Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri bölümü; gıda analiz laboratuvarı, ürün geliştirme tesisi, soğuk hava deposu, kükürtleme ve kurutma tesisi ile bisküvi üretim tesisi alt yapısından oluşmaktadır.
- Gıda analiz laboratuvarı; kimyasal, enstrümental ve mikrobiyoloji olmak üzere 3 laboratuvardan oluşmaktadır. Laboratuvarlarımızda kükürt tayin cihazı, HPLC, gaz kromatografisi-MS, püskürtmeli kurutucu, freeze dryer, ultrasonik su banyosu, evaporator, ultra saf su cihazı, atomik absorpsiyon cihazı, pH-metre, hassas terazi, santrifüj, su aktivite cihazı, homojenizatör, -86 0C derin dondurucu, vakumlu etüv, kül fırını, kurutma fırını, su banyosu, manyetik karıştırıcı, renk tayin cihazı, tekstür analiz cihazı ve gaz analizörü, otoklav, soğutmalı inkübatör ve ekim kabini bulunmaktadır.
Ürün geliştirme tesisimizde; kavurma fırını, ön ezici, inceltici, manuel tohum yağı çıkarma makinası, paketleme makinası, buzdolabı, karıştırmalı devirmeli kaynatma kazanı, vakumlu kazan, 5 lt kapasiteli bıçaklı öğütücü ve laboratuvar tipi kurutma fırını ile çalışmalarımız yapılmaktadır.
Kükürtleme ve kurutma tesisimiz 1 ton kapasiteli olup kükürtleme ve kurutma kabininden oluşmaktadır. 1,5 ton kapasiteli taze kayısı boylama makinası, kayısı çekirdeği çıkarma makinası, vişne çekirdeği çıkarma makinası, 120 kg kayısı taşımalı 8 tepsili 16 adet taşıyıcı araba mevcuttur.
Büsküvi üretim tesisinde çalışmalar; konveksiyonlu 10 tepsili fırın, yoğurma kazanı, çekirdek öğütücü, derin dondurucu, buzdolabı, mikrodalga fırın ile sürdürülmektedir.
- İki adet normal atmosfer soğuk hava deposu (-5 +20 0C) bulunmaktadır.