Hasat Sonrası Fizyolojisi Bölümü Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü altında ılıman iklim meyve türlerinde hasat sonrası fizyolojisi üzerine çalışmalar yürütmektedir. Yoğun emek sonucu üretilen tarımsal ürünler zamanında ve doğru hasat yapılmadığında, ürünler son tüketiciye ulaşana kadar uygun olmayan koşullara maruz bırakıldığında hasat sonrası ciddi kayıplar ile karşılaşılmaktadır.
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Hasat Sonrası Fizyolojisi Bölümünde yumuşak çekirdekli, sert çekirdekli ve üzümsü meyve türlerinde hasat sonrası fizyolojisi araştırma faaliyetlerinde bulunulmaktadır.
Bu türlerde;
- Ürünlerin uygun hasat zamanının belirlenmesi,
- Hasat öncesi ve hasat sonrası kaliteyi iyileştirici uygulamaların ürünlerin hasat sonrası fizyolojisi üzerine etkilerinin incelenmesi,
- Ürüne özgü uygun ambalajlama, depolama ve taşıma koşullarının belirlenmesi,
- Hasat sonrası yeni teknolojilerin uygulanabilirliğinin incelenip yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yürütmektedir.
- Bölümde elde edilen çıktılar her platformda sektör paydaşlarıyla paylaşılmaktadır.
Ayrıca bölüm özel sektöre ruhsat-ürün etkinlik denemeleri ve ürün analizleri konularında hizmet vermektedir.
Hasat Sonrası Fizyolojisi Bölümü araştırma faaliyetlerini MAREM, TAGEM, TÜBİTAK, DPT, Özel Sektör, Kalkınma Ajansı, AB'nin finanse ettiği projeler çerçevesinde gerçekleştirmektedir.