ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DOĞU ANADOLU TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • ENSTİTÜMÜZ
    • HAKKIMIZDA
    • MİSYONUMUZ VE VİZYONUMUZ
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
    • ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ
    • İLETİŞİM
  • BÖLÜMLERİMİZ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • HAYVANCILIK BÖLÜMÜ
    • ÜRETME VE İŞLETME BÖLÜMÜ
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
      • ENDÜSTRİ BİTKİLERİ BİRİMİ
      • SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
      • İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIMSAL EKOLOJİ BİRİMİ
      • TARIMSAL SULAMA VE ARAZİ ISLAHI BİRİMİ
      • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE BİLİŞİM
      • TOPRAK VE BİTKİ BESLEME BİRİMİ
  • PERSONEL
  • TESCİL ETTİRİLEN ÇEŞİTLERİMİZ
  • LABORATUVARLAR
    • SERİN İKLİM TAHILLARI SOĞUĞA DAYANIKLILIK TEST VE KALİTE LABORATUVARI
    • DOKU KÜLTÜRÜ
    • TOPRAK VE BİTKİ BESLEME LABORATUVARI
  • İÇ KONTROL SİTEMİ
    • FORMLAR
    • GÖREV TANIMLARI
    • İŞ AKIŞ ŞEMALARI
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksDoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tescilli Çeşitlerimiz

   AYYILDIZ  ( BUĞDAY )

​​    


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: NGDA146/4/YMH/TOB//MCD/3/LIRA/5/F130L1.12

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2011


Morfolojik Özellikleri:​​​​

Sap yapısı: Oldukça sağlamdır

Yaprak yapısı: Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başak yapısı: Hafif renkli, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik

Tane yapısı: Amber renkli olup beyaz sert buğday sınıfına girmektedir. Camsıdır.                                                                                                                        ​​

Teknolojik Özellikleri :


Hektolitre Ağırlığı: 78-80 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 37-40 g

Protein oranı: % 14-16

Sedim: 35 ml

Enerji değeri: 285Un Verimi: %61

Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özellikleri :

Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.

Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir.

Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir. 

Verimi ise bölgemiz kuru şartlarında ortalama 350-400 kg/da dır.

Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır. 


Yetiştirme Tekniği:

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Sap yapısının sağlam oluşu nedeniyle yatmaya dayanıklı olduğundan sulu şartlarda da rahatlıkla yetiştirilebilir ve çok daha yüksek verim alınabilir. Dekara 16-18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerine tavsiye edilmektedir.​​


    OLGUN    ( ARPA )

   


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Hordeum vulgare

Çeşidin Melezi: Bilinmeyen

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2011


​Morfolojik Özellikleri:​

Sap yapısı diğer arpa çeşitlerine göre daha sağlamdır.

Bitki boyu 80-115 cm olup yatmaya mukavemeti iyidir.

6 sıralı olup, 2 sıralı arpalara göre daha küçük danelere sahiptir.

Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başaklar açık yeşil, kılçıklı, orta sıklıkta ve eğik olup, tane açık sarıdır.

Başaklar sararmadan önce kılçık uçlarında yoğun bir renklilik mevcuttur. ​


​Teknolojik Özellikleri :

Hektolitre Ağırlığı: 65-73 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 30-43 g

Protein oranı: % 12-15

2,8 mm elek üstü: %23

Elek altı: %7

İrilik sınıfı: 5


Tarımsal Özellikleri :

Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.

Bölgemiz şartlarında kıştan etkilenmeyen veya minimum zara gören bir çeşittir.

Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir. 

Verimi ise bölgemiz kuru şartlarında ortalama 300-400 kg/da dır.

Arpa yaprak hastalıklarına orta derecede dayanıklıdır.

​Protein oranının yüksekliği nedeniyle iyi bir kesif yem kaynağıdır.


Yetiştirme Tekniği:

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-20 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu ve İç Anadolu'ya tavsiye edilmektedir.​

​  

     ÜMRANHANIM  ( TRİTİKALE )

     ​


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür :X Triticosecale

Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-31.03.2010

Morfolojik Özellikleri :

Başakları sarı ve kılçıklı,

Tane rengi kırmızı ve iri ve dolgun

Bitki boyu: 120-130 cm'dir.

Sapı sağlam, yatmaya dayanıklıdır.


Tekonojik Özellikleri :

Bu çeşitle yapılan çalışmalar, insan beslenmesinde de tek veya paçal olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. 

Ham yağ: %1,5-2,5

Ham selüloz: %1,8-2,3

2,8 mm elek üstü: %96,4

Sertlik: 57,3

Yaş Gluten: 31,2

Sedim: 22

Gecikmeli Sedim: 27

Nem: 11,0

Protein: 14,3

Su Kaldırma: 61,3

Gluten: 30,3

Ekmek Hacmi: 714 cm3

1000 tane ağırlığı: 40

Hektolitre ağılığı: 77,2


Tarımsal Özellikleri :


Mutlak kışlık

Orta erkenci

Kışa ve soğuğa dayanıklı

Kardeşlenmesi iyi, kıraç koşullarda arpa ve buğdaya göre daha verimlidir.  

Sarı pas (Puccinia striiformis), kahverengi pas (Puccinia recondita), kara pas (Puccinia graminis) ve külleme (Erysiphe graminis) ile başak hastalıklarından sürmeye (Tilletia foetida) ve rastığa (Ustilago tritici) karşı dayanıklıdır.


Yetiştirme Tekniği:


Doğu Anadolu Bölgesi ve kışlık çeşitlerin yetiştirildiği tüm bölgelere önerilmektedir. Ekim sıklığı m2 ye 400-450 tohum olacak şekilde ayarlanmalıdır. Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-20 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

​

Tavsiye Edildiği Bölgeler :Doğu ve İç Anadolu'nun kıraç arazilerine tavsiye edilmektedir

       

    KIRİK   ( BUĞDAY )

 ​



Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür : Triticum aestivum

Çeşidin Melezi :Yerel populasyondan tek başak seleksiyon metodu

Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü 30.03.2010

Morfolojik Özellikleri :

Sap yapısı zayıf ve ince

Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başaklar renkli, kılçıksız (tepe kılçıklı), dik olup,

Tane beyaz settir.


Teknolojik Özellikleri :

Hektolitre Ağırlığı: 76-81 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 37-38 g

Protein oranı: %14,5

Sedim: 38 ml

​Enerji değeri: 246

​Un Verimi: 68

Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özelleri :

Alternatif karakterli bir çeşit olup, kışlık ekimlerde kıraç şartlar için, yazlık ekimlerde sulu şartlar için önerilmektedir.

Soğuğa ve kurağa karşı orta dayanıklıdır.

Kardeşlenme özelliği çok iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.

Verimi: Kuru şartlarda ortalama 150-200 kg, sulu şartlarda 200-250 kg.

Sürme, rastık ve paslara hassastır.

Ayrıca uzun boylu ve zayıf sap yapısı nedeniyle yatmaya hassastır.


Yetiştirme Tekniği:

Kışlık olarak ekildiğinde ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Bölgemizde dondurma olarak ta ekimi yapılmaktadır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu bölgesine tavsiye edilmektedir​​


    YILDIRIM   ( BUĞDAY )

   


Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Tür:

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi : ID800994.W/VEE SWM15134-1WM-0WM-0SE-0YC-5YC-0YC

Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2002


Morfolojik Özellikleri :

Sap yapısı oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır. Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir. 

Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup, tane beyaz ve camsıdır


Teknolojik Özellikleri :

Hektolitre Ağırlığı: 80 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 38-40 g

Protein oranı: %14

Sedim: 36 ml

Enerji değeri: 210

Un Verimi: 68

Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.

 

Tarımsal Özellikleri :

Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir. Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir. Kardeşlenme özelliği iyi bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup orta erkenci bir çeşittir.  Sulu şartlarda 550-700 kg/da verim alınabilmektedir. Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.


Yetiştirme Tekniği :

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-19 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu'nun sulanabilir alanlarına tavsiye edilmektedir.


   DAPHAN   ( BUĞDAY )

   


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: JUP/4/CLLF/3/II14.53/ODIN//CI14431/WA00477

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2002


Morfolojik Özellikleri:

Sap yapısı: Oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır.

Yaprak yapısı: Yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup,

Tane tengi: Beyaz, orta sert ve camsıdır.

Teknolojik Özellikleri:

Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 38-40 g

Protein oranı: %13

Sedim: 38 ml

Enerji değeri: 190

Un Verimi: % 68

İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.

Tarımsal Özellikleri:

Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir.

Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir.

Kardeşlenme özelliği ve gübreye reaksiyonu iyi

Orta erkenci bir çeşittir. 

Sulu şartlarda 450-550 kg/da verim alınabilmektedir.

Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.


Yetiştirme Tekniği:

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-19 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun sulanabilir alanlarına tavsiye edilmektedir.​


     ​  ALPARSLAN  ( BUĞDAY )

      


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür:Triticum aestivum

Çeşidin Melezi:TX69A509-2 // BBY 2 / FOX    TX8V2154

Islah Edildiği Yer ve Yıl:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2001


Morfolojik Özellikleri:

Sap yapısı: Oldukça sağlam.

Yaprak yapısı: Yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik

Tane yapısı: Kırmızı, sert ve camsıdır


Teknolojik Özellikleri:

Hektolitre Ağırlığı: 79 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 32 g

Protein oranı: %14

Sedim: 40 ml

Enerji değeri: 220

Un Verimi: %70

Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.

​

Tarımsal Özellikleri:

Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.

Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.

​Kardeşlenme özelliği ıyi, çok erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir. 

Verimi bölgemiz kurak şartlarında ortalama 300-450 kg/da dır.

Sürme, rastık ve paslara dayanıklılığı iyidir.


Yetiştirme Tekniği:

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.​


    NENEHATUN    ( BUĞDAY )

    


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: ND//P101/BLUEBOY  

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2001


Morfolojik Özellikleri:

​Sap yapısı sağlam

Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik

Tane beyaz, orta sert ve camsıdır.


Teknolojik Özellikleri:

​Hektolitre Ağırlığı: 76-78 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 33 g

Protein oranı: %13

Sedim: 31 ml

Enerji değeri: 213

Un Verimi: 69

İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.​​


Tarımsal Özellikleri:

Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.

Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.

Kardeşlenme özelliği ıyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi

Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 300-350 kg/da dır.

 Sürme, rastık ve paslara dayanıklılığı iyidir.

Yetiştirme Tekniği:

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.​

    

      ​KARASU - 90   ( BUĞDAY )

     ​



Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum​

Çeşidin Melezi: LOM11/B12973//MİR264

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1990


Morfolojik Özellikleri:

​Sap yapısı oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır.

Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başaklar beyaz, kılçıksız, orta sıklıkta ve dik

Tane kırmızı, sert ve camsıdır.


Teknolojik Özellikleri:

​Hektolitre Ağırlığı: 76-81 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 37-40 g

Protein oranı: %12

Sedim: 36 ml

Enerji değeri: 150

Un Verimi: 55

İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özellikleri:

Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir.

Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.

Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup orta erkenci bir çeşittir. 

Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 350-400 kg/da dır.

Sulu şartlarda ise 500-650 kg/da verim alınabilmektedir.

Sürme, rastık ve paslara orta derecede dayanıklıdır.


Yetiştirme Tekniği:

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu ve İç Anadolu'nun sulanabilir alanlarına ve taban suyu yüksek olan kıraç alanlara tavsiye edilmektedir.​​​

    

     DOĞU - 88   ( BUĞDAY )

    


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu  Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: Bez/Dane//Co 725052 (Oklahoma Orijinli)

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1990


Morfolojik Özellikleri:

Sap yapısı: Oldukça sağlam

Yaprak yapısı: Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik

Tane yapısı: Kırmızı, sert ve camsıdır.


Teknolojik Özellikleri:

​Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 31 g

Protein oranı: %13-14

Sedim: 32 ml

Enerji değeri: 204

Un Verimi: % 71İ

İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özellikleri:

Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.

Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.

Kardeşlenme özelliği ıyi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup hasat zamanı geciktirilirse tane dökme eğilimi görülmektedir.

Yağışlı yıllarda %20 oranında yatma görülmektedir.

Verimi bölgemiz kurak şartlarında ortalama 320-450 kg/da dır.

Sürme, rastık ve paslara orta dayanıklıdır.

 

Yetiştirme Tekniği:

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerine tavsiye edilmektedir.​


     PALANDÖKEN - 97   ( BUĞDAY )

    


Çeşit Sahibi Kuruluş:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi:AU//YT54*2/N10B/3/II8260/5/PNC/CM//NB6977/3/CC/INIA//BB/4/MXP//KR/FUNO

Islah Edildiği Yer ve Yıl:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1997


Morfolojik Özellikleri:

​Sap yapısı oldukça sağlamdır.

Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik

Tane beyaz, orta sert ve camsıdır.


 Teknolojik Özellikleri:

​Hektolitre Ağırlığı: 76-78 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 37-40 g

Protein oranı: %13-14

Sedim: 30-32

Enerji değeri: 235

Un Verimi: %65

İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özellikleri:

Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.

Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.

Kardeşlenme özelliği iyi, orta geççi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir. 

Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 350-450 kg/da dır.

Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır. 


Yetiştirme Tekniği:

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 16-18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.​

 

      LANCER​  ( BUĞDAY )​

     ​



Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu  Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: TK/CNO//NE-451406

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1977


Morfolojik Özellikleri:

​Uzun boylu, sap yapısı incedir.

Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup,

Tane kırmızı, sert ve camsıdır.


Teknolojik Özellikleri:

​Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 34 g

Protein oranı: %13-14

Sedim: 31 ml

Enerji değeri: 201

Un Verimi: % 67

İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özellikleri:​

Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.

Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.

Kardeşlenme özelliği iyi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.

Zayıf sap yapısına sahip olduğundan yatmaya çok hassastır.

Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 250-300 kg/da dır.

Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.


Yetiştirme Tekniği:​

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerine tavsiye edilmektedir.


     LÜTFİBEY KORUNGASI

    

​

Tescil Yılı                  : 2005

Çeşit Sahibi Kuruluş  : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü


Morfolojik Özellikleri :

Bir yapraktaki yaprakcık sayısı 16

Dallanma sayısı 6

Gövde  ve yaprak az tüylü

Dik habitüslü

Bitki boyu 95 cm  (3 yıllık ortalama).

Çiçek rengi pembe


Tarımsal Özellikleri:

Soğuk şartlara ve kurağa dayanımı iyi

Biçimden sonraki gelişmesi iyi Doğu Anadolu şartlarında 2 biçim vermekte

Hastalık ve zararlı dayanımı iyi tesis yılından itibaren en az 4 yıl kesilmemektedir.


Verim Özellikleri:

Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında kuru ot verimi 700  kg/da,

Kuru ot veriminin % 60'ını ilk %40'ını 2 biçimde vermekte,


Teknolojik Özellikleri             :  % 95 Kuru madde, % 12,67 Ham protein,% 28,72 Ham selüloz, % 1,83 Ham yağ, % 6,58 Ham kül, % 45,43 Nitrojensiz öz madde.


Hastalık ve Zararlı Durumu   :   İyi

Tavsiye Edilen Bölgeler          : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

        ​

         ARİFE AK ÜÇGÜLÜ

        


Tescil Yılı                    :  2009

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri :

Bol  yapraklıdır ve yoğun bir büyüme göstermektedir.

Erkenci çeşittir.

Bitki boyu 24,2 cm

Çiçek rengi beyaz

Tarımsal Özellikleri:

Soğuk şartlara dayanımı iyidir.

Biçimden sonraki gelişmesi iyidir.

Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir.

Otlatmaya dayanıklıdır.

Verim Özellikleri:

Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 5203,6 kg/da  

Kuru ot verimi 924,3   kg/da

Tohum verimi ortalama 18 kg/da

Teknolojik Özellikleri: 

Ham protein oranı % 18,0

Ham selüloz oranı %15,8

Ham yağ oranı %1,8

Ham kül oranı %11,8

Organik madde oranı % 78,6

Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya hastalığına ve nematodlara karşı dayanıklılığı  iyi.

Tavsiye Edilen Bölgeler       :  Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

    

      AYGÜN MACAR FİĞİ    

     

Tescil Yılı                    : 13 Nisan 2010

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri:

Çiçek rengi beyaz

Çiçeklenmeye başlama zamanı erken

Bakla uzunluğu ve genişliği orta

Tohum şekli küremsiT

ohum büyüklüğü orta

Tohum sayısı orta

Tarımsal Özellikleri:

 Kışa dayanımı iyi

 Kurağa dayanımı çok iyi

 Tane dökmeye dayanımı orta

 Harman olma özelliği iyi

Verim Özellikleri     :

Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında 

Yeşil ot verimi 3500 kg/da    

Kuru ot verimi 700  kg/da,

Tohum verimi ortalama 160 kg/da

Teknolojik Özellikleri :

​Ham protein oranı % 16,4-18,9'dir 

Ham selüloz oranı % 24,5-28,8 

Ham yağ % 2,2-2,5 

​Bin dane ağırlığı 37,2

Hastalık ve Zararlı Durumu  : Dayanıklılığı İyi

Tavsiye Edilen Bölgeler        :  Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.


      DADAŞ ÇAYIR ÜÇGÜLÜ (T.pratense)

​​    


Tescil Yılı                   : 2008

Çeşit Sahibi Kuruluş  : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri:

Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır

Sap uzunluğu orta

Sap kalınlığı ince

Bitki boyu 75 cm 

Gövde  ve yaprak az tüylü

Çiçek rengi pembe

Tarımsal Özellikleri:

Erkenci bir çeşittir

Soğuk şartlara dayanımı iyidir

Biçimden sonra iyi gelişme gösterir

Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir

Verim Özellikleri:

Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 8000 kg/da    

Kuru ot verimi 1612 kg/da

Tohum verimi ortalama 35 kg/da

Teknolojik Özellikleri:

Ham protein oranı %15,7

Ham selüloz oranı %21,0

Ham yağ oranı %2,1

Ham kül oranı %9,2

Organik madde oranı % 81,9 dir

Hastalık ve Zararlı Durumu  : Sklerotinya  ve fusarium hastalıklarına ve zararlılara dayanımı iyidir

Tavsiye Edilen Bölgeler         : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

​      

       DOĞUBEYAZI (Vicia pannonica Crantz ) 

      


Tescil Yılı                     :   13 Nisan 2010

Çeşit Sahibi Kuruluş   :   Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri :

Çiçek rengi beyaz

Çiçeklenmeye başlama zamanı erken

Bakla genişliği ve uzunluğu orta

Tohum şekli küremsi

Tohum büyüklüğü orta

Tohum sayısı orta

Tarımsal Özellikleri:

Kışa dayanımı iyi

Kurağa dayanımı çok iyi

Tane dökmeye dayanımı orta

Harman olma özelliği iyi

Verim Özellikleri:

Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 3500 kg/da    

kuru ot verimi 750  kg/da,

Tohum verimi ortalama 170 kg/da

Teknolojik Özellikleri :

Ham protein oranı % 15,8-18,5'dir

Ham selüloz oranı % 24-30

Ham yağ % 2,3-2,5

Bin tane ağirliği 37,5 gr

Hastalık ve Zararlı Durumu :  Dayanıklılığı İyi

Tavsiye Edilen Bölgeler        :  Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

   

    ​KARBEYAZI AK ÜÇGÜLÜ

   

Tescil Yılı                     :  2009

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri :

Bol  yapraklıdır ve sıklık bakımından oldukca iyidir.

Erkenci  çeşittir

Bitki boyu 23,3 cm

Çiçek rengi beyaz

Tarımsal Özellikleri:

Soğuk şartlara dayanımı iyidir.

Biçimden sonraki gelişmesi iyidir.

Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir.

 Otlatmaya dayanıklıdır.

Verim Özellikleri:

Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 4906.9 kg/da    

Kuru ot verimi 887,2 kg/da 

Tohum verimi ortalama 17,3 kg/da

Teknolojik Özellikleri:

Ham protein oranı %18,7

Ham selüloz oranı %15,3

Ham yağ oranı %1,8

Ham kül oranı %13,3

Organik madde oranı % 77,4

Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya hastalığına ve nematodlara karşı dayanıklılığı  iyi.

Tavsiye Edilen Bölgeler        : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

     

    ÖMERBEY YONCA

   

Tescil Yılı                     :  2009

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri:

Ana sap uzunluğu: 70 cm

Ana sap kalınlığı: 2,50 mm

Yan dal sayısı:12 adet

Tarımsal Özellikleri  :

Soğuğa ve kurağa dayanıklı

Çok az bir dormant periyoda ihtiyaç duymakta yada tamamen non-dormant

Karın erimesi ile birlikte hızla büyüme

Yüksek regenerasyon kabiliyeti nedeniyle biçimden sonra hızla büyüme

Yıllık üç biçim alınabilmekte, Erzurum'dan biraz daha sıcak yerlerde daha çok sayıda biçim  alınması mümkün

Daha yüksek ot üretimi

Verim Özellikleri:

​​​​Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında;

Yaş ot verimi 6645.5 kg/da,

Kuru ot verimi 1879.4 kg/da' dır.

Teknolojik Özellikleri           :  % 18 ham protein, % 30 ham selüloz, % 1.80 ham yağ, % 8.8 ham kül, %33.5 Nitrojensiz öz madde, %83.2 organik madde, % 92 kuru madde, % 40.3 ADF, % 44.2 NDF

Hastalık ve Zararlı Durumu : -

Tavsiye Edilen Bölgeler       :  Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar


    SAVAŞ YONCA​        

   

Tescil Yılı                     : 30 Nisan2003

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri :

Çok daha fazla ince içi dolu sap ve yaprak üretmekte,

Ana sap daha fazla dallanmakta,

Yaprakçıkları daha küçük ve uzun ince

Kayseri ve Bilensoy-80 çeşidinden daha fazla YAI (yaprak alan indeksi) oluşturmakta,

Bitki boyu 90–95 cm civarındadır (1. biçim).    

Tarımsal Özellikleri  :

Soğuk şartlarda gelişmesini durdurmakta, serin şartlarda çok iyi gelişmektedir,

Erken ilkbaharda Kayseri ve Bilensoy–80 çeşitlerinden yaklaşık 2 hafta geç büyümeye  başlamaktadır,

Kısa vejetasyon süresinde çok daha fazla biomas üretmekte,

Biçimden sonra gelişmesi yavaş,

​Verim Özellikleri:

Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında kuru ot verimi 1565 kg/da,

Kuru ot veriminin % 85-90'ını ilk 2 biçimde vermekte

Doğu Anadolu Bölgesinde 1400 m' den yüksek yerlerde verimi Kayseri ve Bilensoy-80'den fazladır. 

Teknolojik Özellikleri           : % 19 ham protein, % 26.5 ham selüloz, % 1.98 ham yağ, % 9.5 ham ham kül, % 36.3 nitrojensiz öz madde.

Hastalık ve Zararlı Durumu   : -

Tavsiye Edilen Bölgeler         :Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.


   TAVLAŞ ÇAYIR ÜÇGÜLÜ

 

Tescil Yılı                     :  2008

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri:​

Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır

Sap uzunluğu orta

Sap kalınlığı orta

Bitki boyu 85 cm 

Gövde  ve yaprak az tüylü

Çiçek rengi pembe

Tarımsal Özellikleri:

Erkenci bir çeşittir

Soğuk şartlara dayanımı iyidir

Biçimden sonra hızlı  gelişme gösteri

Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir

Verim Özellikleri:

Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 8195.7 kg/da    

Kuru ot verimi 1602.2  kg/da,

Tohum verimi ortalama 40 kg/da

Teknolojik Özellikleri:

 Ham protein oranı %15,4

 Ham selüloz oranı %22,0

 Ham yağ oranı %2,3

 Ham kül oranı %9,7

 Organik madde oranı % 81,7 dir

Hastalık ve Zararlı Durumu : Hastalıklarına ve zararlılara karşı dayanımı iyidir

Tavsiye Edilen Bölgeler        : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.


​

 TAYA DOMUZ AYRIĞI( Dactylis glomerata)


Tescil Yılı  : 2015

Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Islah Yöntemi            : Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.

Morfolojik Özellikleri:

Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır.Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,Bitki boyu 98,8 cm  dir.

Tarımsal Özellikleri:

Erkenci bir çeşittir

Soğuk şartlara dayanımı iyidir

Biçimden sonra iyi gelişme gösterir

Yılda  1-2-3 biçim vermektedir


Tarımsal Özellikleri:

Mera tipi amacıyla kullanılmaktadır.

Başaklanma gün sayısı:125

Verim Özellikleri:

Yeşil ot verimi 2423,0 kg/da    

Kuru ot verimi 760,8 kg/da 

Teknolojik Özellikleri: 

Kuru madde  %93.27

Ham protein oranı %10,22

Ham lif oranı %23,38

Ham yağ oranı %1,92

NDF     %64,01

ADF    % 23,74

NYD   %102,3

Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.

Tavsiye Edilen Bölgeler      : Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.


​DOĞU YILDIZI DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerata​)


Tescil Yılı  : 2015

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü


Islah Yöntemi             :  Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.


Morfolojik Özellikleri:

Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır

Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,Bitki boyu 96,7 cm  dir.


Tarımsal Özellikleri:

Erkenci bir çeşittir

Soğuk şartlara dayanımı iyidir

Biçimden sonra iyi gelişme gösterir

Yılda  1-2-3 biçim vermektedir

Mera tipi amacıyla kullanılmaktadır.

Başaklanma gün sayısı:125


Verim Özellikleri:

Yeşil ot verimi 2449 kg/da    

Kuru ot verimi 700,3 kg/da 


Teknolojik Özellikleri:

Kuru madde  %93.20

Ham protein oranı %12,53

Ham lif oranı %28,74

Ham yağ oranı %1,75

NDF     %68,26

ADF    % 38,87

NYD   %79,9

Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.


Tavsiye Edilen Bölgeler:Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.



AYFAM DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerata)



Tescil Yılı  : 2015

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü


Islah Yöntemi             :  Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.


Morfolojik Özellikleri:

Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır.

​Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,bitki boyu 99,5 cm dir. 


Tarımsal Özellikleri:

Erkenci bir çeşittir.

Soğuk şartlara dayanımı iyidir

Biçimden sonra iyi gelişme gösterir

Yılda  1-2-3 biçim vermektedir

Mera tipi amacıyla kullanılmaktadır.

.Başaklanma gün sayısı:126


Verim Özellikleri:

Yeşil ot verimi 2424,6 kg/da    

kuru ot verimi 754,7 kg/da 


Teknolojik Özellikleri:

Kuru madde  %92.91

Ham protein oranı %15,69

Ham lif oranı %28,61

Ham yağ oranı %2,31

NDF     %61,61

ADF    % 33,75

NYD   %94,5

Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.

Tavsiye Edilen Bölgeler : Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.


 UYSAL (Yem bezelyesi)

 


Tek yıllık bir bitki olup bitki boyu 90,2 cm'dir.

Kesif yem ve ot üretmek için yetiştirilmektedir.

Çiçeklenme gün sayısı:60-70

Fizyolojik olum gün sayısı: 86-113

Biyolojik verim: 870 kg/da

Tane verimi: 217,5 kg/da

Kuru madde: % 90,84

Ham protein: % 29,93

Ham lif: % 2,55

Ham yağ: % 0,78

NDF: % 48,9

ADF: % 40,71

NYD: 108,74

Suluda ve yazlık olarak,  Doğu Anadolu - İç Anadolu – Trakya Bölgesi için tavsiye edilmektedir.

Tek bitki seleksiyonu yöntemiyle ıslah edilmiştir.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-Erzurum/2019


 YAZICIOĞLU (Yem bezelyesi)



Tek yıllık bir bitki olup bitki boyu 94,3-103,5 cm'dir.

Kesif yem ve ot üretmek için yetiştirilmektedir.

Çiçeklenme gün sayısı:63-72

Fizyolojik olum gün sayısı: 91-110

Biyolojik verim: 961 kg/da

Tane verimi: 281,4 kg/da

Kuru madde: % 90,36

Ham protein: % 27,78

Ham lif: % 5,33

Ham yağ: % 0,64

NDF: % 48,55

ADF: % 34,01

NYD: 119,5

Doğu Anadolu - İç Anadolu – Trakya Bölgesi için yazlık ve sulu koşullarda tavsiye edilmektedir.

Tek bitki seleksiyonu yöntemiyle ıslah edilmiştir.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-Erzurum/2019


     Köy Çeşidi Kuru  Şeker Fasülye              

    

​  Bitki rengi ve tipi : açık yeşil, yarı sarılıcı

​  Bakla rengi  : açık yeşil ve üzeri pembe renkte mozaik,olgunlaşmada beyaz

  Bakla şekli    : yassı-enli, boyu 10-12 cm

  Ekim normu (sıklığı)   : 16 kg/da

  Bitki baş. bakla, baklada dane say.ve renk: 18 adet/bitki, 3-4 adet/bakla ve beyaz

  Hastalık : virüs ve antraknoza hassas

  Olgunlaşma süresi : 140-150 gün

  Tan sek. 100da. ağ. :yuvarlak-oval, 53.4g

  Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da

  Tane verimi : 110-140 kg/da​


      Yakutiye 98 Kuru Fasülye     

   

Bitki rengi ve tipi : koyu yeşil, bodur

​Bakla rengi          : yeşil, olgunlaşmada beyaz.

Bakla şekli           : uzun-yassı, boyu 12-13 cm

Bitki başına bakla, baklada tane sayısı ve rengi : 16 adet/bitki, 4 adet/bakla ve beyaz

Hastalık durumu        : dayanıklı-toleranslı     

Olgunlaşma süresi      : 110-130 gün

Tan şek. 100da. Ağ.: yuvarlak-uzun, 43.4g

Ekim normu (sıklığı)   : 15 kg/da

Gübre isteği                : 3 kg N + 6 kg P2O5/da

Tane verimi         ​       : 150-156 kg/da


Aras 98 Kuru Fasülye     

 

   Bitki rengi ve tipi    : koyu yeşil, bodur

   Bakla rengi              : yeşil, olgunlaşmada beyaz.

   Bakla şekli               : uzun-yassı, boyu 13-14 cm

   Bitki başına bakla, baklada tane sayısı ve rengi : 17 adet/bitki, 5 adet/bakla ve beyaz

   Hastalık durumu         : dayanıklı-toleranslı

   Olgunlaşma süresi      : 110-125 gün

   Tan şek. 100da. Ağ.    : yuvarlak-uzun, 45.4g

   Ekim normu (sıklığı)   : 16 kg/da

   Gübre isteği                 : 3 kg N + 6 kg P2O5/da

   Tane verimi                  : 145-155 kg/da

    

     Terzi Baba Kuru Fasülye              


​    Bitki rengi ve tipi : koyu yeşil, bodur

    Bakla rengi : yeşil, olgunlaşmada beyaz.

    Bakla şekli    : uzun-yassı, boyu 11-12 cm

    Bitki başına bakla, baklada tane sayısı ve rengi : 22 adet/bitki, 5 adet/bakla ve beyaz

    Hastalık durumu  : dayanıklı-toleranslı

    Olgunlaşma süresi : 149-156 gün.

    Tan şek. 100dane ağır.: uzun-yassı, 31.7g

    Ekim normu (sıklığı)   : 11 kg/da

    Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da

    Tane verimi : 160-175 kg/da


    Aziziye 94 Nohut       

   

    Bitki  tipi : yarı dik

    Bitki boyu : 33.3 cm.

    İlk bakla yüksekliği : 18.4 cm

    Bitkide dal ve  bakla say :3.2 ve 16.9 adet

    Hastalık durumu  :  antraknoza toleranslı

    Olgunlaşma süresi : 124 gün

    Tan şek. 100 tane ağır.: koçbaşı, 50 g.

    Ekim normu (sıklığı)   : 15 kg/da

    Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da

    Tane veri :166.6 kg/da (max.209.8kg/da)   

    ​ 

      ​Yeşil Mercimek Erzurum 89         

      

    Bitki  tipi :  dik

    Bitki boyu : 23 cm.

    İlk bakla yüksekliği : 14 cm

    Bitkide dal ve  bakla say: 3.8 ve 13.4 adet

    Hastalık durumu  :  solgunluğa toleranslı

    Olgunlaşma süresi : 99 gün

    1000 tane ağır.: 48.9 g.

    Ekim normu (sıklığı)   : 12 kg/da

    Gübre isteği : 3 kg N + 6 kg P2O5/da

    Tane veri : 71.8 kg/da (max. 115.8 kg/da)


    Kırmızı Mercimek Malazgirt 89         

   

 Güney illeri içindir.

 

​Ağsakallı (Nohut)

100 Tane Ağırlığı (ort)      : 46,8 gr

Tane Verimi (ort)             : 138,9 kg/da

Ekim Normu ve mesafesi :16 kg/da-0,30m x 0,8m ekim mesafesi

Toprak İsteği                   : Tuzlu ve sodik olmayan, pH:6-7, tınlı-killi kum bünye topraklar

Rakım                              : 800-2200 m,

Toplam Yağış                  :300 mm ve üzeri

 Hava Nispi Nemi            :%60-70,

Hava Sıcaklığı                 :16 0C -26 0C

Yazıcı (Nohut)

100 Tane Ağırlığı (ort)      : 48,9 gr

Tane Verimi (ort)              : 152,6 kg/da

Ekim Normu ve mesafesi  :15 kg/da-0,30m x 0,8m ekim mesafesi

Toprak İsteği                    : Tuzlu ve sodik olmayan, pH:6-7, tınlı-killi kum bünye topraklar

Rakım                              : 800-2200 m,

Toplam Yağış                  :300 mm ve üzeri

 Hava Nispi Nemi            :%60-70,

Hava Sıcaklığı                  :16 0C -26 0C


   ​ÜMRANHANIM 2         ( TRİTİKALE )

   

Tescil Yılı                                 : 2022

Çeşit Sahibi Kuruluş               : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikler      : Bitki boyu 110-120 cm olup sap yapısı uzun, sağlam ve yatmaya dayanıklıdır. Başaklar yapısı kılçıklı ve beyaz başaklıdır. Başakları orta uzunlukta, sık ve yarı diktir. Taneler iri dolgun ve kırmızı renktedir.

 

Tarımsal Özellikler        : Kışlık gelişme tabiatlı, yatmaya dayanıklı, soğuğa, kışa ve kurağa dayanıklılığı iyi, gübreye tepkisi oldukça iyi ve kardeşlenmesi yüksektir. Hasat sırasında tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi olan erkenci bir çeşittir. Kardeşlenmesi iyi, kıraç koşullarda arpa ve buğdaya göre daha verimlidir. Sarı pas, kahverengi pas, kara pas ve külleme ile başak hastalıklarından sürmeye ve rastığa karşı dayanıklıdır. Doğu Anadolu Bölgesi kuru şartlarda 400-450 kg/da; daha iyi koşullarda 550-600 kg/da verime sahipken sulu koşullarda ise verim %25-50 oranında artmaktadır

Teknolojik Özellikler              : % 13,5-16,8 Protein, 38-42 gr Bin dane ağırlığı, 73-76 kg/hl Hektolitre ağırlığı

Tavsiye Edilen Bölgeler         : Doğu Anadolu ve benzer ekolojiye sahip bölgeler, Geçit bölgeleri ve kışlık ekim yapılan kuru tarım alanlarına önerilmektedir


​YETİŞTİRMR TEKNİĞİ

Tohumluk Miktarı                  : Dekara 18-20 kg (m2' ye 400-450 tohum)

Ekim Zamanı                          : Sonbaharda kış öncesi iyi bir çıkış sağlayacak şekilde

Ekim Derinliği                        : 4-5 cm

Gübreleme                             : Dekara ekim ile birlikte 6 kg fosfor 3 kg azot ve    3 kg   sapa kalkma zamanında verilmeli

Hasat                                      :Bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte    Temmuz- Ağustos aylarında


    ALTURNA   ( BUĞDAY )

   

​Tescil Yılı                                : 2017

Çeşit Sahibi Kuruluş               : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikler             : Sap yapısı uzun, sağlam ve yatmaya orta dayanıklıdır. Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişlikte yaprak yapısına sahip olup başaklar renkli kılçıklı, orta sıklıkta ve diktir. Tane kırmızı renkli olup sert buğday sınıfına girmektedir.

 

Tarımsal Özellikler                : Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir. Soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklı bir çeşit olup, kardeşlenme özelliği iyi, erkenci bir çeşittir. Gübreye reaksiyonu iyi olan Alturna çeşidi Doğu Anadolu bölgemizde kuru şartlarda 300/400 kg/da; iyi şartlarda 400-550 kg/da verime sahiptir. Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır. Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.

Teknolojik Özellikler              : % 12,8-16,2 Protein, % 70 Un verimi, 340 Enerji değeri, 40 g Bin dane ağırlığı, 79,3-84,2 kg/hl Hektolitre ağırlığı, 51-59 ml Sedim

 

Tavsiye Edilen Bölgeler         : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri ekolojiye sahip yerler

 

YETİŞTİRME TEKNİĞİ

Tohumluk Miktarı                  : Dekara 16-18 kg tohum

Ekim Zamanı                          : Sonbaharda kış öncesi iyi bir çıkış sağlayacak şekilde

Ekim Derinliği                        : 4-5 cm

Gübreleme                             : Saf madde olarak ekimle birlikte 6 kg fosfor ve       3 kg azot; sapa kalkma döneminde 3 kg azot

Hasat                                      : Bölgelere göre değişmekle birlikte Temmuz-Ağustos aylarında


   CAN – ( PATATES )

  

Tescil Yılı : 2017

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum ( Yaz Buğdayı )

Tescil Edildiği Yer ve yıl:  Erzurum – 2017 – 2022 de tescil edildi

Morfolojik Özellikleri:

Bitki Boyu: Çok Uzun
Bitki Tipi: Ara tip
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik
Ana Sap Sayısı: 4-5
Çiçek Rengi : Beyaz
Çiçeklenme Gün Sayısı : 52-70
Ortalama Yumru Ağırlığı  (g): 139-147
Ortalama Verim   (kg/da): 5497
Olgunlaşma Gün Sayısı : Geç (11-120 gün)
Yumru Şekli : Uzun oval
Yumru Göz Derinliği : Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Açık Sarı
Elek öncesi Görünüm: Çok iyi
Pazarlanabilir Verim (%): 92-93

 

 

Teknolojik  Özellikleri

Nişasta Oranı (%)           : 10.5-16.4
Kurumadde Oranı (%)   : 21.3-22.9

 

Tarımsal Özellikleri

Kullanım Şekli: Yemeklik
Ana ürün patates üretimine uygundur.


    METE  ( PATATES )

    

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu TAEM

Tescil Edildiği Yer ve yıl:  Erzurum – 2016 – 2023 De

Islah Metodu: Melezleme

Ebeveynler:  Panda x Anais

 

 

Morfolojik Özellikler

 

Bitki Boyu: Uzun-Çok Uzun
Ana Sap Sayısı: 4-5
Çiçek Rengi : Beyaz
Çiçeklenme Gün Sayısı : 60-67
Ortalama Yumru Ağırlığı : 115-132
Ortalama Verim   (kg/da): 5341
Olgunlaşma Gün Sayısı : Orta Erkenci (91-110 gün)
Yumru Şekli : Oval
Yumru Göz Derinliği : Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi: Sarı
Yumru Et Rengi: Sarı
Elek öncesi Görünüm: Çok iyi
Pazarlanabilir Verim: 91-98
Bitki Tipi: Ara tip
Bitki Büyüme Şekli: Yarı dik

 

Teknik Özellikler

Nişasta Oranı (%)           : 14-15.7

Kurumadde Oranı (%)   : 20.2-21.6

Tarımsal Özellikler

Kullanım Şekli: Yemeklik ve Parmak Patates

Ana ürün patates üretimine uygundur. ​


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              E-HİZMETLER

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Gübre Takip Sistemi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Gübre Takip Sistemi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Tarım Tv

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Tarım Tv

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              III. Tarım Orman Şurası

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              III. Tarım Orman Şurası

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Alo 180

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Alo 180

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Geleceğe Nefes

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Geleceğe Nefes

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              TARYAT

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              TARYAT

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Kulak Küpe Sorgulama

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Kulak Küpe Sorgulama

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Hayvan Bilgi Sistemi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Hayvan Bilgi Sistemi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Tarım Orman Bülteni

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Tarım Orman Bülteni

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Türk Tarım Orman Dergisi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Türk Tarım Orman Dergisi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Dijital Tarım Pazarı

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Dijital Tarım Pazarı

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Türkiye Arıcılık Haritası

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Türkiye Arıcılık Haritası

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              İLETİŞİM

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Adres : T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Lalapaşa Mahallesi Tarımsal Araştırma Caddesi 25100 Yakutiye /ERZURUM

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Telefon : 0442 327 14 40 -41

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Faks : 0442 327 13 64

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • E-Posta : datae@tarimorman.gov.tr

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Android
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              IOS

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              HIZLI MENÜ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Kullanıcı Girişi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Biyogüvenlik
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • e-Kütüphane
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • e-İmza Servisi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Intranet
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Hizmet İçi Eğitim
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Bakanlık e-Posta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Arabuluculuk
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • KVKK
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              YUKARI