Su Yönetimi Bölümünün Vizyonu:
Sulamanın geliştirilmesi için su kaynaklarını yönetmek suretiyle
tarım ürünlerinin kalite ve miktarındaki artışların sürekliliğini
sağlamak için uygun koşullar oluşturmak.
Su Yönetiminin Misyonu:
Su Yönetimi bölümünün sorumluluk alanlarını, sulama sistemlerinin
planlanması, işletilmesi ve yönetimi için uygun teknolojilerin
geliştirilmesiyle sulu tarımda performansının artırılması, su kullanım
etkinliğinin geliştirilmesi, tuzlu, sodyumlu ve borlu (çorak)
toprakların ıslah edilerek tarıma kazandırılması, ekonomik ıslah
teknolojilerin belirlenip geliştirilmesi, tuzlu ve alkali topraklarda
bitki adaptasyonu ve tuzcul bitkilerin belirlenmesi, sulanan tarım
arazilerinde toprakta istenilen tuz dengesini sağlamak amacıyla ekonomik
iyileştirme yöntemlerinin belirlenmesi, sulama ve drenaj sistemlerinin
optimizasyonu, sulanan arazilerde ıslaklık ve tuzluluk riskinin
azaltılmasına yönelik bilgisayar modellerinin geliştirilmesi ve
kalibrasyonu, sulama suyu kalitesine bağlı olarak en uygun bitki
çeşidinin seçimi ve tarımsal tedbirlerin belirlenmesi, sulama suyu
olarak evsel, endüstriyel ve atık suların kalitesini ve yarayışlılık
derecelerini saptanması, su kalitesi ve sulama suyu kaynaklarının
envanteri ile düşük kaliteli suların sulama amaçlı kullanımına yönelik
çalışmaları oluşturmaktadır.
Konumu:
TAPGEM bünyesinde " Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Fırsat Alanı" içerisinde yer almaktadır.
Araştırma Konuları:
- Sulama suyunun verilme zamanı ve miktarını belirlemeye yönelik araştırmalar
- Sulama rehberleri, bitki su tüketimleri, sulama randımanları, tarla içi su kullanım etkinliği
- Lizimetre çalışmaları
- Sulamada
drenaj sistemlerinin optimizasyonu, taban suyu düzey ile ilgili
araştırmalar, drenaj boru ve filtre malzemeleri, kapalı drenaj
sistemlerinin projelenmesi ve etkinliği,
- Sorunlu suların sulamada kullanım sınırları ile ilgili araştırmalar
- Tuzlu-sodyumlu toprakların ıslahı ile ilgili araştırmalar
- Toprak ıslahında kullanılan ıslah maddeleri ile ilgili araştırmalar
1- Erzurum Koşullarında Ayçiçeğinin Su Tüketimi
2- Erzurum Koşullarında Buğdayın Su Tüketimi3- Erzurum Koşullarında Patatesin Su Tüketimi
4- Erzurum-Pasinler Koşullarında Ş.Pancarı Sulama Suyu Miktarının Açık Su Yüzeyi Buharlaşmasından Yararlanılarak Saptanması
5- Iğdır Ovası Koşullarında Pamuk ve Ş.Pancarı Üretimin de Sulama Yöntemlerinin Karşılaştırılması
6- Erzurum Koşullarında Ş.Pancarı Azot-Su İlişkileri
7- Iğdır Ovası Koşullarında Ş.Pancarı Azot-Su İlişkileri
8- Iğdır Ova.Pamuk Su Tüketimi ve Son Su Verme Zamanı
9- Iğdır Ovasında Domates Su Gereksinimi
10- Iğdır Ovası koşullarında mısır su tüketimi ve su-verim ilişkileri.
11- Erzurum Ovası koşullarında taze fasulyenin su tüketimi.
12- Erzurum Ovası koşullarında yonca su tüketiminin belirlenmesi.
13- Erzurum koşullarında beyaz baş lahana su tüketimi.
14- Iğdır Ovası koşullarında damla sulama sistemi ile sulanan domateste azot-su ilişkileri
15- Lizimetrelerde buğday için drenaj kriterlerinin saptanması.
16- Iğdır koşullarında mini sprinklerle sulanan mm106 anacına aşılı bazı elma çeşitlerinin sulama programı.
1- Erzurum İklim Koşullarında Tartılı Lizimetre İle Bitki Su Tüketimlerinin Ölçülmesi
2- Lizimetrelerde Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Biyolojik Gübrelemenin Yer Altı Su kalitesi ve Azot Yıkanması Üzerine Etkisi
3- Iğdır Ovası Koşullarında Damla Sulamanın Kayısı Ağaçlarının Gelişimine ve Verimine Etkisi ile Sulama Programının Belirlenmesi
4- Bitki Gelişimini Teşvik Eden Bakterileri Kullanarak Şeker Pancarında Su Stresine Dayanıklılığın Araştırılması