras 98 Kuru Fasülye
Bitki rengi ve tipi : koyu yeşil, bodur
Bakla rengi : yeşil, olgunlaşmada beyaz.
Bakla şekli : uzun-yassı, boyu 13-14 cm
Bitki başına bakla, baklada tane sayısı ve rengi : 17 adet/bitki, 5 adet/bakla ve beyaz
Hastalık durumu : dayanıklı-toleranslı
Olgunlaşma süresi : 110-125 gün
Tan şek. 100da. Ağ. : yuvarlak-uzun, 45.4g
Ekim normu (sıklığı) : 16 kg/da
Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da
Tane verimi : 145-155 kg/da
Terzi Baba Kuru Fasülye
Bitki rengi ve tipi : koyu yeşil, bodur
Bakla rengi : yeşil, olgunlaşmada beyaz.
Bakla şekli : uzun-yassı, boyu 11-12 cm
Bitki başına bakla, baklada tane sayısı ve rengi : 22 adet/bitki, 5 adet/bakla ve beyaz
Hastalık durumu : dayanıklı-toleranslı
Olgunlaşma süresi : 149-156 gün.
Tan şek. 100dane ağır.: uzun-yassı, 31.7g
Ekim normu (sıklığı) : 11 kg/da
Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da
Tane verimi : 160-175 kg/da
Aziziye 94 Nohut
Bitki tipi : yarı dik
Bitki boyu : 33.3 cm.
İlk bakla yüksekliği : 18.4 cm
Bitkide dal ve bakla say :3.2 ve 16.9 adet
Hastalık durumu : antraknoza toleranslı
Olgunlaşma süresi : 124 gün
Tan şek. 100 tane ağır.: koçbaşı, 50 g.
Ekim normu (sıklığı) : 15 kg/da
Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da
Tane veri :166.6 kg/da (max.209.8kg/da)
Yeşil Mercimek Erzurum 89
Bitki tipi : dik
Bitki boyu : 23 cm.
İlk bakla yüksekliği : 14 cm
Bitkide dal ve bakla say: 3.8 ve 13.4 adet
Hastalık durumu : solgunluğa toleranslı
Olgunlaşma süresi : 99 gün
1000 tane ağır.: 48.9 g.
Ekim normu (sıklığı) : 12 kg/da
Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da
Tane veri : 71.8 kg/da (max. 115.8 kg/da)
Kırmızı Mercimek Malazgirt 89
Güney illeri içindir.
Ağsakallı (Nohut)
100 Tane Ağırlığı (ort) : 46,8 gr
Tane Verimi (ort) : 138,9 kg/da
Ekim Normu ve mesafesi :16 kg/da-0,30m x 0,8m ekim mesafesi
Toprak İsteği : Tuzlu ve sodik olmayan, pH:6-7, tınlı-killi kum bünye topraklar
Rakım : 800-2200 m,
Toplam Yağış :300 mm ve üzeri
Hava Nispi Nemi :%60-70,
Hava Sıcaklığı :16 0C -26 0C
Yazıcı (Nohut)
100 Tane Ağırlığı (ort) : 48,9 gr
Tane Verimi (ort) : 152,6 kg/da
Ekim Normu ve mesafesi :15 kg/da-0,30m x 0,8m ekim mesafesi
Toprak İsteği : Tuzlu ve sodik olmayan, pH:6-7, tınlı-killi kum bünye topraklar
Rakım : 800-2200 m,
Toplam Yağış :300 mm ve üzeri
Hava Nispi Nemi :%60-70,
Hava Sıcaklığı :16 0C -26 0C
ÜMRANHANIM 2 ( TRİTİKALE )
Tescil Yılı : 2022
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikler : Bitki boyu 110-120 cm olup sap yapısı uzun, sağlam ve yatmaya dayanıklıdır. Başaklar yapısı kılçıklı ve beyaz başaklıdır. Başakları orta uzunlukta, sık ve yarı diktir. Taneler iri dolgun ve kırmızı renktedir.
Tarımsal Özellikler : Kışlık gelişme tabiatlı, yatmaya dayanıklı, soğuğa, kışa ve kurağa dayanıklılığı iyi, gübreye tepkisi oldukça iyi ve kardeşlenmesi yüksektir. Hasat sırasında tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi olan erkenci bir çeşittir. Kardeşlenmesi iyi, kıraç koşullarda arpa ve buğdaya göre daha verimlidir. Sarı pas, kahverengi pas, kara pas ve külleme ile başak hastalıklarından sürmeye ve rastığa karşı dayanıklıdır. Doğu Anadolu Bölgesi kuru şartlarda 400-450 kg/da; daha iyi koşullarda 550-600 kg/da verime sahipken sulu koşullarda ise verim %25-50 oranında artmaktadır
Teknolojik Özellikler : % 13,5-16,8 Protein, 38-42 gr Bin dane ağırlığı, 73-76 kg/hl Hektolitre ağırlığı
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu ve benzer ekolojiye sahip bölgeler, Geçit bölgeleri ve kışlık ekim yapılan kuru tarım alanlarına önerilmektedir
YETİŞTİRMR TEKNİĞİ
Tohumluk Miktarı : Dekara 18-20 kg (m2' ye 400-450 tohum)
Ekim Zamanı : Sonbaharda kış öncesi iyi bir çıkış sağlayacak şekilde
Ekim Derinliği : 4-5 cm
Gübreleme : Dekara ekim ile birlikte 6 kg fosfor 3 kg azot ve 3 kg sapa kalkma zamanında verilmeli
Hasat :Bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte Temmuz- Ağustos aylarında
ALTURNA ( BUĞDAY )
Tescil Yılı : 2017
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikler : Sap yapısı uzun, sağlam ve yatmaya orta dayanıklıdır. Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişlikte yaprak yapısına sahip olup başaklar renkli kılçıklı, orta sıklıkta ve diktir. Tane kırmızı renkli olup sert buğday sınıfına girmektedir.
Tarımsal Özellikler : Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir. Soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklı bir çeşit olup, kardeşlenme özelliği iyi, erkenci bir çeşittir. Gübreye reaksiyonu iyi olan Alturna çeşidi Doğu Anadolu bölgemizde kuru şartlarda 300/400 kg/da; iyi şartlarda 400-550 kg/da verime sahiptir. Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır. Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Teknolojik Özellikler : % 12,8-16,2 Protein, % 70 Un verimi, 340 Enerji değeri, 40 g Bin dane ağırlığı, 79,3-84,2 kg/hl Hektolitre ağırlığı, 51-59 ml Sedim
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri ekolojiye sahip yerler
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
Tohumluk Miktarı : Dekara 16-18 kg tohum
Ekim Zamanı : Sonbaharda kış öncesi iyi bir çıkış sağlayacak şekilde
Ekim Derinliği : 4-5 cm
Gübreleme : Saf madde olarak ekimle birlikte 6 kg fosfor ve 3 kg azot; sapa kalkma döneminde 3 kg azot
Hasat : Bölgelere göre değişmekle birlikte Temmuz-Ağustos aylarında
CAN – ( PATATES )
Tescil Yılı : 2017
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tescil edildiği yer ve yıl: Erzurum- 2022
Tür: Solanum tuberosum L. (Patates)
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynler: [(BarakaxGranola)x(BarakaxFamosa)]
Morfolojik Özellikleri:
Bitki Boyu | : Çok Uzun |
Bitki Tipi | : Ara tip |
Bitki Büyüme Şekli | : Yarı dik |
Ana Sap Sayısı | : 4-5 |
Çiçek Rengi | : Beyaz |
Çiçeklenme Gün Sayısı | : 52-70 |
Ortalama Yumru Ağırlığı (g) | : 139-147 |
Ortalama Verim (kg/da) | : 5497 |
Olgunlaşma Gün Sayısı | : Geç (11-120 gün) |
Yumru Şekli | : Uzun oval |
Yumru Göz Derinliği | : Yüzeysel |
Yumru Kabuk Rengi | : Sarı |
Yumru Et Rengi | : Açık Sarı |
Elek öncesi Görünüm | : Çok iyi |
Pazarlanabilir Verim (%) | : 92-93 |
Teknolojik Özellikleri
Nişasta Oranı (%) : 10.5-16.4 |
Kurumadde Oranı (%) : 21.3-22.9 |
Tarımsal Özellikleri
Kullanım Şekli: Yemeklik |
Ana ürün patates üretimine uygundur. |
METE ( PATATES )
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Tescil Edildiği Yer ve yıl: Erzurum – 2023
Tür: Solanum tuberosum L. (Patates)
Islah Metodu: Melezleme
Ebeveynler: Panda x Anais
Morfolojik Özellikler
Bitki Boyu | : Uzun-Çok Uzun |
Ana Sap Sayısı | : 4-5 |
Çiçek Rengi | : Beyaz |
Çiçeklenme Gün Sayısı | : 60-67 |
Ortalama Yumru Ağırlığı | : 115-132 |
Ortalama Verim (kg/da) | : 5341 |
Olgunlaşma Gün Sayısı | : Orta Erkenci (91-110 gün) |
Yumru Şekli | : Oval |
Yumru Göz Derinliği | : Yüzeysel |
Yumru Kabuk Rengi | : Sarı |
Yumru Et Rengi | : Sarı |
Elek öncesi Görünüm | : Çok iyi |
Pazarlanabilir Verim | : 91-98 |
Bitki Tipi | : Ara tip |
Bitki Büyüme Şekli | : Yarı dik |
Teknik Özellikler
Nişasta Oranı (%) : 14-15.7
Kurumadde Oranı (%) : 20.2-21.6
Tarımsal Özellikler
Kullanım Şekli: Yemeklik ve Parmak Patates
Ana ürün patates üretimine uygundur.