ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ - İZMİR
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • TARİHÇE
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • ÇALIŞMA KONULARI
    • YERLEŞİM VE ALTYAPI
    • ALET EKİPMAN DURUMU
    • YÖNETİM
    • TEKNİK PERSONEL
    • HEDEF, VİZYON, MİSYON
    • ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
    • KAMU HİZMET STANDARTLARI
  • BÖLÜMLER
    • ISLAH VE GENETİK
    • YETİŞTİRME TEKNİĞİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • TARIM EKONOMİSİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ
  • LABORATUVARLAR
    • MOLEKÜLER GENETİK
    • TOPRAK, YAPRAK, SU
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ
    • BİTKİ KORUMA
    • POMOLOJİ
  • PROJELER
    • DEVAM EDEN
    • SONUÇLANMIŞ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksZeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - İzmir > Menu

Devam Eden

  • Islah ve Genetik
  • Toprak ve Su Kaynakları Bölümü
  • Ekonomi
  • Bitki Sağlığı
  • Gıda Teknolojileri
Proje Numarası: TAGEM-BBMB-10-18
Proje Lideri: Nurengin METE
Bazı Zeytin Çeşitleri ve Seçilmiş Melez Tiplerin Döllenme Biyolojilerinin Araştırılması
Özet:
Çalışma kapsamında, 2014 yılı çiçeklenme döneminde kendileme, karşılıklı tozlama ve serbest tozlanma uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca incelenen genotiplerin çiçeklenme periyotları ve tam çiçek oranları belirlenmiştir. Tozlama çalışmaları Uslu, Nizip yağlık, Kilis yağlık, Saurani, Sarı ulak çeşitlerinde ve tescile sunulan MxG-5 No.lu melez bireyde yapılmıştır. 2014 yılı verilerine göre; MxG-5 No.lu melez birey, Uslu ve Saurani çeşitleri kendine verimli; Nizip yağlık, Kilis yağlık ve Sarı ulak çeşitleri ise kısmen kendine verimli olarak bulunmuştur. Geçmiş yılların verileriyle birlikte projenin sonuç raporunun 2015 yılında yazılması planlanmaktadır.

Proje Numarası: TAGEM/BBAD/14/A08/P06/02
Proje Lideri: Nurengin METE
Bazı Zeytin Çeşitlerinin Dona Dayanım Durumlarının Belirlenmesi
Özet:
Proje 2014 yılı itibari ile yürürlüğe girmiştir. Çalışmada, Zeytin Arazi Gen Bankasında bulunan 40 farklı zeytin çeşidinin dona tolerans durumları iyon sızıntısı (elektriksel iletkenliğin) yöntemiyle incelenmektedir. Don testleri -2ºC, -5ºC, -8ºC, -11ºC, -14ºC, -17ºC ve -20ºC sıcaklıklarında yapılmakta olup her sıcaklık kademesinde örnekler 2 saat don stresine maruz bırakılmaktadır. Kasım, Ocak ve Mart aylarında yaprak dokusunda gerçekleştirilecek olan yapay don testlerinden Kasım ve Ocak dönemi bitirilmiştir. Çeşitlerin don toleransları farklılık göstermekle birlikte genel olarak -8 ºC’den sonra zararlanmanın başladığı saptanmıştır.

Proje Numarası: TAGEM/BBAD/14/A08/P06/04
Proje Lideri: Nurengin METE
Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgeleri Yabani Zeytin (O. europaea L. subsp. oleaster ) Popülâsyonlarından Seleksiyon Yoluyla Anaç ve Çeşit Geliştirilmesi
Özet:
Çalışma kapsamında 2014 yılında farklı bölgelerden 85 adet zeytin genotipi selekte edilmiştir. Arazi çalışmaları esnasında; Erkencilik, ağaç kuvveti, biyotik ve abiyotik faktörlere dayanım ve verimlilik gibi bazı faktörler incelenmiştir. Belirlenen tiplerden alınan meyve örnekleri için meyve ağırlıkları belirlenmiş ve yağ analizleri devam etmektedir.

Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Dr. Filiz SEFER
Melezleme Yolu İle Yeni Zeytin Çeşitlerinin Elde Edilmesi
Özet:
Bu proje, zeytinde yapılacak melezlemeler sonucunda genetik varyabilitenin arttırılması ve böylelikle istenilen özellikler yönünden yeni çeşitlerin elde edilmesi amacıyla 1990 yılında başlatılmıştır.
1990-2000 döneminde, melezleme çalışmaları yapılarak çok sayıda fertten oluşan melez populasyonlar elde edilmiştir. Melezleme çalışmalarından elde edilen 2683 melez 1995, 1997 ve 1999 yıllarında enstitünün Kemalpaşa üretim ve araştırma sahasındaki parsellere dikilmiş ve gözlem altına alınmıştır.
2000-2013, döneminde, bu melez populasyonlardan ön seleksiyon aşamasına ulaşan Memecik x Gemlik, Gemlik x Memecik melezlerinden ümitvar 11 fert seçilmiştir. Seçilen bu fertlerin klonal yolla çoğaltılmasıyla ikinci gözlem ve tescil parseli oluşturulmuştur. 2011 -2013 döneminde, Memecik x Uslu, Uslu x Memecik ve Uslu x Uslu melez kombinasyonlarından 18 ümitvar melez tip, Gemlik x Gordal, Manzanilla x Uslu, Manzanilla x Ayvalık ve Memecik x Erkence kombinasyonlarından ise ümitvar 18 melez fert seçilmiştir.
2014 yılında ise, Memecik x Ayvalık, Ayvalık x Memecik, Ayvalık x Ayvalık kombinasyonlarından da ön seleksiyon çalışmaları tamamlanarak ümitvar 17melez fert tespit edilmiştir. 2015 yılında da proje programı doğrultusunda arazi ve laboratuar çalışmaları sürdürülerek, önseçim yapılmamış olan diğer kombinasyondan seçim yapılması planlanmaktadır.

Proje Numarası: TAGEM/BBAD/12/A08/P06/3
Proje Lideri: Dr. Öznur ÇETİN
Zeytinde (Olea europaea L.) Bağlantı (Linkage) Haritalarının Oluşturulması ve Bazı Özellikleri Kontrol Eden Genlerle İlişkili Kantitatif Özellik Lokuslarının(QTL) Saptanması
Özet:
Proje ile; zeytinde bazı karakterlerin genom üzerinde lokalizasyonlarının belirlenmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda; zeytinde meyve olgunlaşma süresi, et- çekirdek ayrım düzeyi ve meyve eti sertliğini kontrol eden genlerle ilişkili QTL (Kantitatif Karakter Lokusları)’ler çalışma ile saptanacaktır. Zeytincilik Araştırma İstasyonu’nda yürütülen melezleme projesi içerisinde yer alan Memecik X Uslu melez kombinasyonundaki F1 bireyler ve ebeveynlerinin materyal olarak kullanılmaktadır. 56 adet florasan işaretli SSR primerinden 17 adedi cp açılımına uygun olarak skorlanmıştır. SNP markör analizi genotyping by sequencing sistemi ile gerçekleştirilmiştir. 5177 markör cp açılımına uygun olarak skorlanmıştır. Join map 4.0 programı ile haritalama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. QTL analizleri devam etmektedir.

Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Dr. Öznur ÇETİN
Zeytinde Genetik Haritalamalar İçin F1 Popülasyonlarının Oluşturulması
Özet:
Bu çalışma ile; zeytinde genetik haritalama çalışmalarında kullanılmak üzere Domat x Gemlik, Kilis yağlık x Edincik Su, Girit x Karamürsel Su, Girit x Edincik Su, Gemlik x Çilli kombinasyonlarında melezlemeler yapılmıştır. Tohumların çimlendirilmesi devam etmektedir. Elde edilecek F1 popülasyonları Linkage haritalarının oluşturulmasında Kantitatif Özellik Lokuslarının belirlenmesinde ve zeytin genomu ile ilgili yapılacak çalışmaların materyalini oluşturacaktır.

Proje Numarası: TAGEM-BBMB-10-19
Proje Lideri: Dr. Nurengin METE
Zeytinde Sık Dikime Uygun Çeşitlerin Geliştirilmesi
Özet:
Bu çalışma ile zeytinde sık dikime uygun sofralık, yağlık veya çift amaçlı yeni zeytin çeşitleri geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu amaçla İstasyonumuzda yürütülmekte olan ‘Melezleme Yoluyla Yeni Zeytin Çeşitlerinin Elde Edilmesi’ projesi kapsamındaki 13 farklı melezleme kombinasyonundan elde edilen 2700 melez birey içerisinden seçilen ve sık dikim tekniklerine uygun olduğu düşünülen melez fertler üzerinde, morfolojik ve pomolojik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar sonucunda, ağaç özelliği, verim, meyve iriliği, et/çekirdek oranı ve yağ içeriği gibi kriterler dikkate alınarak fert sayısı 19’a indirilmiştir. Seçilen 19 melez bireyde, 2014 yılında da fidan üretimi için çelikle köklendirme çalışmalarına başlanılmıştır. 2014 yılında bazı melez tiplerde yeterli sayıda fidan elde edilmiş olup, fidan elde etmek amacıyla çelikle köklendirme çalışmalarına 2015 yılında devam edilecektir.

Proje Numarası: TAGEM-BBDA-14-AOB-P06-01
Proje Lideri: Hükümran GÜL
Bazı Zeytin Çeşitlerinin Tohumlarının Çimlenme Yeteneklerinin ve Aşı Tutma Oranlarının Belirlenmesi
Özet:
Bu projede zeytin arazi gen kaynaklarımızda bulunan bazı zeytin çeşitlerinin tohumlarının çimlenme yetenekleri ve anaçlık özellikleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Projede 32 farklı çeşitte yürütülmekte olup 2014 yılı içerisinde incelenen çeşitler için embriyo boş dolu oranları, çekirdek ağırlık ve hacimleri, endokarp kalınlık ölçümleri yapılmıştır. Çimlendirme testleri için 6 farklı uygulama yapılmıştır. Bir önceki elde edilen çekirdeklerde 3 ay soğuk katlama uygulaması yapılmış, 2014 yılında hasat edilen çeşitlerden de soğuk katlama amacıyla örnekler ayrılmıştır. 2014 yılında hedeflenen proje iş paketleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Hükümran GÜL
Domat Zeytin Çeşidinde Klonal Seleksiyon 1
Özet:
Proje 2015 yılı itibari ile yürürlüğe girmiştir. 2015 yılında planlanan şekilde seleksiyon çalışmalarına başlanacaktır.

Proje Numarası: K.K.T.C Projesi
Proje Lideri: Hüseyin KARANFİLOĞLU
KKTC Koşullarında, Bazı Zeytin Çeşitlerinin Adaptasyon Durumlarının Araştırılması ve Yerli Zeytin Tipinin Karakterizasyonu
Özet:
İki iş paketi şeklinde planlanan bu projede, I. İş paketinde; KKTC genelinde yayılmış olan Yerli zeytin tipinin kimlik bilgileri, morfolojik ve fizyolojik özellikleri tanımlanmıştır. Böylece, I. iş paketi bitirilmiş olup projede 2. iş paketine geçilmiştir. Bu kapsamda Güzelyurt Tarımsal Araştırma İstasyonu bünyesinde kuru ve sulu şartlarda 21 farklı zeytin çeşidini içeren adaptasyon denemeleri kurulmuştur.
Ayrıca, bölge genelinde yapılacak seleksiyon ıslahı ile zeytin genetik kaynaklarının toplanması ve yeni çeşit/anaç geliştirilmesine yönelik survey çalışmaları başlatılmıştır. Bu bağlamda, Karpaz ve Girne bölgelerinde arazi çalışmaları gerçekleştirilmiş olup farklı ve ümitvar görülen zeytin tipleri kayıt altına alınmış ve incelenmek üzere meyve örnekleri toplanmıştır.

Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Dr. Tülin PEKCAN
Gemlik Zeytin Çeşidinde Fertigasyon Programlarının Hazırlanması, Sofralık-Zeytin ve Zeytinyağı Bazı Kalite Parametrelerine Olan Etkisinin Belirlenmesi
Özet:
Ülkemizde bulunan zeytinlikler uzun yıllardır kendi haline bırakılmış ve herhangi bir bakım yapılmadan işletilmektedir. Son yıllarda zeytinyağına ve zeytine daha fazla önem verilmesi ile birlikte zeytin bahçelerinin bakımı da önem kazanmaktadır. Eski kurulan zeytin alanlarında genellikle sadece yağışa bağlı kuru tarım yapılıyor iken genç zeytinliklerin büyük bir çoğunluğunda damla sulama tekniğinin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. TÜİK (2013)’nin verilerine göre 1.295.676 da sulanan alanın 579.782 da alanı damla sulama sitemi ile sulanmaktadır.
Üretici koşullarında optimum verim ve kalitenin elde edilebileceği fertigasyon yöntemi ile en uygun gübreleme programını belirlemek mümkün olacak ve zeytin yetiştiricilerine daha güvenilir ve geçerli bilgiler sağlanabilecektir. Bu çalışmanın, gerek kullanılan yöntem, gerek elde edilecek sonuçlar yönünden Ege Bölgesi dışında zeytin yetiştirilen bölgelerimiz ve Gemlik çeşidinden farklı zeytin çeşitleri için önemli bir örnek oluşturacağı düşünülmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilecek olan çalışma, Türkiye’de zeytin bitkisinde fertigasyonla gübreleme programlarının hazırlanmasında bir ilk olacaktır. Bu nedenle çok büyük önem taşımaktadır.
Ülke genelinde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Gemlik zeytin çeşidinin Balıkesir-Gömeç ilçesinde, 14 yaşında tam ürüne yatma döneminde 6 x 6 m dikim mesafesindeki, dikiminden itibaren fertigasyon tekniğinin uygulandığı görünüm, verim, bakım açısından homojen niteliği taşıyan bir üretici bahçesinde yürütülecektir.
Taban gübre uygulamasında bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementlerinden azotun % 30’u, fosforun %70’i, potasyumun ise %50’si topraktan verilecektir. Besin elementlerinin geri kalan bölümü fertigasyon tekniği ile uygulanacaktır.
Üretici bahçesinde gerçekleştirilecek olan bu çalışmada, 4 farklı azot dozu ile 2 farklı potasyum dozu kullanılarak ve zeytinin gelişme devreleri de dikkate alınarak oluşturulan, fertigasyon tekniğine uygun, gübreleme programları denenecektir. Üç yıl boyunca sürdürülecek deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme düzeninde ve dört tekerrürlü olarak planlanmıştır.
Gemlik çeşidi zeytin ağacının farklı gelişme dönemlerine göre kaldırılan besin maddesi miktarları belirlenerek toprak ve yaprak analizlerine bağlı olarak fertigasyon tekniğine göre gübreleme programları hazırlanacaktır.

Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Dr. Hatice Sevim TURAN
Kombine Biyogübre ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Gemlik Zeytin Çeşidinin Gelişimi, Verim ve Toprak Özellikleri Üzerine Etkisi
Özet:
Günümüzde geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı tarım sistemlerinde, toprak verimliliği ve biyolojik çeşitlilik azalmakta ve bunun sonucunda toprak ve ürün kalitesinde önemli azalmalar ortaya çıkmaktadır. Sürdürülebilir toprak verimliliğine yeni bir yaklaşım olan biyogübreler, atmosferik diazotu fikse ederek, fikse olmuş makro ve mikro besin maddelerini harekete geçirerek yada topraktaki çözünemez formdaki P’u bitkilere yarayışlı forma dönüştürerek uzun süreli toprak verimliliği ve sürdürülebilirliğini devam ettirmede hayati bir rol oynamaktadır.
Bu çalışmada, biyogübre ve mineral gübre uygulamalarının Gemlik çeşidi zeytin fidanlarının gelişme parametreleri ve 11 yaşındaki zeytin ağaçlarının verim, beslenme ve toprak özellikleri üzerindeki etkileri incelenecektir. Bu amaçla, zeytin fidanlarının fidan boyu, sürgün uzunluğu, gövde çapı, kök sayısı, yaş-kuru kök ağırlığı, gövde ağırlığı ve N, P, K miktarları ve ilaveten zeytin ağaçlarının verim, beslenme durumu ve toprakların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenecektir.
Elde edilen veriler sonunda, biyogübrelerin zeytin bahçelerine uygulanan kimyasal gübrelerin yerine ne kadar geçebileceği ve etki şekli ortaya konulacaktır. Aynı zamanda, kimyasal girdi kullanımından kaynaklanan çevre kirliliğini azaltmaları bakımından biyogübrelerin zeytin yetiştiriciliğinde kullanımlarının yaygınlaştırılması söz konusu olacaktır.
Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Mine YALÇIN
Yağlık Zeytin Üretimine Yönelik Politikaların Etki Değerleme Analizi- İzmir İli Örneği
Özet:
Sofralık zeytin ve zeytinyağı gibi önemli iki alt sektörü bünyesinde barındıran Zeytin, tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağını oluşturması, istihdam yaratması, sağlık üzerindeki olumlu etkileri, önemli bir dış ticaret ürünü olması gibi nedenlerle ekonomi üzerinde stratejik bir öneme sahiptir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında 2009 yılında 5 yıllık bir strateji ile 2014 yılı zeytinciliği için çok önemli kararlar alınmıştır. Bu kararlar doğrultusunda zeytin alanlarının ve ağaç sayısının artırılması buna bağlı olarak ta üretim, tüketim, ihracat, verim ve kalitenin artırılması ve zeytinyağı üretiminde İspanya’dan sonra ikinci ülke olunması hedeflenmektedir.
Bu çalışma ile Türkiye’de stratejik öneme sahip zeytinyağı politikalarının üretici kararları üzerindeki etki derecesinin belirlenmesi, üretici kararlarında etkili faktörlerin ortaya konulması amaçlanmaktadır
Proje Numarası: TAGEM-BS-12/08-06/01-23
Proje Lideri: Serkan KAPTAN
Ege Bölgesi Zeytin Ağaçlarında Dal ve Gövdede Doku İçerisinde Zararlı Böceklerin Yayılışı ve Bulaşıklık Oranı ile Önemli Türün Mücadelesinde Kitle Halinde Yakalama Yönteminin Etkinliğinin Belirlenmesi
Özet:
Zeytin ağacında ürün kaybına sebep olan birçok zararlı bulunmaktadır. Bu zararlılardan bazıları doğrudan doğruya zeytinin meyvesine, elde edilen zeytinyağının kalite ve miktarına etkili olabildikleri gibi, bazıları da sürgün, yaprak, dal ve gövdelerde yaptıkları zararlarla ağacın zayıf düşmesine ve zamanla kuruyup ölmesine, dolayısıyla ürünün azalmasına neden olurlar.
Ülkemizde son yıllarda zeytin alanlarındaki artış ve bilinçsiz olarak yapılan ilaçlamalar sonucu doğal dengenin bozulması, ayrıca zeytin ağaçlarında kültürel işlemlerin eksikliğinden dolayı ağaçların zayıf düşmesi ile bazı sekonder zararlıların hızla yayıldığı ve zeytin ağaçlarının kurumalarına sebep olduğu gözlenmiştir. Yapılan arazi kontrollerinde bu zararlıların sadece zayıf düşmüş bakımsız ağaçlarda değil, sağlıklı ağaçlarda ve yeni tesis edilmiş zeytinliklerde de kurumalara ve bulaşık olduğu bahçelerde önemli kayıplara sebebiyet verdiği gözlemlenmiştir.
Ayrıca, kurumalara sebep olan Verticillium solgunluğu (Verticillium dahliae Kleb.) hastalığının son yıllarda artış göstermesi nedeniyle odun dokusunda zarar yapan böceklerin zararıyla karıştırıldığı ve odun dokusu zararlılarından meydana gelen kurumaların da Verticillium solgunluğu olarak değerlendirildiği görülmüştür. Bu çalışma ile Ege Bölgesi zeytin alanlarında (İzmir, Manisa, Aydın, Muğla), ağaçların dal, sürgün ve gövdelerinde, doku içerisinde zarar yapan böceklerin yayılış alanları ile bulaşıklık oranı tespit edilecektir. Ayrıca bazı önemli türlerin mücadelesinde kitlesel tuzaklama yöntemi ile mücadelenin etkinliği araştırılacaktır.

Proje Numarası: TAGEM-BS-14/08-06/01-13
Proje Lideri: Serkan KAPTAN
İzmir ve Aydın İllerinde Zararlı Zeytin Pamuklubiti Türleri [Euphyllura spp. (Hemiptera: Psyllidae)]’nin Tespiti, Öne Çıkan Türün Popülasyon Değişimi ile Parazitoit ve Predatörlerinin Belirlenmesi
Özet:
İzmir ve Aydın İllerinde Zararlı Zeytin Pamuklubiti Türleri [Euphyllura spp. (Hemiptera: Psyllidae)]’nin Tespiti, Öne Çıkan Türün Popülasyon Değişimi ile Parazitoit ve Predatörlerinin Belirlenmesi
Çalışmada, 2015-2017 yılları arasında Aydın ve İzmir’de bulunan Zeytin pamuklubiti (Euphyllura spp.) türleri ile parazitoit ve predatörlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ege Bölgesi’ndeki en önemli zeytin üreticisi iller olan Aydın ve İzmir’de sürvey yapılacaktır. Ayrıca, hakim Euphyllura sp.’nin popülasyon değişimi 2016-2017 yıllarında İzmir’de iki zeytin bahçesinde izlenecektir. Kesilen bulaşık sürgünler plastik torbalar içerisinde buz kutusunda laboratuara getirilecektir. Sonra bu sürgünler üzerindeki Euphyllura sp.’nin yumurta, nimf ve erginleri Stereo-binoküler mikroskop altında sayılarak kaydedilecektir. Çalışmada Euphyllura sp.’nin bazı biyolojik özellikleri, yayılışı, bulaşma oranı belirlenecektir. Zararlının iklim ve zeytinin fenolojisi ile ilişkisi değerlendirilecektir.

Proje Numarası: TAGEM–BS–11/04-04/02-07
Proje Lideri: Nuray Körükmez AYDOĞAN
Batı Anadolu’da Zeytinlerde Görülen Meyve Çürüklük Etmenlerinin Saptanması ve Çürüklüklerin Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi Üzerinde Araştırmalar
Özet:
Zeytin ülkemiz ve bölgemiz çiftçisi için ekonomik önemi yüksek bir meyvedir. Son yıllarda zeytin ağaç dikimi Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de artmıştır. Zeytin ağacının dikimindeki bu hızlı artış nedeniyle daha önce görülmeyen hastalıklar problem olmaya başlamıştır. Bu hastalıklar ekonomik olarak hem üründe hem de kalitede verime yansımaktadır. Bu çalışmada, Batı Anadolu Bölgesi’nde bulunan Aydın (Bozdoğan, Merkez,, Çine, Sultanhisar, Germencik, Söke, Karacasu, Kuyucak, Koçarlı), Balıkesir (Ayvalık, Burhaniye, Bandırma, Edremit, Erdek,Gömeç), Manisa (Akhisar, Kırkağaç, Saruhanlı, Salihli, Soma), İzmir (Bayındır, Torbalı, Bergama, Urla, Kemalpaşa, Selçuk, Tire, Dikili), illerinde yetiştirilen zeytininler de meyve çürüklüğüne neden olan fungal hastalık etmenleri belirlenecek ve önemli bulunan etmenlerin moleküler yöntemlerle teşhisi yapılacaktır. Bu illerden zeytin erken olum ve geç olum dönemlerinde çürüklüğe neden olan fungal etmenleri belirlemek amacı ile ağaç üzerinden lezyonlu ve sağlam meyveler alınacaktır. Alınan meyvelerdeki mevcut fungal hastalıklar ile bu hastalıkların semptomatik özellikleri ortaya konulacaktır. Hastalık etmeninin meyve kriterlerini etkileyip etkilemediği araştırılacaktır. Patojen bulunan hastalık etmenleri mikroskopik ve moleküler olarak da tanımlanacaktır. Bu çalışma Ülkemizde ilk defa yapılacaktır.
Proje Numarası: TAGEM/HSGYAD/14/A05/P01/51
Proje Lideri: Dr. Oya KÖSEOĞLU
Ülkemizde Farklı Bölgelerde Üretilen Naturel Sızma Zeytinyağlarının Yağ Asidi Etil ve Metil Esterleri ile Minör Bileşenlerinin Belirlenerek Veri Tabanının Oluşturulması
Özet:
Bitkisel yağlar arasında natürel zeytinyağı, onu Akdeniz diyetinde tek ve temel bileşen kılan besinsel ve duyusal özelliklere sahiptir. Natürel zeytinyağının önemi esas olarak çoklu doymamış yağ asitleri miktarıyla dengeli bir şekilde dağılmış olan yüksek oleik asit içeriği ve pek çok hastalığı önleyebilen doğal antioksidan özellik gösteren fenolik bileşenlerce zengin olmasından kaynaklanır.
Bu çalışma ile ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştirilmekte olan zeytinyağlarının özellikle kalite bakımından oldukça önem arz eden kimyasal özelliklerinden yağ asidi etil ve metil esterleri, minör bileşenlerinden olup antioksidan özellik gösteren toplam fenol miktarı, α-tokoferol içeriği ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Çalışmadan elde edilecek veriler ile Türk Gıda Kodeksine ve literatüre katkı sağlayacak bir veri tabanının oluşturulması düşünülmektedir.
Bu amaçla Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarının analizleri yapılacaktır. Zeytinyağı örneklerinde serbest yağ asitliği, peroksit değeri, UV'de özgül absorbans değerleri, toplam fenolik madde miktarı, fenolik bileşikler, α-tokoferol tayini, toplam klorofil ve karotenoid miktarı, oksidatif stabilite, yağ asitleri kompozisyonu, diacilgliserol (DAG) analizi, trigliserid kompozisyonu, gerçek ve teorik ECN 42 trigliserid içeriği arasındaki maksimum farkın tayini, sterol kompozisyonu, yağ asidi etil ve metil esterleri ile duyusal analizler yapılacaktır.

Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Dr. Didar SEVİM
Farklı Bölgelerde Üretilen Zeytinyağlarının Nükleer Manyetik Resonans (1H ve 13C NMR) ve İzotop Oranı Kütle Spektroskopisi (IRMS) Yöntemleri Kullanılarak Coğrafi İşaretlemeye İlişkin Kimliğinin Belirlenmesi
Özet:
Sadece mekanik veya fiziksel işlemlerle elde edilen natürel sızma zeytinyağı, yüksek besinsel içeriğine ve çoklu doymamış yağ asitleri içermesine (yüksek oleik asit) bağlı olarak Akdeniz diyetinin vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Yüksek duyusal ve besinsel kaliteye sahip ve yüksek ticari değeri olan zeytinyağı maalesef düşük kaliteli yemeklik yağlarla ve fenolik bileşik içeriği az olan rafine yağlar ve pirina yağlar ile karıştırılmaktadır. Gerçek üretimin korunmasını sağlamak amacıyla bu ürünlerin aslına uygunluğunun kanıtlanması gerekmektedir. İzotop oranı kütle spektroskopisi (IRMS) ve nükleer manyetik resonans (NMR) spektroskopisi teknikleri gıda ürünlerinin karakterizasyonunda ve bu ürünlerin olası tağşişlerinin tespitinde kullanılan yöntemlerdir.
Ülkemizde zeytinyağlarının coğrafik orijin bakımından ve aynı zamanda çeşit bakımından karakterizasyonu ile ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmakta olup bunlar da çoğunlukla kromatografik çalışmalardır. Fakat bazı durumlarda sadece kromatografrik sonuçlar da veri bankasının yetersizliğine bağlı olarak net sonuç verememektedir. Veri bankasının kromatografik yöntemlerin yanında spektroskopik yöntemlerle de desteklenmesi gerekmektedir. Belli bir bölge ve yöreye özgü ve tipik kaliteye sahip ürünlerin benzerleri ve taklitlerine karşı korunabilmesi için zeytinyağı sektörünün kullanabileceği referans veri bankasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu çalışma ile Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretilen zeytinyağlarının aroma analizleri, δ13C karbon izotop IRMS ve 1H ve 13C NMR analizleri ile kemometrik veri analiz metotları kullanılarak coğrafi orjinine göre sınıflandırılması amaçlanmaktadır. Elde edilen sınıflandırma ve kümeleme modelleri kullanılarak söz konusu yağların coğrafi işaretleme ve etiketlendirme işlemleri yapılabilecektir. Ayrıca çalışmadan elde edilecek veriler ile geniş kapsamlı bir veri bankası oluşturulmuş olunacak, ileride konu ile ilgili yapılacak olası çalışmalara ışık sağlayacaktır.

Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Elif Burçin BÜYÜKGÖK
Üç Farklı Hasat Zamanının Gemlik, Kilis Yağlık, Ayvalık ve Memecik Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Kimyasal ve Duyusal Özelliklerine Etkisi (Yüksek Lisans Tezi)
Özet:
Bitkisel yağlar arasında natürel zeytinyağı, onu Akdeniz diyetinde tek ve temel bileşen kılan besinsel ve duyusal özelliklere sahiptir. Natürel zeytinyağının önemi esas olarak çoklu doymamış yağ asitleri miktarıyla dengeli dağılmış yüksek oleik asit içeriği ve pek çok hastalığı önleyebilen ve doğal antioksidant gibi davranan fenolik bileşenlerce zengin olmasıdır. Bu çalışma, farklı hasat zamanları ve olgunluk indeks değerlerinin zeytinyağının verimine, kimyasal ve duyusal özelliklerine etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirilecektir.
Bu amaçla, dört yerli çeşit (Ayvalık, Memecik, Kilis Yağlık ve Gemlik) zeytinden elde edilen natürel zeytinyağları üzerinde çalışılacaktır. Zeytinler iki farklı hasat yılı ve üç farklı olgunluk düzeyinde toplanacaktır. Hasat edilen meyve örneklerinde; olgunluk indeksi, nem miktarı ve yağ oranı belirlenecektir. Elde edilen yağ örneklerinde ise; serbest yağ asitliği, peroksit değeri, UV'de özgül absorbans değerleri, toplam fenoller, oksidatif stabilite, yağ asitleri kompozisyonu ve duyusal analizler yapılacaktır. Bu çalışmanın amacı, daha yüksek kalite ve miktarda zeytinyağı elde etmek için incelenecek her bir zeytin çeşidinin optimum olgunluk indeksini ve hasat zamanını belirlemektir.

Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Şahnur IRMAK
Melezleme ile Elde Edilmiş Zeytin Çeşit Adaylarının Sofralık Özelliklerinin Belirlenmesi - 1
Özet:
Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde yeni zeytin çeşitlerini elde etmek amacıyla 1990 yılında ulusal düzeyde bir melezleme programı başlatılmıştır. Melezleme ıslahı programı çerçevesinde agronomik ve teknolojik özellikleri bakımından üstün özelliklere sahip 11 melez fert ön seleksiyon ile seçilmiştir.
Proje ön seleksiyon aşamasına ulaşmış Memecik x Gemlik ve Gemlik x Memecik kombinasyonlarından seçilen 10 fert ile yürütülen çalışmalar sonucunda GM 41, GM 39 ve MG 5 nolu çeşit adayları sofralık özellikleri ve fiziko-kimyasal özellikleri açısından üstün görüldüğünden çeşit adayı olması için teklif edilmişlerdir.

Proje Numarası: TAGEM
Proje Lideri: Şahnur IRMAK
Az Tuzlu Siyah Zeytin Üretimi ve Muhafaza Olanaklarının Araştırılması
Özet:
Bu çalışmada, ülkemizde daha fazla tüketilen sofralık siyah zeytinlerin, sofralık işleme metodlarından yararlanılarak üretilmesi ve farklı muhafaza yöntemleri kullanılarak az tuzlu olarak tüketiciye ulaştırılabilme olanakları araştırılırken raf ömrü süresince kalitesinde meydana gelen değişimlerin tespiti yapılacaktır.
Son yıllarda gelişen teknoloji ile beraber sağlık bilincinin artması insanların daha kaliteli ve daha özellikli ürünlere yönelmelerine sebep olmuştur. Sofralık siyah zeytinler için en önemli kıstaslardan biriside içerdiği tuz miktarı olmaktadır. İnsanların çoğunun belli bir yaştan sonra diabet yada yüksek tansiyon sıkıntısı içinde olduğu düşünüldüğünde sofralık siyah zeytinlerde tuz miktarının azaltılarak tüketiciye sunulabilir hale getirilmesinin önemli olduğu kanaatine varılmaktadır. İnsanların az tuzlu zeytini istedikleri zaman raflarda kaliteli ve sağlıklı olarak bulmaları tüketici açısından değerli olacaktır.
Sofralık zeytin içerdiği minör bileşenler tarafından esas önemli besin değerini kazanmaktadır. Sofralık zeytinlerin içerdiği fenolik maddelerin, tokoferollerin, karotenoidlerin, temel yağ asitlerinin ve bazı vitamin ve minerallerce zengin olmasından kaynaklanan insan sağlığına faydalarının muhafaza yöntemlerinden kaynaklanan değişiminin belirlenmesi sağlıklı diyet oluşturulmasında faydalı olacaktır. Çalışmanın sonucunda elde edilecek bulgularla uygun üretim ve muhafazada seçilecek yöntem belirlenerek zeytinin içerdiği ve besin değeri olan bileşenlerin daha az kayıpla tüketiciye ulaşmasında fayda sağlanacaktır.
Zeytincilik Araştırma Enstitüsü bahçesinde yetiştirilen sofralık gemlik zeytini çeşidinden siyah olum döneminde hasat edilecek olan ve sofralık olarak tatlandırılacak zeytinler tekniğine uygun olarak vakum ve modifiye atmosfer ile anbalajlama ve ışınlama şeklindeki muhafaza yöntemlerinden yararlanılarak 12 ay depolama süresinde raf ömrü ve kalite açısından değerlendirilecektir. Ham , tatlandırılmış ve ambalajlanan siyah sofralık zeytinlerde fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizler yapılacaktır.

Proje Numarası: TAGEM/HSGYAD/14/A05/P02/59
Proje Lideri: Erkan SUSAMCI
Karaburun Yarımadası’nda Zeytin Meyvesinin Acılığının Ağaç Üzerindeyken Kaybolmasını Etkileyen İklimsel Faktörlerin ve Meyve Bileşenlerinin Belirlenmesi (Doktora Tezi)
Özet:
Zeytin meyvesi doğası gereği içerdiği acılık nedeniyle doğrudan tüketilememektedir. Bu sebeple zeytine bir takım acılık giderme teknikleri uygulanması zorunludur. Bu teknikler çeşide ve işleme yöntemine göre değişmekte ve işletmeciye zaman kaybı ve maliyet getirmektedir. Siyah sofralık zeytinlerin doğal fermentasyonla acılığının gitmesi için gereken süre yaklaşık bir yıldır. Bununla beraber sofralık zeytinlerin acılığının giderilmesinde tuz kullanılmakta ve tüketiciler tuzlu bir ürün almak zorunda kalmaktadır. Günümüzde FAO, WHO ve Türkiye’deki çeşitli kurumların hedefinde kişilerin günlük tuz alımlarını düşürmek için geniş kapsamlı programlar yürütülmektedir. Piyasada mevcut sofralık zeytinlerde hal böyle iken İzmir’in Karaburun ilçesinde ağaç üzerinde kendiliğinden acılığı giden ve yenebilen zeytinler bulunmaktadır. Bu zeytinler “Hurma Zeytin” olarak bilinmektedir. Bu proje ile hurmalaşma üzerinde etkili olan iklim faktörlerinin ve meyve özelliklerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır.
Bu amaçla, Karaburun bölgesinde farklı coğrafik özelliklere sahip, hurmalaşmanın görüldüğü iki zeytin bahçesinde çalışma yürütülecektir. Aynı bahçe içinde üç adet hurmalaşma gösteren ağaç seçilerek bu ağaçlar üzerinde metoorolojik gözlemler ve hurmalaşan ve hurmalaşmayan meyvelerde de fiziksel ve kimyasal analizler yapılacak, ayrıca Phoma türlerinin varlığı tespit edilmeye çalışılacaktır. İki yıl tekrarlanacak çalışmadan alınacak sonuçlarla hurmalaşma üzerinde iklim faktörlerinin ve meyve özelliklerinin etkileri ayrıntılı olarak ortaya konmaya çalışılacaktır. Bu çalışma, zeytinin ağaç üzerindeyken acılığının uzaklaşmasında etkili olan bu faktörlerin bulunması ile sofralık zeytinlerin acılığının giderilmesinde sürenin kısaltılmasına yönelik yeni önerilerin yapılması için bir adım olacaktır.

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - İzmir
  • Adres : Üniversite Cd. No:43 35100 BORNOVA İZMİR

  • Telefon : +90 232 462 70 73

  • Faks : +90 232 435 70 42

  • E-Posta : izmirzae@tarimorman.gov.tr

  • KEP : izmir@gthb.hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​