Viroloji laboratuvarı, 1950'li yıllardan itibaren Ege bölgesinde yetiştirilen kültür bitkilerinde görülen virüs hastalıkları ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Laboratuvar ilk yıllarda, virüsten ari patates tohumluğu yetiştirilmesi, virüsten ari temiz Amerikan asma anaçlıkları elde edilmesi ve turunçgil damızlık bahçelerinin kurulmasına yönelik çalışmalara öncülük etmiştir.
Laboratuvarda halen biyolojik, serolojik (ELISA) ve moleküler yöntemler (PCR) kullanılarak bitki virüslerinin tespiti ve tanısı yapılmaktadır. Bu çalışmaları yürütecek laboratuvar ekipmanı ve bilgi birikimi mevcuttur.
Laboratuvar personeli, Tarım Bakanlığı destekli projelerin yanı sıra AB'ye uyum çerçevesinde yürütülen Twining projesi, TUBİTAK ve DPT gibi dış kaynaklı projelerde aktif olarak görev almıştır. Son yıllarda laboratuvarda yürütülmüş ve devam eden bazı araştırma konuları aşağıda verilmiştir:
- Sert çekirdekli meyve ağaçlarında hastalık oluşturan virüslerin belirlenmesi,
- Ege bölgesinde yetiştirilen II. ürün mısır üretim alanlarında bazı viral etmenlerin saptanması,
- Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde virüs hastalıklarının belirlenmesi, Türkiye ve bölgemiz için ilk kayıt olan virüslerin saptanması,
- Ülkesel patates tohumluk üretim sisteminin geliştirilmesi projesi kapsamında patates virüs hastalıkları ile ilgili çalışmalar,
- Ege bölgesinde kabakgil üretim alanlarında virüs hastalıklarının tespiti, hastalık oranlarının ve bazı kabakgil çeşitlerinin virüs hastalıklarına reaksiyonlarının belirlenmesi,
- Ege bölgesinde asma virüs hastalıklarının belirlenmesi ve moleküler yöntemlerle tespiti
- Ege bölgesinde Sert çekirdekli meyve ağaçlarında Sharka hastalığının mevcut durumunun belirlenmesi,
- Ege bölgesinde zeytin virüs hastalıklarının tanılanması, yaygınlık oranlarının belirlenmesi ve meyve kalite özelliklerine etkilerinin araştırılması,
- Patates ekiliş alanlarında Patates Y Virüsü (PVY) ırklarının tespiti ve mücadele yönetimine esas olacak verilerin belirlenmesi,
- Bazı incir çeşitlerinde virüsten ari ön temel üretim materyalinin elde edilmesi ve sertifikalı fidan üretimine yönelik araştırmalar.