Endüstri
bitkileri şubesinde Patates, Yağlı Tohumlu Bitkiler, Tıbbi ve Aromatik
Bitkiler konusunda çalışmalar yürütülmektedir.
Patates ile ilgili faaliyetler kapsamında “Doğu Anadolu Bölgesi
Patates Islah Projesi” kapsamında bölge şartlarına uygun, kaliteli,
verimi yüksek, erkenci, biyotik/abiyotik stres faktörlerine dayanıklı
yeni çeşitlerin geliştirilmesi; üretimi yapılan mevcut çeşitlerin
adaptasyonu; temel tohumluk üretimi çalışmaları yürütülmektedir.
Yağlı Tohumlu Bitkiler kapsamında ayçiçeği, Aspir ve Kolzada
adaptasyon çalışmaları yürütülmüş, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde ise
doğadan toplanan Çöven ve Meyan kültüre alınmıştır.
Temel tohumluk üretim faaliyetleri Enstitü kampüsünde yer alan 1
adet Doku kültürü laboratuarı, 1 adet tam kontrollü sera, 2 adet tül
serada yürütülmektedir. Ön elit ve Elit 1 kademede tohumluk üretimleri
de Enstitü kampüsünde yer alan arazide yapılmaktadır.
Islah çalışmaları kapsamında melezleme çalışmaları yine Enstitü
kampüsünde yer alan serada, diğer ıslah çalışmaları ise Pasinler deneme
istasyonunda yürütülmektedir. Islah çalışmalarının son aşamalarında yer
alan “Bölge Verim Denemeleri” Enstitümüz çalışma alanına dahil illerde
yürütülmektedir.
Endüstri Bitkileri Şubesinde Patatesle ilgili çalışmalar ayrı
bir önem arzetmektedir. Bölgemizin patateste tohumluk üretimi için ideal
şartlara sahip olması çalışmalara avantaj sağlarken, büyük şehirlere
uzak olması, tohumculuk şirketlerinin yatırım yapmalarına engel
olmuştur. Bu nedenle özellikle “Sertifikalı Patates Tohumu” üretimi
konusunda Enstitümüze önemli bir görev düştüğü bilinciyle çalışmalar
sürdürülmektedir.
Enstitümüzde temel tohumluk talebinin karşılanması amacıyla 1988
Yılında doku kültürü laboratuarı kurulmuş ve pilot uygulamalar yapılmış
olmakla birlikte süreklilik arzeden çalışmalar 1996 yılından itibaren
devam etmektedir. 1996 yılında çalışmalara enstitümüz tarafından 1992
yılında bölgemize şartlarına uygun olarak tescil ettirilmiş olan
Pasinler 92, Caspar ve Kondor patates çeşitlerinin meristem kültürü
metoduyla üretilmesiyle yeniden başlanarak, enstitü tarafından melezleme
yoluyla elde edilen, aday çeşit olarak ümitvar görülen klonların
üretilmesi, hızlı çoğaltımlarının yapılması amacıyla laboratuar ve sera
şartlarında devam etmektedir. 2005-2009 yılları arasında TÜBİTAK 1007
Kamu Projesi desteğiyle yürütülen “Ülkesel Patates Tohumluk Üretim
Sistemlerinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında sağlanan alt yapı
desteği sayesinde patateste mini yumru üretimi için gelebilecek özel amaçlı talepleri karşılayabilecek olan doku kültürü laboratuarımızın üretim kapasitesi yıllık 20.000 adet mini yumru olarak belirlenmiştir.
Patateste
(solanum tuberosum l.) in vitro şartlarda mikro yumru elde edilmesinde
değişik fotoperiyot uygulamaları ve besin ortamlarinin etkisi; Bölgemizde
ve ülkemizde tohumluk üretimini kısıtlayan faktörleri elemine etmek ve
ayrıca dört mevsim kesintisiz tohumluk üretimi amacıyla laboratuvar
şartlarında mikro yumru üretimi yapılması hedeflenmiştir. Granola,
Caspar ve Pasinler-92 çeşitlerinin 2 farklı ışık ortamında (8 saat ışık
ve karanlık) mikro yumru meydana getirme özellikleri belirlenmiştir.
Yumru sayısı ve verimi yönünden en iyi tepkiler 8 saat ışık (kısa gün)
uygulaması, Pasinler-92 çeşidi ve JA içeren yumru meydana getirme besi
ortamından elde edilmiştir.
Doğu Anadolu Bölgesi önemli bazi tibbi ve aromatik bitkiler entegre ürün yönetimi araştirmalari;Doğu Anadolu Bölgesinde varolan Gypsophila bicolar (çöven), Glycyrrhiza glabra L. (meyan), Rhus coriaria L.
(sumak) türlerinin yayılış alanlarını belirlemek, bu türleri ve
populasyonları korumak, bu türlerden kaliteli bitkiler seçerek (etkili
madde oranları yüksek olan bitkiler) yeni çeşitler geliştirmek, ihraç
edilebilecek ürünler geliştirmek ve Türk tarımına alternatif ürünler
kazandırmak amacıyla doğadan toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda meyanda
yaş kök ağırlığı 808,74-326,42 g, kuru kök ağırlığı 596,24-190,84 g,
kök dal sayısı 9-2 adet ve kök uzunluğu 90-75 cm arasında değişim
göstermiştir. Meyan türünün agronomik pratiklere pek uygun olmadığı
dolayısı ile kültürünün yapılmasının çok zor olduğu, Çöven’de ise ise
yaş kök ağırlığı 1788,70-220,95 g, kuru kök ağırlığı 559,92-72,01 g, kök
dal sayısı 7-2 adet ve kök boyu 85-49 cm arasında değişim göstermiş ve
kültürünün yapılabileceği sonucuna varılmıştır.
Patateste değişik tarihlerde ön-sürgünlendirme ve toprak
üstü aksamını (pirleri) öldürmenin verim ve verim unsurları üzerine
etkileri;Erzurum şartlarında patates yetiştiriciliğinde +40C’da
depolanan tohumluk yumruların 10 Nisanda ön-sürgünlendirme için
kasalara konularak ışıklı ortama çıkarılması dikim tarihine kadar düşük
gece sıcaklıklarından korunması, Mayıs ayının ilk haftasında dikim 20
Eylülde pir öldürürme, pir öldürme tarihinden 10 gün sonra hasat
yapılması, hem yumruların iyice kabuk bağlaması hem de hasadın kolaylığı
açısından önem arz etmektedir.
Erzurum-Pasinler ekolojik şartlarinda patateste en uygun
dikim derinliği, sedde yüksekliği ve sedde yapim zamaninin tespiti; Yapılan
çalışmayla dikim derinliğinin 10 cm olması, dikimden hemen sonra sedde
yapılması ve sedde yüksekliğinin 15 cm olması tavsiye edilmiştir. Dikim
derinliğinin artması; makinalı hasadı zorlaştırması, ürünle kaldırılan
toprak miktarını artırması ve yumru zedelenmesini artırması nedeniyle
tercih edilmemelidir.
Erzurum’da patatesteki afit (homoptera: aphidoidea)
türleri, bunlarin populasyon değişimleri ve yeşil şeftali afidi (Myzus
Persicae (sulzer)) ile patates yaprak kıvrılma virüsü (PLRV)’nün yayılması arasındaki bazı ilişkilerin tespiti üzerine araştirmalar; Erzurum
yöresinde patates bitkisine gelen 34 kanatlı afit türü tespit
edilmiştir. Kanatlı afit populasyonunun % 22.7’sini patates virüs
hastalıklarının en önemli vektörü olan Myzus persicae, % 24.2’sini virüs
hastalıkları vektörü olan diğer bir afit türü Aphis fabae (Scopoli) oluşturmuştur. Afitlerin patates bitkisine gelme zamanı ile PLRV’nin yayılması arasında yakın ilişki olup, Myzus persicae sayısı arttıkça PLRV bulaşmasında da artış olduğu ortaya çıkmıştır.
Erzurum-Pasinler ekolojik şartlarında farklı tarihlerde
toprak üstü aksamin (pir) öldürülmesi uygulamasının patates bitkisinde
mycoplasma (phytoplasma) hastalığı, verim ve verim unsurları üzerine
etkisinin tespiti; Bölgemizde 1983 yılından itibaren görülen
Mycoplasma hastalığı bazı yıllar epidemi yapmış ve tohumluk patates
yetiştiriciliğini sekteye uğratmıştır. Bu hastalık Ağustos ayından
itibaren patates tarlalarında yoğun olarak görülmeye başlamaktadır.
Patates tarlaları etrafında mevcut yeşil alanların (özellikle yonca ve
korunga tarlalarının) biçilmesi sebebiyle bu alanlarda beslenen ve
mycoplasma hastalığının taşıyıcısı olduğu kabul edilen leaf hopperlar
patates tarlalarına akın etmekte, neticede bu hastalığın tarlalarda
yoğunluğunun artması söz konusu olmaktadır. Bu çalışmada; leaf hopper
populasyonunun yoğun olduğu devrelerde farklı tarihlerde yapılan pir
öldürme uygulamasıyla mycoplasma hastalığının ne ölçüde önlenebileceği
ve elde edilen tohumluklarda hastalık sayımı yapılarak ilkbahardaki
çıkış yüzdesi tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen neticelere göre
verimle hastalık arasında doğrusal bir ilişki bulunmuştur. 10’ar günlük
arayla yapılan pir öldürme uygulamasıyla verimde 700-1000 kg/da’a kadar
bir azalma görülmüş, buna karşın ilk pir öldürme uygulamasında %4.86
olan hastalık oranı, son uygulamada % 5.63 olarak tespit edilmiştir.
Tablo 1.Farklı Pir Öldürme Tarihlerinde Ortalama Yumru Verimleri ve % Mycoplasma Oranları
Pir Öldürme Tarihler
|
Ortalama Yumru Verimleri (kg/da) |
Mycoplasmalı Yumru Oranı (%) |
1-3 Ağustos |
987 |
4.86 |
11-13 Ağustos |
1610 |
5.58 |
21-23 Ağustos |
2392 |
3.26 |
31 Ağustos-3 Eylül |
3212 |
5.63 |
Doğu Anadolu Bölgesi’nde organik patates üretim sisteminin geliştirilmesi; Araştırmada
yörede yaygın olarak dikimi yapılan ve adaptasyon kabiliyeti iyi olan
Granola çesidi ve 2 farklı ticari organik gübre uygulaması (Biofarm ve
Abalıoğlu) da kullanılmış. Çalışmada elde edilen iki yıllık
ortalamalarda; verim, uygulamalar ve uygulama x yıl interaksiyonu çok
önemli çıkmıştır.
Yağlı tohumlu bitkiler adaptasyon projesi; Trakya
Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden gönderilen 14 ayçiçeği ile Anadolu
Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden gelen 3 aspir çeşidinin ekimi
yapılarak adaptasyon kabiliyetleri belirlenmiştir.
Erzurum yöresi patates dikim alanlarında yabancı ot rekabet seviyesinin tespiti; Çalışma,
Erzurum’da patates ekim alanı fazla olan Pasinler İlçesi’nde patateste
yabancı ot mücadelesi için kritik periyodun belirlenmesi amacı
yürütülmüştür. Patateste yüksek verim elde etmek için yabancı ot
mücadelesinin çok önemli olduğu ortaya konulmuş, yabancı ot mücadelesi
ilk 90 güne kadar yapılan parseller ile yabancı ot mücadelesi yapılmayan
parseller arasında % 80 oranında verim kayıplarının olduğu tespit
edilmiştir. Bu çalışmada patateste 25. gün ile 70. gün arasındaki süre
yabancı otlarla mücadelede kritik periyot olarak ortaya konulmuştur.
Erzurum ve yöresinde 1988-1989 yılları arasında patates ekim alanlarında yapılan çalışmada yabancı otların yoğunlukları belirlenmiş ve bu çalışmada en yoğun olarak Chenopodium album L. subsp. album, Amaranthus retroflexus L., Convolvualus arvensis L., Seteria viridis (L.) P. Beauv., Sinapis arvensis L. ve Cirsium arvense (L.) Scop. bulunmuştur (Zengin ve Güncan, 1993). Yapılan bu çalışmada da Zengin ve Güncan (1993)'ün tespit ettiği yabancı otlara benzer türler tespit edilmiştir.
Dört farklı patates çeşidinin özgül ağırlık, kuru madde
birikimi ve nişasta içeriğinin mevsimsel değişiminin karşılaştırılması;
Bu çalışmada Granola, Caspar, Kondor ve Pasinler-92 patates
çeşitleri kullanılmış ve Erzurum ekolojik şartlarında yumrulardaki kuru
madde birikimi belirlenmeye çalışılmıştır. Örnekler 18 Ağustos-16 Ekim
tarihleri arasında 15 gün aralıklarla alınmıştır. Farklı tarihlerde
alınan örneklerde özgül ağırlık, kuru madde ve nişasta miktarları
arasında istatistiki yönden %5 seviyesinde farklılık bulunmuştur.
Ülkesel patates tohumluk üretim sisteminin geliştirilmesi(105G115-TÜBİTAK-1007);
Tohumluk üretim sisteminin oluşturulması amacıyla hazırlanan ve başlıca
üç alt proje halinde yürütülen bu projede, (1) Tohumluk üretim
bölgelerinin belirlenmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, (2) Temel
tohumluk üretim programlarının oluşturulması, (3) Ülkemizin farklı
bölgelerinde yetiştirilebilecek sanayilik ve yemeklik patates
çeşitlerinin ıslah edilmesi amaçlanmıştır. İlk alt proje kapsamında
yürütülen çalışmalarla, kısa vadede halen tohumluk üretim bölgesi olarak
kullanılan yörelerde, üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması; uzun
vadeli olarak ise henüz patates üretimine açılmamış yeni tohumluk üretim
alanlarının belirlenerek, ülkenin “tohumluk patates üretim bölgeleri”
olarak tescillenmesi sağlanmıştır. Çalışma alanımızda yer alan Erzurum/
Pasinler (Büyük dere ve Yukarı çakmak köyleri) 1000 ha, Erzincan/
Refahiye (Günyüzü köyü) 400 ha’lık alan Orijinal ve üzeri kademelerde
tohumluk patates üretim alanı olarak tescillenmiştir. Temel tohumluk
üretim programlarının oluşturulmasının amaçlandığı ikinci alt projede,
ülkemizin ivedilikle ihtiyacı olan patates tohumluğunun iç üretimle
karşılanması için, başlangıç materyali olan mini yumru stokları meristem
kültürü yoluyla üretilmiştir. Yerel populasyon olarak kabul edilen
Oltu/Şamkı ve Posof yöresine ait patatesler de meristem kültürü
yoluyla üretilerek genetic karekterizasyonları yapılmıştır. Ayrıca,
tohumluk üretim sistemi ile ilgili çalışmalarla eş zamanlı olarak,
ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştirilebilecek sanayilik ve yemeklik
yerli patates çeşitlerinin ıslahına yönelik çalışmalar yürütülmüştür.
Tohumluk üretiminin dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması amacıyla
yürütülen bu çalışma 8Araştırma Enstitüsü, 3 Üniversite ve 11 Özel
Sektör Firması ile ortaklaşa yürütülmüştür.