Enstitü Müdürlüğümüz ve ilçe ziraat odaları başkanlıkları koordinasyonu ile 22-23 Ocak 2019 tarihlerinde Akçadağ ve Yeşilyurt ilçelerindeki kayısı üreticilerine kükürtleme ve kurutma konularında eğitim verildi.
Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimin açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Abdullah Erdoğan toplantının amacı ve yıl içerisinde yapılacak çalışmalar ile TÜBİTAK-KAMAG 1007 Destek programı kapsamında Müdürlük Merkez kampüsünde kurulu olan Kayısı Kükürtleme ve Kurutma tesisi hakkında bilgi verdi. Projenin PSUP kapsamında İlimizin farklı bölgelerine kurulacak olan 4 ton kükürtleme ve 12 ton kurutma kapasiteli tesislerle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Yeni kurulacak kükürtleme ve kurutma tesislerinin bölgedeki kayısı üreticilerine hizmet edeceğini belirtti.
Toplantıya katılan kayısı üreticilerine Gıda Teknolojileri Bölümü Başkanı Mühendis Bülent Öztürk tarafından görsel materyaller eşliğinde Kükürtleme, kurutma, depolama metotları ve karşılaşılan sorunlar hakkında bilgiler verildi. TÜBİTAK 1007 kapsamında yürütülen projeden elde edilen çıktıları üreticilerle paylaştıktan ve bu pilot tesiste modern yöntemlerle homojen kükürtlü kuru kayısı üretimi filminin gösteriminden sonra üreticilerin fikirleri alındı. Tesis hakkında yöneltilen soruları da yanıtlayan Bülent Öztürk, kayısı çekirdek çıkarma makinesinin de sisteme entegre edilmesiyle, tesisin hasat edilmiş kayısıları hiç el değmeden kükürtleyip, kurutup, çekirdeğini çıkarıp paketleyecek düzeye getireceğini, bu yönüyle tesisin hijyenik kuru kayısı üretimi açısından son derece önem arz ettiğini belirterek pilot tesis sayesinde kükürtleme işlem süresinin 48 saatten 5 saate, kurutma işlem süresinin ise 6 günden 2 güne düşmekte olduğunu, bu sayede üreticinin normal şartlarda 7-8 gün süren kükürtleme ve kurutma işleminin hem kısaldığını hem de hijyenik şartlarda gerçekleştirildiğini ifade etti. Bülent Öztürk "Tesisimizin kurulum amacı kükürtleme, kurutma, çekirdek çıkarma ve paketleme işlemlerinin el değmeden, otomatik olarak yapılabileceğini göstermektir. Daha büyük ölçekli benzer tesislerin kurulması ilimiz kuru kayısı üretiminin hijyenik şartlarda yapılmasını sağlayacak ve ürünümüze katma değerini daha da arttıracaktır" dedi.
Katılımcılara yönelik gerçekleştirilen kükürtleme sunumunun içeriğinde; kükürtlemenin niçin yapıldığı, kükürtlemenin bugün geldiği son nokta, kükürtleme yapılırken yapılan yanlışlıklar ve homojen kükürtlemenin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler yer alırken Kükürtleme sonrası gerçekleştirilen kurutma işlemleri hakkında genel bilgiler, uygun kurutma zamanının tespiti, kurutma yapılırken yapılan yanlış uygulamalar ve hızlı kurutma metodları hakkında bilgiler yer aldı.
Eğitim sonrası üreticilerle uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında istişarelerde bulunulmasının akabinde Mühendis Kadir Öztürk tarafından Kayısı Kükürtleme ve Kurutma Sistemi gezdirilerek sistem ve sistemin çalışması hakkında üreticilere açıklamalarda bulunuldu.
Toplantılara katılan üreticiler toplantının kendileri için yararlı geçtiğini, kükürtleme metodları ve sistem hakkında detaylı bilgi aldıklarını belirterek toplantıyı düzenleyen Müdürlük yetkililerine ve ilçe ziraat odaları yöneticilerine teşekkür ettiler.