Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri bölümü; gıda analiz laboratuvarı, ürün geliştirme tesisi, soğuk hava deposu, kükürtleme ve kurutma tesisi ile bisküvi üretim tesisi alt yapısından oluşmaktadır.
![](/kayisi/IcerikResimleri/SolMenuResimleri/gida1.jpg)
![](/kayisi/IcerikResimleri/SolMenuResimleri/Gida2.jpg)
- Gıda analiz laboratuvarı; kimyasal, enstrümental ve mikrobiyoloji olmak üzere 3 laboratuvardan oluşmaktadır. Laboratuvarlarımızda kükürt tayin cihazı, HPLC, gaz kromatografisi-MS, püskürtmeli kurutucu, freeze dryer, ultrasonik su banyosu, evaporator, ultra saf su cihazı, atomik absorpsiyon cihazı, pH-metre, hassas terazi, santrifüj, su aktivite cihazı, homojenizatör, -86 0C derin dondurucu, vakumlu etüv, kül fırını, kurutma fırını, su banyosu, manyetik karıştırıcı, renk tayin cihazı, tekstür analiz cihazı ve gaz analizörü, otoklav, soğutmalı inkübatör ve ekim kabini bulunmaktadır.
![](/kayisi/IcerikResimleri/SolMenuResimleri/Gida3.jpg)
![](/kayisi/IcerikResimleri/SolMenuResimleri/Gida4.jpg)
Ürün geliştirme tesisimizde; kavurma fırını, ön ezici, inceltici, manuel tohum yağı çıkarma makinası, paketleme makinası, buzdolabı, karıştırmalı devirmeli kaynatma kazanı, vakumlu kazan, 5 lt kapasiteli bıçaklı öğütücü ve laboratuvar tipi kurutma fırını ile çalışmalarımız yapılmaktadır.
![](/kayisi/IcerikResimleri/SolMenuResimleri/Gida5.jpg)
![](/kayisi/IcerikResimleri/SolMenuResimleri/Gida6.jpg)
Kükürtleme ve kurutma tesisimiz 1 ton kapasiteli olup kükürtleme ve kurutma kabininden oluşmaktadır. 1,5 ton kapasiteli taze kayısı boylama makinası, kayısı çekirdeği çıkarma makinası, vişne çekirdeği çıkarma makinası, 120 kg kayısı taşımalı 8 tepsili 16 adet taşıyıcı araba mevcuttur.
Büsküvi üretim tesisinde çalışmalar; konveksiyonlu 10 tepsili fırın, yoğurma kazanı, çekirdek öğütücü, derin dondurucu, buzdolabı, mikrodalga fırın ile sürdürülmektedir.
- İki adet normal atmosfer soğuk hava deposu (-5 +20 0C) bulunmaktadır.