Kuruluşumuz Malatya il merkezinin 4 km güneybatısında Yeşilyurt ilçesi yolu üzerinde bulunmaktadır. Enstitümüzün kuruluşunda 292 dekar alana sahip olan merkez kampüs alanımız, çevresindeki arazilerin imara açılmasıyla oluşan yeni yerleşim alanları için yapılan yollar ile 2014 yılında Akçadağ Karapınar mahallesinde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli olan 2146 dekar arazinin Müdürlüğümüze tahsisine karşılık merkez kampüs alanımızdan 53 dekarlık arazinin okul kampüsü oluşturulması için Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne devredilmesiyle merkez kampüsümüz 222 dekar alana gerilemiştir.
Merkez kampüs alanında idari binalar, seralar, işletme binası, kurutma ve kükürtleme tesisi, ürün geliştirme laboratuvarı, üretim tesisi, atölye, makine ve araç parkının haricinde kalan alanlarda araştırma ve üretim faaliyetleri yürütülmektedir. "Meyve Çeşitlerinin Sertifikasyon Sistemine Uyumu ve Genetik Muhafaza için Baz Materyalleri Koruma Ünitelerinin Oluşturulması" projesi kapsamında kurulan 360 m2 alana sahip tül seramızda tescilli çeşitlerimiz muhafaza edilmektedir. Yine bu proje kapsamında 2013 yılında; 960 m2 alana sahip tam otomasyonlu sera ile doku kültürü laboratuvarı kurulmuştur. TÜBİTAK 1007 Programı desteği kapsamında hibrit sistem kayısı kükürtleme ve kurutma ünitesi kurulmuş olup proje kapsamında yapılacak olan faaliyetler gerçekleştirilmiş ve yaygınlaştırma çalışmaları devam etmektedir. Kurumunun içme suyu ihtiyacı şehir şebekesinden, sulama suyu ihtiyacı ise derin kuyu su sondajlarından sağlanmaktadır.
Battalgazi Kampüs alanımız 527 da yüz ölçüme sahip olup Malatya Tarım İl Müdürlüğü ile Enstitümüz arasında yapılan 03.01.2008 tarihli protokol gereği kurumumuza devredilmiştir. Kampüs alanımızda işletme binası, kükürtleme ve kurutma ünitesi, bağ üretim tesisi, makine parkı, üretim parselleri ile proje ve deneme parselleri bulunmaktadır. İçme suyu ihtiyacı şehir şebekesinden, sulama suyu ihtiyacı ise derin kuyu su sondajlarından sağlanmaktadır.
Karapınar Kampüs alanımız 2146 dekar yüz ölçüme sahip olup; Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2014 yılında yapılan protokol sonucu Akçadağ Anadolu Öğretmen Lisesi'ne ait arazinin Müdürlüğümüze devredilmesi sonucu oluşturulmuştur. Arazinin tahsisinden sonra genetik kaynaklar parsellerinin taşınma faaliyetleri, üretim parsellerinin oluşturulma çalışmaları ve enstitümüzde yürütülen projelere ait deneme parsellerinin bu kampüsümüzde tesis edilme çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir. Bu parsellerde bulunan fidan ve ağaçların su ihtiyaçların giderilmesi için gerekli alt yapı ve derin kuyu su sondajlarının kurulumları gerçekleştirilmiştir.
Kuruluşumuzda 1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı, 36 Mühendis, 2 Kimyager, 2 Biyolog, 1 Bilgisayar Mühendisi, 27 Tekniker, 2 Teknisyen, 1 Laborant, 14 Memur (Güvenlik Görevlisi ve 4/B Personel dâhil), 43 Daimi İşçi olmak üzere toplam 131 personel görev yapmaktadır.