Islah ve Genetik Bölümü, Ilıman İklim Meyve Türlerinde tüketici talebine odaklı, kalite, verimlilik ve dayanıklılık esaslarına dayalı, anaç ve çeşit ıslah çalışmaları ile genetik kaynakların tanımlanması ve muhafazasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. Islah programlarının başlıca amacı, meyve kalitesi, verimlilik, erkencilik, biyotik ve abiyotik streslere toleransdır. Islah çalışmalarında seleksiyon, melezleme ve mutasyon gibi klasik ıslah teknikleri kullanılmaktadır. Bölümde, 1 doçent, 4 doktor, 5 Ziraat Yüksek Mühendisi ve 1 Ziraat Mühendisi olmak üzere toplam 11 kişi görev yapmaktadır.
MAREM'de çeşit geliştirme ile ilgili ilk çalışmalar, 1996 yılında kirazda başlamış ("0900 Ziraat Çeşidinde Klon Seleksiyonu), çalışma sonunda 2011 yılında "DAVRAZ" kiraz çeşidi tescil ettirilmiştir.
Yabani Vişne Populasyonlarında Seleksiyon Yoluyla Anaç Elde Edilmesi" amacıyla başlatılan anaç ıslah çalışmaları 2002 den beri devam etmektedir.
2005 yılında, melezleme ve mutasyon yoluyla meyve kalitesi yüksek elma çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla elma ıslah çalışmaları başlatılmıştır. 2008 yılında ise karaleke hastalığına dayanıklı elma çeşitlerinin elde edilmesine yönelik yeni yeni bir ıslah programı oluşturulmuştur. Her iki çeşit geliştirme çalışmasında meyve değerlendirmeleri devam etmektedir.
Armutta ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı ve meyve kalitesi yüksek armut çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla 2006 yılında melezlemelerle başlayan projede, 6 armut çeşidi tescil edilmiştir.
Kirazda yürütülen kendine verimli ve meyve kalitesi yüksek çeşit ıslahı çalışmaları ilk olarak 2008 yılında başlamış ve bugüne kadar meyve kalitesi yüksek bazı ümitvar genotipler ileri düzey gözlemler için seçilmiştir. Ayrıca kirazda tescil çalışmalarına başlanmıştır.
"Seleksiyon Yolu ile Klonal Erik Anaçlarının Geliştirilmesi ile elmada "Ateş Yanıklığı (Erwinia amylovora) ve Kök Çürüklüğü (Phytophthora cactorum) Hastalıklarına Karşı Dayanıklı Bodur ve Yarı Bodur Anaç Geliştirilmesi"' "Yabani vişne (Prunus cerasus L.) anacı seleksiyonu ve çoğaltılabilme imkânlarının araştırılması"' na yönelik anaç ıslah programları yapılmaktadır..
Islah ve Genetik Bölümü sorumluluğunda olan çeşitli meyve türlerine ait tip ve çeşitlerden oluşan genetik kaynaklar parselinde, karakterizasyona yönelik fenolojik, morfolojik ve moleküler çalışmalar yapılmakta, genetik materyalin muhafazası sağlanmaktadır.
Çalışmalar, başta TAGEM olmak üzere TUBİTAK ve BAP tarafından desteklenmiş ve desteklenmektedir.