"Tavşan Rasyonlarında Probiyotik ve Prebiyotik Kullanımının Bazı Verim Özelliklerine Etkisi"
| Bu araştırma, 0 g/500 kg, 750 g probiyotik/500 kg, 1250 g prebiyotik/500 kg ve 375 g probiyotik+625 g prebiyotik/500 kg bulunan rasyonların tavşanlarda canlı ağırlık, yem tüketimi, yem değerlendirme oranı, bazı kesim özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 42 günlük ve 952 g ortalama canlı ağırlığında toplam 80 adet (40 dişi, 40 erkek) tavşan kullanılmıştır. Her biri 20 adet tavşandan (10 erkek, 10 dişi) oluşan bir kontrol, üçü deneme olmak üzere toplam dört grup halinde yürütülmüştür. Her bir grup ise beşer tavşanlık dört alt gruba bölünmüştür. Deneme sekiz hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonunda gruplar arasında tavşanların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, karkas randımanı, bazı iç organların ağırlığı (karaciğer, akciğer, böbrek) ve ön ayak ağırlığı bakımından istatistiki açıdan farklılık görülmezken, yem değerlendirme oranı, bazı iç organların ağırlığı (kalp, bağırsak), arka ayak ağırlığı ve yem maliyeti bakımından ise istatistiki açıdan farklılık gözlenmiştir. Ayrıca rasyonda ki probiyotik ve / veya prebiyotik düzeylerinden 100 g canlı ağırlık için baş, deri ve ayakların ağırlığı ile karaciğer ağırlığı etkilenmemiştir. Sonuç olarak rasyonlar da probiyotik ve/veya prebiyotik bulunmasının olumsuz bir etkisi olmadığı ve tavşan rasyonların da yem katkısı olarak kullanılabileceği kanaatına varılmıştır.
| Dr. İlknur TUNCER
|
Ankara İli Nallıhan ve Beypazarı İlçelerinde Üretilen İpekböceği Kozalarında Kalitenin Belirlenmesi
(2017-2019)
| Bu çalışmada kullanılacak örneklerin alımı için, Kozabirliğe kayıtlı yetiştiricilerden Ankara ili Nallıhan ilçesi Ozan Köyünde bulunan 13 işletme ve Beypazarı ilçesi Sekli köyünde bulunan 3 işletme olmak üzere toplam 16 işletme seçilmiştir. Ancak kayıt altına daha sonra Nallıhan ilçesi Ozan köyünden 3 işletme daha dâhil edilerek projeye toplam 19 işletme ile başlanmıştır. Çalışmamız için örnek toplamaya koza örümünün 10. günü gidilmiştir. Her bir yetiştiricinin ipekhanesinden tesadüfi seçime göre seçimi yapılan 100’er adet hibrit koza örnekleri alınarak çalışmaya başlanmıştır. Çalışma da Ankara iline ait kozaların litrede koza adeti, ipek zenginliği(yaş koza kabuk oranı) ,filament uzunluğu ve denyesi saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre çıkan değerler önemsiz bulunmuştur.
| Ezgi Odabaş
|