Ayyıldız
.JPG)
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: NGDA146/4/YMH/TOB//MCD/3/LIRA/5/F130L1.12
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2011
Morfolojik Özellikleri:
Sap yapısı: Oldukça sağlamdır
Yaprak yapısı: Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
Başak yapısı: Hafif renkli, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
Tane yapısı: Amber renkli olup beyaz sert buğday sınıfına girmektedir. Camsıdır.
Teknolojik Özellikleri :
Hektolitre Ağırlığı: 78-80 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 37-40 g
Protein oranı: % 14-16
Sedim: 35 ml
Enerji değeri: 285Un Verimi: %61
Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri :
- Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
- Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir.
- Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
- Verimi ise bölgemiz kuru şartlarında ortalama 350-400 kg/da dır.
- Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Sap yapısının sağlam oluşu nedeniyle yatmaya dayanıklı olduğundan sulu şartlarda da rahatlıkla yetiştirilebilir ve çok daha yüksek verim alınabilir. Dekara 16-18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerine tavsiye edilmektedir.
Olgun

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Hordeum vulgare
Çeşidin Melezi: Bilinmeyen
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2011
Morfolojik Özellikleri:
- Sap yapısı diğer arpa çeşitlerine göre daha sağlamdır.
- Bitki boyu 80-115 cm olup yatmaya mukavemeti iyidir.
- 6 sıralı olup, 2 sıralı arpalara göre daha küçük danelere sahiptir.
- Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başaklar açık yeşil, kılçıklı, orta sıklıkta ve eğik olup, tane açık sarıdır.
- Başaklar sararmadan önce kılçık uçlarında yoğun bir renklilik mevcuttur.
Teknolojik Özellikleri :
Hektolitre Ağırlığı: 65-73 kg/hl
Bin tane ağırlığı: 30-43 g
Protein oranı: % 12-15
2,8 mm elek üstü: %23
Elek altı: %7
İrilik sınıfı: 5
Tarımsal Özellikleri :
- Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
- Bölgemiz şartlarında kıştan etkilenmeyen veya minimum zara gören bir çeşittir.
- Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
- Verimi ise bölgemiz kuru şartlarında ortalama 300-400 kg/da dır.
- Arpa yaprak hastalıklarına orta derecede dayanıklıdır.
- Protein oranının yüksekliği nedeniyle iyi bir kesif yem kaynağıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-20 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu ve İç Anadolu'ya tavsiye edilmektedir.
Ümranhanım

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür :X Triticosecale
Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-31.03.2010
Morfolojik Özellikleri :
- Başakları sarı ve kılçıklı,
- Tane rengi kırmızı ve iri ve dolgun
- Bitki boyu: 120-130 cm'dir.
- Sapı sağlam, yatmaya dayanıklıdır.
Tekonojik Özellikleri :
- Bu çeşitle yapılan çalışmalar, insan beslenmesinde de tek veya paçal olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
- Ham yağ: %1,5-2,5
- Ham selüloz: %1,8-2,3
- 2,8 mm elek üstü: %96,4
- Sertlik: 57,3
- Yaş Gluten: 31,2
- Sedim: 22
- Gecikmeli Sedim: 27
- Nem: 11,0
- Protein: 14,3
- Su Kaldırma: 61,3
- Gluten: 30,3
- Ekmek Hacmi: 714 cm3
- 1000 tane ağırlığı: 40
- Hektolitre ağılığı: 77,2
Tarımsal Özellikleri :
- Mutlak kışlık
- Orta erkenci
- Kışa ve soğuğa dayanıklı
- Kardeşlenmesi iyi, kıraç koşullarda arpa ve buğdaya göre daha verimlidir.
- Sarı pas (Puccinia striiformis), kahverengi pas (Puccinia recondita), kara pas (Puccinia graminis) ve külleme (Erysiphe graminis) ile başak hastalıklarından sürmeye (Tilletia foetida) ve rastığa (Ustilago tritici) karşı dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Doğu Anadolu Bölgesi ve kışlık çeşitlerin yetiştirildiği tüm bölgelere önerilmektedir. Ekim sıklığı m2 ye 400-450 tohum olacak şekilde ayarlanmalıdır. Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-20 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler :Doğu ve İç Anadolu'nun kıraç arazilerine tavsiye edilmektedir
.
Kırik

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür : Triticum aestivum
Çeşidin Melezi :Yerel populasyondan tek başak seleksiyon metodu
Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü 30.03.2010
Morfolojik Özellikleri :
- Sap yapısı zayıf ve ince
- Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başaklar renkli, kılçıksız (tepe kılçıklı), dik olup,
- Tane beyaz settir.
Teknolojik Özellikleri :
- Hektolitre Ağırlığı: 76-81 kg/hl
- Bin tane ağırlığı: 37-38 g
- Protein oranı: %14,5
- Sedim: 38 ml
- Enerji değeri: 246
- Un Verimi: 68
- Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özelleri :
- Alternatif karakterli bir çeşit olup, kışlık ekimlerde kıraç şartlar için, yazlık ekimlerde sulu şartlar için önerilmektedir.
- Soğuğa ve kurağa karşı orta dayanıklıdır.
- Kardeşlenme özelliği çok iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
- Verimi: Kuru şartlarda ortalama 150-200 kg, sulu şartlarda 200-250 kg.
- Sürme, rastık ve paslara hassastır.
- Ayrıca uzun boylu ve zayıf sap yapısı nedeniyle yatmaya hassastır.
Yetiştirme Tekniği:
Kışlık olarak ekildiğinde ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Bölgemizde dondurma olarak ta ekimi yapılmaktadır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu bölgesine tavsiye edilmektedir
Yıldırım

Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi : ID800994.W/VEE SWM15134-1WM-0WM-0SE-0YC-5YC-0YC
Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2002
Morfolojik Özellikleri :
- Sap yapısı oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır. Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup, tane beyaz ve camsıdır
Teknolojik Özellikleri :
- Hektolitre Ağırlığı: 80 kg/hl
- Bin tane ağırlığı: 38-40 g
- Protein oranı: %14
- Sedim: 36 ml
- Enerji değeri: 210
- Un Verimi: 68
- Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri :
Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir. Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir. Kardeşlenme özelliği iyi bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup orta erkenci bir çeşittir. Sulu şartlarda 550-700 kg/da verim alınabilmektedir. Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği :
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-19 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu'nun sulanabilir alanlarına tavsiye edilmektedir.
Daphan

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: JUP/4/CLLF/3/II14.53/ODIN//CI14431/WA00477
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2002
Morfolojik Özellikleri:
- Sap yapısı: Oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır.
- Yaprak yapısı: Yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup,
- Tane tengi: Beyaz, orta sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
- Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl
- Bin tane ağırlığı: 38-40 g
- Protein oranı: %13
- Sedim: 38 ml
- Enerji değeri: 190
- Un Verimi: % 68
- İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
- Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir.
- Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir.
- Kardeşlenme özelliği ve gübreye reaksiyonu iyi
- Orta erkenci bir çeşittir.
- Sulu şartlarda 450-550 kg/da verim alınabilmektedir.
- Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-19 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun sulanabilir alanlarına tavsiye edilmektedir.
Alparslan
.JPG)
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür:Triticum aestivum
Çeşidin Melezi:TX69A509-2 // BBY 2 / FOX TX8V2154
Islah Edildiği Yer ve Yıl:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2001
Morfolojik Özellikleri:
- Sap yapısı: Oldukça sağlam.
- Yaprak yapısı: Yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
- Tane yapısı: Kırmızı, sert ve camsıdır
Teknolojik Özellikleri:
- Hektolitre Ağırlığı: 79 kg/hl
- Bin tane ağırlığı: 32 g
- Protein oranı: %14
- Sedim: 40 ml
- Enerji değeri: 220
- Un Verimi: %70
- Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
- Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
- Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
- Kardeşlenme özelliği ıyi, çok erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
- Verimi bölgemiz kurak şartlarında ortalama 300-450 kg/da dır.
- Sürme, rastık ve paslara dayanıklılığı iyidir.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.
Nenehatun

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: ND//P101/BLUEBOY
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2001
Morfolojik Özellikleri:
- Sap yapısı sağlam
- Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
- Tane beyaz, orta sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
- Hektolitre Ağırlığı: 76-78 kg/hl
- Bin tane ağırlığı: 33 g
- Protein oranı: %13
- Sedim: 31 ml
- Enerji değeri: 213
- Un Verimi: 69
- İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
- Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
- Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
- Kardeşlenme özelliği ıyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi
- Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 300-350 kg/da dır.
- Sürme, rastık ve paslara dayanıklılığı iyidir.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.
Karasu- 90

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: LOM11/B12973//MİR264
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1990
Morfolojik Özellikleri:
- Sap yapısı oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır.
- Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başaklar beyaz, kılçıksız, orta sıklıkta ve dik
- Tane kırmızı, sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
- Hektolitre Ağırlığı: 76-81 kg/hl
- Bin tane ağırlığı: 37-40 g
- Protein oranı: %12
- Sedim: 36 ml
- Enerji değeri: 150
- Un Verimi: 55
- İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
- Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir.
- Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
- Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup orta erkenci bir çeşittir.
- Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 350-400 kg/da dır.
- Sulu şartlarda ise 500-650 kg/da verim alınabilmektedir.
- Sürme, rastık ve paslara orta derecede dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu ve İç Anadolu'nun sulanabilir alanlarına ve taban suyu yüksek olan kıraç alanlara tavsiye edilmektedir.
Doğu-88

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: Bez/Dane//Co 725052 (Oklahoma Orijinli)
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1990
Morfolojik Özellikleri:
- Sap yapısı: Oldukça sağlam
- Yaprak yapısı: Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
- Tane yapısı: Kırmızı, sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
- Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl
- Bin tane ağırlığı: 31 g
- Protein oranı: %13-14
- Sedim: 32 ml
- Enerji değeri: 204
- Un Verimi: % 71İ
- İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
- Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
- Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
- Kardeşlenme özelliği ıyi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup hasat zamanı geciktirilirse tane dökme eğilimi görülmektedir.
- Yağışlı yıllarda %20 oranında yatma görülmektedir.
- Verimi bölgemiz kurak şartlarında ortalama 320-450 kg/da dır.
- Sürme, rastık ve paslara orta dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerine tavsiye edilmektedir.
Palandöken - 97

Çeşit Sahibi Kuruluş:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi:AU//YT54*2/N10B/3/II8260/5/PNC/CM//NB6977/3/CC/INIA//BB/4/MXP//KR/FUNO
Islah Edildiği Yer ve Yıl:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1997
Morfolojik Özellikleri:
- Sap yapısı oldukça sağlamdır.
- Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
- Tane beyaz, orta sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
- Hektolitre Ağırlığı: 76-78 kg/hl
- Bin tane ağırlığı: 37-40 g
- Protein oranı: %13-14
- Sedim: 30-32
- Enerji değeri: 235
- Un Verimi: %65
- İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
- Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
- Kardeşlenme özelliği iyi, orta geççi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
- Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 350-450 kg/da dır.
- Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 16-18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.
Lancer

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Tür: Triticum aestivum
Çeşidin Melezi: TK/CNO//NE-451406
Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1977
Morfolojik Özellikleri:
- Uzun boylu, sap yapısı incedir.
- Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
- Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup,
- Tane kırmızı, sert ve camsıdır.
Teknolojik Özellikleri:
- Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl
- Bin tane ağırlığı: 34 g
- Protein oranı: %13-14
- Sedim: 31 ml
- Enerji değeri: 201
- Un Verimi: % 67
- İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
Tarımsal Özellikleri:
- Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
- Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
- Kardeşlenme özelliği iyi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
- Zayıf sap yapısına sahip olduğundan yatmaya çok hassastır.
- Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 250-300 kg/da dır.
- Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.
Yetiştirme Tekniği:
Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerine tavsiye edilmektedir.
Lütfibey Korungası

Tescil Yılı : 2005
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
- Bir yapraktaki yaprakcık sayısı 16
- Dallanma sayısı 6
- Gövde ve yaprak az tüylü
- Dik habitüslü
- Bitki boyu 95 cm (3 yıllık ortalama).
- Çiçek rengi pembe
Tarımsal Özellikleri:
- Soğuk şartlara ve kurağa dayanımı iyi
- Biçimden sonraki gelişmesi iyi Doğu Anadolu şartlarında 2 biçim vermekte
- Hastalık ve zararlı dayanımı iyi tesis yılından itibaren en az 4 yıl kesilmemektedir.
Verim Özellikleri:
- Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında kuru ot verimi 700 kg/da,
- Kuru ot veriminin % 60'ını ilk %40'ını 2 biçimde vermekte,
Teknolojik Özellikleri : % 95 Kuru madde, % 12,67 Ham protein,% 28,72 Ham selüloz, % 1,83 Ham yağ, % 6,58 Ham kül, % 45,43 Nitrojensiz öz madde.
Hastalık ve Zararlı Durumu : İyi
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

Tescil Yılı : 2009
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
- Bol yapraklıdır ve yoğun bir büyüme göstermektedir.
- Erkenci çeşittir.
- Bitki boyu 24,2 cm
- Çiçek rengi beyaz
Tarımsal Özellikleri:
- Soğuk şartlara dayanımı iyidir.
- Biçimden sonraki gelişmesi iyidir.
- Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir.
- Otlatmaya dayanıklıdır.
Verim Özellikleri:
- Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 5203,6 kg/da
- Kuru ot verimi 924,3 kg/da
- Tohum verimi ortalama 18 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
- Ham protein oranı % 18,0
- Ham selüloz oranı %15,8
- Ham yağ oranı %1,8
- Ham kül oranı %11,8
- Organik madde oranı % 78,6
Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya hastalığına ve nematodlara karşı dayanıklılığı iyi.
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
-
- Aygün Macar Fiği
-

Tescil Yılı : 13 Nisan 2010
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri:
- Çiçek rengi beyaz
- Çiçeklenmeye başlama zamanı erken
- Bakla uzunluğu ve genişliği orta
- Tohum şekli küremsiT
- ohum büyüklüğü orta
- Tohum sayısı orta
Tarımsal Özellikleri:
- Kışa dayanımı iyi
- Kurağa dayanımı çok iyi
- Tane dökmeye dayanımı orta
- Harman olma özelliği iyi
Verim Özellikleri :
- Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında
- Yeşil ot verimi 3500 kg/da
- Kuru ot verimi 700 kg/da,
- Tohum verimi ortalama 160 kg/da
Teknolojik Özellikleri :
- Ham protein oranı % 16,4-18,9'dir
- Ham selüloz oranı % 24,5-28,8
- Ham yağ % 2,2-2,5
- Bin dane ağırlığı 37,2
Hastalık ve Zararlı Durumu : Dayanıklılığı İyi
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
- Dadaş Çayır Üçgülü (T.pratense)

Tescil Yılı : 2008
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri:
- Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır
- Sap uzunluğu orta
- Sap kalınlığı ince
- Bitki boyu 75 cm
- Gövde ve yaprak az tüylü
- Çiçek rengi pembe
Tarımsal Özellikleri:
- Erkenci bir çeşittir
- Soğuk şartlara dayanımı iyidir
- Biçimden sonra iyi gelişme gösterir
- Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir
Verim Özellikleri:
- Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 8000 kg/da
- Kuru ot verimi 1612 kg/da
- Tohum verimi ortalama 35 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
- Ham protein oranı %15,7
- Ham selüloz oranı %21,0
- Ham yağ oranı %2,1
- Ham kül oranı %9,2
- Organik madde oranı % 81,9 dir
Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya ve fusarium hastalıklarına ve zararlılara dayanımı iyidir
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
-
- Doğubeyazı (Vicia pannonica Crantz )
-

Tescil Yılı : 13 Nisan 2010
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
- Çiçek rengi beyaz
- Çiçeklenmeye başlama zamanı erken
- Bakla genişliği ve uzunluğu orta
- Tohum şekli küremsi
- Tohum büyüklüğü orta
- Tohum sayısı orta
Tarımsal Özellikleri:
- Kışa dayanımı iyi
- Kurağa dayanımı çok iyi
- Tane dökmeye dayanımı orta
- Harman olma özelliği iyi
Verim Özellikleri:
- Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 3500 kg/da
- kuru ot verimi 750 kg/da,
- Tohum verimi ortalama 170 kg/da
Teknolojik Özellikleri :
- Ham protein oranı % 15,8-18,5'dir
- Ham selüloz oranı % 24-30
- Ham yağ % 2,3-2,5
- Bin tane ağirliği 37,5 gr
Hastalık ve Zararlı Durumu : Dayanıklılığı İyi
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
Karbeyazı Ak Üçgülü

Tescil Yılı : 2009
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
- Bol yapraklıdır ve sıklık bakımından oldukca iyidir.
- Erkenci çeşittir
- Bitki boyu 23,3 cm
- Çiçek rengi beyaz
Tarımsal Özellikleri:
- Soğuk şartlara dayanımı iyidir.
- Biçimden sonraki gelişmesi iyidir.
- Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir.
- Otlatmaya dayanıklıdır.
Verim Özellikleri:
- Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 4906.9 kg/da
- Kuru ot verimi 887,2 kg/da
- Tohum verimi ortalama 17,3 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
- Ham protein oranı %18,7
- Ham selüloz oranı %15,3
- Ham yağ oranı %1,8
- Ham kül oranı %13,3
- Organik madde oranı % 77,4
Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya hastalığına ve nematodlara karşı dayanıklılığı iyi.
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

Tescil Yılı : 2009
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri:
- Ana sap uzunluğu: 70 cm
- Ana sap kalınlığı: 2,50 mm
- Yan dal sayısı:12 adet
Tarımsal Özellikleri :
- Soğuğa ve kurağa dayanıklı
- Çok az bir dormant periyoda ihtiyaç duymakta yada tamamen non-dormant
- Karın erimesi ile birlikte hızla büyüme
- Yüksek regenerasyon kabiliyeti nedeniyle biçimden sonra hızla büyüme
- Yıllık üç biçim alınabilmekte, Erzurum'dan biraz daha sıcak yerlerde daha çok sayıda biçim alınması mümkün
- Daha yüksek ot üretimi
Verim Özellikleri:
- Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında;
- Yaş ot verimi 6645.5 kg/da,
- Kuru ot verimi 1879.4 kg/da' dır.
Teknolojik Özellikleri : % 18 ham protein, % 30 ham selüloz, % 1.80 ham yağ, % 8.8 ham kül, %33.5 Nitrojensiz öz madde, %83.2 organik madde, % 92 kuru madde, % 40.3 ADF, % 44.2 NDF
Hastalık ve Zararlı Durumu : -
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar
Savaş Yonca

Tescil Yılı : 30 Nisan2003
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
- Çok daha fazla ince içi dolu sap ve yaprak üretmekte,
- Ana sap daha fazla dallanmakta,
- Yaprakçıkları daha küçük ve uzun ince
- Kayseri ve Bilensoy-80 çeşidinden daha fazla YAI (yaprak alan indeksi) oluşturmakta,
- Bitki boyu 90–95 cm civarındadır (1. biçim).
Tarımsal Özellikleri :
- Soğuk şartlarda gelişmesini durdurmakta, serin şartlarda çok iyi gelişmektedir,
- Erken ilkbaharda Kayseri ve Bilensoy–80 çeşitlerinden yaklaşık 2 hafta geç büyümeye başlamaktadır,
- Kısa vejetasyon süresinde çok daha fazla biomas üretmekte,
- Biçimden sonra gelişmesi yavaş,
Verim Özellikleri:
- Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında kuru ot verimi 1565 kg/da,
- Kuru ot veriminin % 85-90'ını ilk 2 biçimde vermekte
- Doğu Anadolu Bölgesinde 1400 m' den yüksek yerlerde verimi Kayseri ve Bilensoy-80'den fazladır.
Teknolojik Özellikleri : % 19 ham protein, % 26.5 ham selüloz, % 1.98 ham yağ, % 9.5 ham ham kül, % 36.3 nitrojensiz öz madde.
Hastalık ve Zararlı Durumu : -
Tavsiye Edilen Bölgeler :Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
Tavlaş Çayır Üçgülü

Tescil Yılı : 2008
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri:
- Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır
- Sap uzunluğu orta
- Sap kalınlığı orta
- Bitki boyu 85 cm
- Gövde ve yaprak az tüylü
- Çiçek rengi pembe
Tarımsal Özellikleri:
- Erkenci bir çeşittir
- Soğuk şartlara dayanımı iyidir
- Biçimden sonra hızlı gelişme gösteri
- Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir
Verim Özellikleri:
- Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 8195.7 kg/da
- Kuru ot verimi 1602.2 kg/da,
- Tohum verimi ortalama 40 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
- Ham protein oranı %15,4
- Ham selüloz oranı %22,0
- Ham yağ oranı %2,3
- Ham kül oranı %9,7
- Organik madde oranı % 81,7 dir
Hastalık ve Zararlı Durumu : Hastalıklarına ve zararlılara karşı dayanımı iyidir
Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.
TAYA DOMUZ AYRIĞI( Dactylis glomerata)

Tescil Yılı : 2015
Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Islah Yöntemi : Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.
Morfolojik Özellikleri:
- Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır.Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,Bitki boyu 98,8 cm dir.
- Tarımsal Özellikleri:
- Erkenci bir çeşittir
- Soğuk şartlara dayanımı iyidir
- Biçimden sonra iyi gelişme gösterir
- Yılda 1-2-3 biçim vermektedir
Tarımsal Özellikleri:
- Mera tipi amacıyla kullanılmaktadır.
- Başaklanma gün sayısı:125
- Yeşil ot verimi 2423,0 kg/da
- Kuru ot verimi 760,8 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
- Kuru madde %93.27
- Ham protein oranı %10,22
- Ham lif oranı %23,38
- Ham yağ oranı %1,92
- NDF %64,01
- ADF % 23,74
- NYD %102,3
Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.
Tavsiye Edilen Bölgeler : Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.
- DOĞU YILDIZI DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerata)
Tescil Yılı : 2015
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Islah Yöntemi : Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.
Morfolojik Özellikleri:
- Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır
- Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,Bitki boyu 96,7 cm dir.
Tarımsal Özellikleri:
Verim Özellikleri:
- Yeşil ot verimi 2449 kg/da
- Kuru ot verimi 700,3 kg/da
Teknolojik Özellikleri:
- Kuru madde %93.20
- Ham protein oranı %12,53
- Ham lif oranı %28,74
- Ham yağ oranı %1,75
- NDF %68,26
- ADF % 38,87
- NYD %79,9
Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.
Tavsiye Edilen Bölgeler:Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.
- AYFAM DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerata)

Tescil Yılı : 2015
Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Islah Yöntemi : Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.
Morfolojik Özellikleri:
- Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır.
- Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,bitki boyu 99,5 cm