ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ATATÜRK BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    • TARİHÇE
    • HAKKIMIZDA
    • GÖREVLERİ
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
  • PERSONEL
    • İDARİ KADROMUZ
    • TEKNİK KADROMUZ
    • TEKNİSYEN-TEKNİKER-LABORANT
    • İDARİ PERSONEL
    • İŞÇİ
  • VİZYON-MİSYON
  • BÖLÜMLER
    • MEYVECİLİK
    • SEBZECİLİK
    • SÜS BİTKİLERİ
    • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ VE MEKANİZASYON
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ
    • TARIM EKONOMİSİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • ÜRETME VE İŞLETME
    • BAĞCILIK
  • ÇEŞİTLERİMİZ
    • SEBZELER
    • MEYVELER
    • SÜS BİTKİLERİ
    • TIBBİ AROMATİK BİTKİLER
    • MİLLİ TESCİL LİSTESİ
  • YAYINLARIMIZ
    • HABER BÜLTENİ
    • YILLIK
    • YAYIN LİSTESİ
    • YAYIN İNDİRME
  • FAALİYETLERİMİZ
    • FAALİYETLERİMİZ
      • FAALİYETLERİMİZ
      • EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ
      • STAJ EĞİTİMLERİ
      • ÜRETİM
      • LABORATUVARLARIMIZ
    • EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ
    • STAJ EĞİTİMLERİ
    • ÜRETİM
    • LABORATUVARLARIMIZ
  • BAHÇE DERGİSİ
  • GEOFİT ARAŞTIRMA MERKEZİ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksAtatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Sebzeler

Enstitümüz tarafindan seleksiyon ve adaptasyon sonucu elde edilen çesitlerimiz.

Domates Çeşitlerimiz


SENCAN-9 : Manalucie ve Rheinlands Ruhm çesitlerinin melezlemesi ile elde edilmis sofralik sirik bir domates çesididir. 1970 yilinda tamamlanan islah çalismasi sonucunda elde edilmistir. Bitkisi 113 cm'ye kadar boylanmaktadir. Meyveleri yuvarlak kirmizi renkte, sap çukuru biraz gölgeli ve 200 gram agirliginda olup, yagisli dönemlerde çatlama görülebilir. Orta erkenci olan bu çesidin dekara verimi 7 ton'dur

Biber Çeşitlerimiz


KANDIL DOLMA: Toplu seleksiyon yöntemi ile Kurulusumuz tarafindan 1970 yilinda islah edilmis, meyveleri yesil, 7-8 cm uzunluk ve 5-6 cm çapinda, 3-4 loblu, ince kabuklu, meyve eti 2 mm olan tatli dolmalik bir biber çesididir. Meyveleri asagi baktigindan günes yanikligi görülmeyen bu çesidin olgunlasma süresi 55-60 gün olup, ortalama verimi 3-3.5 ton/da'dir.

YALOVA YAGLIK 28: Teksel seleksiyon yöntemi ile Kurulusumuz tarafindan 1983 yilinda islah edilmis, salça yapiminda ve derin dondurulmada kullanilan iç ve dis pazar isteklerine uygun bir biber çesididir. Meyveleri 20 gram agirliginda, meyve eti 4,8 mm kalinliginda ve koyu kirmizi renklidir. Suda çözünebilir kuru madde içerigi %7,4 olan bu çesidin ortalama verimi 4 ton/da'dir.

YALOVA ÇARLISTON 341: Teksel seleksiyon yöntemi ile Kurulusumuz tarafindan 1988 yilinda islah edilmis, sarimsi açik yesil renkte, taze, kizartmalik ve tursuluk olarak kullanilan tatli bir biber çesididir. Meyveleri 17 cm uzunlugunda, konik, et kalinligi 3 mm olan bu çesidin ortalama verimi 3 ton/da'dir.

YALOVA ÇORBACI 12 : Teksel seleksiyon yöntemi ile Kurulusumuz tarafindan 1987 yilinda islah edilmis, taze ve tursuluk olarak iç ve dis pazar isteklerine uygun bir biber çesididir. Meyveleri 20 cm uzunlugunda, ince etli ve tatlidir. Ortalama meyve agirligi 14-20 gram olup, sarimsi-açik yesildir. Ortalama verimi 4,5-5 ton/da'dir.

SÜRMELİ BİBERİ: Geriye melezleme metodu ile elde edilmis, iç ve dis tüketime uygun, erkenci, orta koyulukta yesil renge sahip, tatli, sivri bir biber çesididir. Erkenci olan bu çesidin fide dikiminden hasada kadar geçen gün sayisi 49-53 gündür. Bitkileri dik ve kuvvetli bir yapiya sahip olup, açikta yetistiricilik yaninda, örtü alti yetistiriciligine de uygundur. Açikta yetistiricilikte 4,5-5 ton/da olan verimi, örtü alti yetistiricilikte bu degerin 2,5-3 katina ulasmaktadir. Meyveleri 15 cm uzunlukta olup, meyve eti ise 15,6 mm kalinliga sahiptir.

YALOVA TATLI SİVRİ: Toplu seleksiyon ıslah yöntemi ile geliştirilen bir çeşittir. Meyveleri ince, uzun ve tatlı olup taze tüketime uygundur. Meyveler sarkık, yeşil ve 12–13 cm uzunluğundadır. Ortalama ağırlığı 15 g olan meyvelerin sap kısmı hafif körüklüdür. Tescil Tarihi: 1984

Patlıcan Çeşitlerimiz


PALA 49: Teksel seleksiyon yöntemi ile Kurulusumuz tarafindan 1975 yilinda islah edilmis, bir patlican çesididir. Siyaha yakin mor meyveleri 22-30 cm uzunlugunda ve 7-8 cm çapindadir. Meyve eti beyaz ve yumusaktir. Taze tüketime, konserve ve tursu yapimina uygun olan bu çesidin ortalama verimi 5 ton/da'dir.

BALIKESIR 76: Teksel seleksiyon yöntemi ile Kurulusumuz tarafindan 1980 yilinda islah edilmis, bir patlican çesididir. Meyveleri siyahimsi koyu mor olup 20-25 cm uzunlukta, 10-12 cm çapindadir. Meyve eti beyaz ve yumusaktir. Sofralik, tursuluk ve konservelik olarak tüketime uygun olan bu çesidin dekara verimi 3-4 ton civarindadir.

Soğan Çeşitlerimiz


BEŞİRLİ 77 (SOĞAN) : Sofralık taze tüketime uygun, iç ve dış kabuk rengi kırmızı renkli, depolamaya orta derecede uygun bir çeşittir. Fenotipik tekrarlamalı teksel seleksiyon ıslah metodu ile geliştirilen çeşidin üretimi doğrudan tohum ile yapılır. Depolanabilme potansiyeli en fazla 3–4 ay olan çeşidin suda çözünebilir kuru madde miktarı %8–10'dur. Tescil Tarihi: 2011

AKGÜN 12: Bu çesit, üretimi arpacikla yapilan uzun gün sogan çesididir. Bas büyüklügü orta irilikte, bas sekli yuvarlak olup, kabuk rengi sari-kahverengidir. Suda çözünebilir kuru madde içerigi %16,5 olup, depolanma özellikleri çok iyi, kislik bir çesittir. Dis kabuk sayisi 3-4 adet olan bu çesidin tadi aci ve dekara verimi 3-3,3 ton'dur.

IMRALI KIRMASI: Beyaz etli olan bu sogan çesidinin tadi hafif aci, suda çözünebilir kuru madde içerigi %14'dür. Uzun gün sogan çesitlerinden olup, depolanabilme özelligi çok iyi olan bu çesidin üretimi arpacikla yapilmaktadir. Bas sekli uzun, kabuk sayisi 3-4 adet, kabuk rengi pembe-kahverengi ve dekara verimi 3-3,2 ton'dur.

KANTARTOPU 3: Tohumdan bas baglayabilen, tatli, erkenci ve yuvarlak sekilli bir sogan çesididir. Toplu seleksiyon çalismasi 1970 yilinda tamamlanan bu çesidin kabuk rengi sari-kahverengi, kabuk sayisi 2-3 adettir. Et rengi sari-beyaz, suda çözünebilir kuru madde içerigi %10 olan bu çesidin verimi 3-3,5 ton/da'dir.

Pırasa Çeşitlerimiz


INEGÖL 92 : 1989 yilinda teksel seleksiyonla islah edilmistir. 70-80 cm yenilebilir uzunluga sahip, soguklara dayanikli bir pirasa çesididir. Sogan gibi bas olusturmayan bu çesidin beyaz kisminin uzunlugu 9-10 cm, çapi ise 3-3,5 cm'dir. Taze tüketime, kurutulmaya ve derin dondurulmaya uygun olan bu çesidin dekara verimi 4,5-5 ton'dur.

Fasulye Çeşitlerimiz


YALOVA 5: Horoz fasulye (Bodur-kilçikli) ile seker fasulye çesidinin (Sirik-kilçiksiz) melezlemesi ile elde edilen bir çesittir. Bu çesidin bitkisi bodur karakterde olup, baklalari kilçiksiz ve 55 günde hasada gelmektedir. Baklalari 10-12 cm uzunlugunda, 1.4-1.6 cm genisliginde yassi oval, yesil renklidir. Daneleri böbrek seklinde ve beyaz olan bu çesit tüm özellikleri ile taze, konserve ve kuru tüketime uygun ve ortalama taze ürün verimi 800-1000 kg/da'dir. Beyaz daneleri iri olup, bin dane agirligi 480-500 gramdir.

YALOVA 17: 1978 yilinda Horoz (Bodur-kilçikli) ve Seker çesidinin melezleme çalismalari sonucunda gelistirilen bir fasulye çesididir. Olgunlasma süresi 55 gün olan bu çesit bodur karakterde olup, baklalari yesil renkli, yassi-oval ve kilçiksizdir. Baklalari 8-10 cm uzunluk ve 1.2-1.5 cm genisliginde olup, daneleri böbrek seklinde ve beyaz renklidir. Danelerinin bin dane agirligi 400-450 gram olup, tüm özellikleri ile taze, konserve ve kuru tüketime uygun olan bu çesidin ortalama taze ürün verimi 800-1000 kg/da'dir.

Karpuz Çeşitlerimiz


YALOVA YUVARLAK ALACA 18: Seleksiyonla islah edilmis bulunan bu çesidin meyveleri yuvarlaga yakin olup, olgunlasma süresi 90-95 gündür. Ortalama meyve agirligi 6 kg olup, meyve kabuk rengi açik yesil zemin üzerine koyu yesil çizgilidir. Meyve kabugu kalin oldugundan tasimaciliga uygundur. Meyve eti sulu, tatli ve koyu pembe renklidir. Çekirdekleri küçük (10 mm) ve koyu kahve renklidir.

YALOVA WASHINGTON 26 : Seleksiyonla gelistirilen bu çesidin olgunlasma süresi 85-90 gündür. Meyveleri yuvarlak ve ortalama meyve agirligi 5 kg’dir. Kabuk rengi koyu yesil zemin üzerine çok koyu yesil çizgilidir. Meyve eti koyu kirmizi ve tatlidir. Çekirdekleri orta irilikte (13 mm) ve koyu kahverengidir. Kalin kabuk yapisi ile tasimaciliga uygun bir çesittir.

Lahana Çeşitlerimiz


YALOVA 1 : 1975 yilinda seleksiyon çalismasi sonucu sarmalik, tursuluk ve kapuskalik olarak gelistirilen beyaz bas lahana çesididir. Baslari siki, yuvarlak 3,5-4 kg agirliginda ve iç yapraklari kivriktir. Baslari dis yapraklari ile iyi korundugundan soguga dayaniklidir. Dis yapraklarin rengi açik yesildir. Olgunlasma süresi 90-100 gün olan bu çesidin verimi 6 ton/da'dir.

YALOVA SARMALIK : Seleksiyon islahi ile 1991 yilinda gelistirilmis bulunan sarmalik kalitesi çok üstün olan beyaz basli bir lahana çesididir. Bas sekli yassi 3,5 kg agirligindadir. Dis yapraklari mumlu gri-yesil renkte olup, baslar 2 yaprakla örtülüdür. Basin yerden yüksekligi 12 cm, açik yaprak sayisi 10 olan bu çesidin verimi 5 ton/da'dir.

Bamya Çeşitlerimiz


YALOVA AKKÖY 41 : Seleksiyon islahi ile gelistirilen bu bamya çesidi 51 cm boyunda bitkilere sahip sultani bir çesittir. Seleksiyon çalismasi 1986 yilinda tamamlanan bu çesidin meyveleri 0,8x6,0 cm boyutlarinda sarimsi-açik yesil renktedir. Çok kaliteli olan meyveleri esnek bir yapiya sahip olup, konserve yapimina da uygundur. Dekara verimi 1200 kg'dir.

YALOVA KABAKLI 11 : 1988 yilinda tamamlanan seleksiyon çalismasi sonunda gelistirilen bir bamya çesididir. Bitkileri 65 cm'ye kadar boylanan bu çesidin meyveleri sultani tipte olup, 0,9x5,0 cm boyutlarinda orta koyulukta yesil renge sahiptir. Meyveleri sert, saglam bir yapida olup konserve yapimina da uygundur. Bu çesidin verimi 1100 kg/da'dir.

MARMARA 1 : Tombul bamyalar grubunda yer alan bu bamya çesidinin bitkileri 37 cm uzunlugundadir. Bu çesit 1992 yilinda tamamlanan seleksiyon .çalismalari sonunda gelistirilmis olup, meyveleri 1,5x4,7 cm boyutlarinda, konserve yapimina uygun dekara verimi 1300 kg'dir.

Kereviz Çeşitlerimiz


ÇANAKKALE : 1996 yilinda tamamlanan seleksiyon çalismasi ile gelistirilen bu çesit 500-750 gram agirliginda, yuvarlaga yakin, hafif basik sekilli yumrulara sahiptir. Yumrularin yüzeyleri düzgün, koflasma egilimi azdir. Siki ve beyaz etli yumrulara sahip olan bu kök kereviz çesidinin dekara verimi 3,5 ton'dur.

Brokoli Çeşitlerimiz


TURAÇ 77 (BROKOLİ) :Taç rengi mavi yeşil renkli olup sıkı yapılıdır. Ana taç hasadından sonra yan taç gelişimi gösterir. Hava koşulları uygun olur ise yan dal gelişimi uzun bir periyota yayılabilir. 60–70 günlük erkenci bir çeşittir. Sonbahar dikimine uygun açık tozlanan bir çeşittir. Tescil Tarihi: 2014

Sarımsak Çeşitlerimiz


TAŞKÖPRÜ 56 (SARIMSAK) : Kastamonu Taşköprü sarımsak popülasyonlarından klon seleksiyonu ıslah metodu ile geliştirilmiştir. Başlara ait kuru dış kabuğun rengi beyaz, dişlerin dış kabuğu ise pembemsi kahve ve krem renklidir. Bir başta ortalama diş sayısı 10–14 adet olup baş yapısı çok sıkıdır. Dişler baş üzerinde ışınsal olmayan bir düzende yerleşmiştir. Kuru madde içeriği %38–40 olan bu sarımsak çeşidi 7–8 aylık depolanabilme potansiyeline sahiptir. Tescil Tarihi:2006

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Süleyman Bey Mh., 77100 Merkez / YALOVA

  • Telefon : (0226) 814 25 20-21 (0226) 814 10 05

  • Faks : (0226) 814 11 46

  • E-Posta : yalova.arastirma@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​