Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DOĞU ANADOLU TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    TEKNİK KOORDİNATÖR
    BÖLÜMLER VE MERKEZLER (BİRİMLER)
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • HAYVANCILIK BÖLÜMÜ
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
    • TARIMSAL SULAMA VE ARAZİ ISLAHI BİRİMİ
    • İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIMSAL EKOLOJİ BİRİMİ
    • TOPRAK VE BİTKİ BESLEME BİRİMİ
    • TARIMSAL MEKANİZASYON VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİRİMİ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • ÜRETME VE İŞLETME BÖLÜMÜ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
    • ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ
  • LABORATUVARLAR
    TOPRAK VE BİTKİ BESLEME LABORATUVARI
    SERİN İKLİM TAHILLARI KALİTE LABORATUVARI
    DOKU KÜLTÜRÜ
  • ÜRÜNLER
    ARPA
    EKMEKLİK BUĞDAY
    TRİTİKALE
    YONCA
    KORUNGA
    MACAR FİGİ
    AK ÜÇGÜL
    ÇAYIR ÜÇGÜL
    DOMUZ AYRIĞI
    YEM BEZELYESİ
    ALACA TAÇ OTU
    PATATES
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksDoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

Hayvancılık Bölümü

​Bölüm Hakkında 



      Hayvancılık Bölümü, bölgenin coğrafik konumu, alt yapı ve barınak imkanları, yetiştiricilik modelleri ve sosyo-ekonomik özelliklerini dikkate alarak özgün araştırmalar, bu bağlamda demonstrasyon çalışmaları ve koordineli proje faaliyetleri yürütmektedir.

       Enstitü bünyesinde bulunan süt yönlü Siyah Alaca (Holstein-Friesien), kombine verimli Esmer (Brown Swiss) ve önemli bir yerli gen kaynağı olan Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) sığır ırkları bölüm tarafından yürütülen araştırma ve uygulamaların hayvan materyalini oluşturmaktadırlar. Diğer yandan, bölgemizde, önemli düzeyde mera ve kaliteli kaba yem kaynağı olan çayır ve yem bitkileri alanları mevcuttur. Bu kaynaklardan istifade ederek karlı bir yetiştiriciliği hedefleyen araştırmaların yapılması asli görevimizi teşkil etmektedir. Bu maksatla bölümümüz bünyesinde 100 başlık modern bir ahır, tam otomatik çalışan sağımhane, buzağı bakım ve besleme ünitesi, genç hayvan padokları ve alet ve ekipmanlar bulunmaktadır.

      Bölümümüz, “Yerli Genetik Kaynaklarımızın Yetiştirici Elinde Korunması ve Sürdürülebilirliği ” ve “Halk Elinde  Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" gibi ulusal projelerin de yürütücülüğünü yapmaktadır. Bu maksatla Zavot ve Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) sığır ırkları, Hemşin, Morkaraman, Akkaraman (Şavak) koyun ırkları , Abaza, Kaçkar ve Osmanlı  (Gürcü) Keçi Irkları ve Kafkas Arı Irkı halen proje kapsamında çalışılan türlerdir. 

   Bölümümüzde saf hat oluşturma, bal üretimi ve ana arı yetiştiriciliğinin hedef alındığı arıcılık faaliyetleri de yürütülmektedir. Diğer yandan bölgenin önemli bir arı ırkı olan Kafkas Arı ırkını yetiştirici elinde koruma işlemi Artvin İli Camili bölgesi ve Ardahan ili Posof ilçesinde yürütülmektedir.​



​Bölüm Resimleri





















​



Sonuçlanan Projeler 



1. Saf ve Melez DAK Sığırı Erkek Danalarının Besi Performansı Üzerine Bir Araştırma

2. Farklı Sürelerde Sütten Kesilen DAK Buzağılarında Büyüme ve Gelişme

3. DAK Sığırlarının Serum Protein Polymorphizmi Bakımından Genetik Yapısı, Bazı Verim Özellikleri ile İlişkisi.

4. DAK Irkı Sığırların Süt Verim Özelliklerinin Tip ve Vücut Ölçüleri ile İlişkileri

5. Erzurum Çevresinde Karışık Yerli Sığır Sürülerinde Gebelik Beslemesinin Buzağıların Doğum Ağırlığına Etkisi ile Süt İçme ve Mer’a Döneminde İlave Kesif Yemlemenin Buzağıların Gelişmesine Etkisi

6. Doğu Anadolu Kırmızısı Sığırlarında Büyüme ve Gelişme Özellikleri

7. Siyah Alaca İneklerin Doğum Öncesi Dönemde Farklı İçerikli Rasyonlarla Beslenmesinin Süt Verimi Ve Metabolik Parametreler Üzerine Etkisi

8. Farklı Besi Sistemlerinin Doğu Anadolu Kırmızısı Tosunlarda Karkas Özellikleri, Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Et Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

9. Doğu Anadolu Kırmızısı Sığır Irkının Bazı Genel Özellikleri Ve Islahı

10. Farklı Oranlarda Şeker Pancarı Posası İçeren Rasyonların Siyah Alaca Tosunlarda Performans, Karkas Özellikleri, Et Kalitesi Ve Yağ Asit Kompozisyonu Üzerine Etkisi

11. Doğu Anadolu Kırmızısı Sığır Irkının Et Verim Yeteneğinin Artırılmasında Şarole Ve Sarı Alaca Irklarından Yararlanma Olanakları.

12. Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) Tosunları Farklı Dönemlerde Verilen Kesif Yem İlavesiyle Merada Beslemenin Et Kalitesi Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Aromatik Bileşenler Üzerine Etkisi​





Devam Eden Projeler



1. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Ex Situ Korunması (Doğu Anadolu Kırmızısı Sığırı)

2. Halk Elinde Yetiştirilen Hemşin ve Morkaraman Koyunlarının Yapağı Özelliklerinin ve Lanolin Miktarının Belirlenmesi

3. Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi (Hemşin Koyunu) 

4. Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi (Morkaraman Koyunu -Bingöl)

5. Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi (Akkaraman Koyunu -Bingöl)

6. Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi  (Akkaraman Koyunu (Şavak) -Erzincan)

7. Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi (İspir Keçisi)

8. Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi ( Hemşin Koyunu/Ardahan)

9. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması (Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK)- Olur/Kekikli Köyü)

10. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması ( Artvin/Ardanuç)

11. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması (Zavot Sığırı / Ardahan)

12. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması (Gürcü Keçisi /Ardahan)

13. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması (Kaçkar Keçisi-Artvin/Hopa)

14. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması (Artvin/Borçka- Camili)

15. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması (Hemşin Koyunu-Artvin/Ardanuç)

16. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması (Hemşin Koyunu-Erzurum/Olur)

17. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması ( Hemşin Koyunu-Artvin/Hopa)

18. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması ( Kafkas Arısı- Artvin/Borçka/Camili)

19. Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması (Kafkas Arısı-Ardahan/Posof )

20. Erzurum İli Arıcılık Faaliyetlerinin Sosyoekonomik Analizi

21.  Erzurum Yöresi Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Saf Hat Oluşturma ​


​



​

İLETİŞİM

    Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Lalapaşa Mahallesi Tarımsal Araştırma Caddesi 25100 Yakutiye /ERZURUM

  • Telefon : 0442 327 14 40 -41

  • Faks : 0442 327 13 64

  • E-Posta : datae@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI