1951 yılında Ankara Keçisi ve tiftik ıslahı çalışmaları yapmak üzere Çifteler Harasına bağlı olarak kurulan Müdürlüğümüz, 1957 yılında doğrudan Tarım Bakanlığına bağlı bir Enstitü haline gelmiş ve çalıştığı konuları genişletmiştir. Zaman içinde alt yapısını tamamlayarak Suni Tohumlama, Embriyo Transferi, Yapağı-Tiftik ve Hayvan Besleme laboratuvarlarını kurmuş, Sığır Yetiştiriciliği, Koyun Yetiştiriciliği, Ankara Keçisi Yetiştiriciliği, Tavuk Yetiştiriciliği ve Tavşan Yetiştiriciliği konularında çalışmalarını sürdürmüştür. Bu faaliyetlerine en son teknolojiyi uygulayarak devam etmektedir. 1991 yılında Suni Tohumlama Laboratuvarı, 1999 yılında Yapağı-Tiftik Laboratuvarı, 2000 yılında Hayvan Besleme Laboratuvarı ve 2001 yılında Embriyo Transferi Laboratuvarı modern cihazlarla donatılmıştır. 2007 yılında Genetik Laboratuvarı kurulmuştur. Suni Tohumlama Laboratuvarında yıllık ortalama 700.000 doz dondurulmuş boğa sperması üretimi yapılmakta ve üretilen bu spermalar sıvı azot içerisinde stoklanmaktadır. Üretilen bu spermalar ve suni tohumlama malzemeleri düzenlenen aylık turlarla Türkiye`nin tüm bölgelerine dağıtılmaktadır. Suni Tohumlama Laboratuvarı yıllık sperma üretimini gelecek talepler doğrultusunda yılda 2.000.000 doza kadar çıkarabilecek kapasitededir. Yapağı-Tiftik ve Hayvan Besleme Laboratuvarları Müdürlükte yürütülen araştırmaların yanında diğer Enstitüler ve Fakültelerde yapılan araştırma çalışmalarına da destek sağlamaktadır. Embriyo Transferi Laboratuvarı Biyoteknoloji ünitesi haline getirilmiştir. Talepler doğrultusunda özel sektörle de işbirliği yapılmaktadır.
Müdürlüğümüz, çalışmalarını 1959 yılından beri kesintisiz yayınlanan Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi vasıtasıyla gerek teknik elemanlara, gerekse yetiştiricilere sunmaktadır. Ayrıca çıkardığı özel yayınlar ve yetiştirici broşürleri vasıtasıyla da hayvancılık konularında bilgi aktarımı yapmaktadır.
Her yıl düzenlenen Suni Tohumlama kurslarıyla Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknisyenleri, Hizmet İçi Eğitim seminerleriyle Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisleri, Halk Eğitim programlarıyla da Yetiştiriciler eğitilmektedir. Özellikle dondurulmuş boğa sperması üretimi, stoklanması, dağıtımı ve suni tohumlama uygulamaları konularında yeni teknikler denenmekte ve bunlar sahaya aktarılmaktadır.
Müdürlüğümüz bu faaliyetlerini Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkez Müdürlüğü sıfatıyla sürdürmekte, yetiştiricilere ve dolayısıyla ülke hayvancılığına katkı sağlamaya devam etmektedir.