Bölümümüz, sektör ve üniversite ile işbirliği halinde sofralık zeytin ve zeytinyağı sektörünün, çağdaş bir anlayış içerisinde yeni teknolojileri uygulayabilecek bir seviyeye gelmesini sağlamak, sektörü bu konuda geliştirmek, aydınlatmak, daha kaliteli ve standartlara uygun üretim yapmasını, tüketicinin zeytin konusundaki bilincini geliştirerek daha kaliteli zeytin ve zeytinyağı tüketmelerini sağlamak amacıyla faaliyette bulunmaktadır.
Projeye dayalı araştırma faaliyetleri
-
Ulusal ve uluslar arası projeler hazırlamak ve yürütmek,
-
Yürütülen projelerin analizlerini gerçekleştirmek,
-
Üniversiteler, Enstitüler, Kalkınma Ajansları, TÜBİTAK ve benzeri kurumlar ile ortaklaşa çalışmalar yürütmek.
Projeye dayalı olmayan faaliyetler
-
Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojisi ile ilgili araştırma, yayın, makale, rapor düzenlemek
-
Kurum tarafından verilen seminerler, kurslar veya aynı amaçla kurum dışında organize edilen seminerlere tebliğli katılım sağlamak
-
Diğer (Stajyer eğitimi, bilirkişi raporlarının düzenlenmesi, çeşitli kişi ve kuruluşların sektörle ilgili bilgilerin taleplerine cevap verilmesi vb.)
Bölümümüzde sofralık zeytin konusunda; sofralık zeytinin kimyası, sofralık zeytin işleme teknikleri, ambalajlama ve muhafaza konularında, zeytinyağı konusunda; zeytinyağı kimyası, zeytinyağı sanayi, rafinasyon, depolama ve ambalajlama konularında araştırma çalışmaları yürütülmektedir. Bölümümüz Sofralık Zeytin ile Zeytinyağı Tebliği ve Standartları’nın hazırlanması ve revizyonlarında diğer kuruluş ve özel sektörlerle işbirliği halinde çalışmaktadır.
Her yıl üretici, usta, teknisyen, mühendis ve sanayici bazında düzenlenen eğitim kurslarıyla, sofralık zeytin ve zeytinyağı ile ilgili yayınlarımızla, birebir ve telefon görüşmeleri ile konuyla ilgili kişiler aydınlatılmaktadır.
Zeytinyağı laboratuarımız 1970-1992 yılları arasında Uluslararası Zeytinyağı Konseyince akredite edilmiş olarak hizmet vermiştir. Yeniden akredite olmak için hem Sofralık Zeytin hem de Zeytinyağı analizleri konusunda laboratuarımızın çalışmaları devam etmektedir.
Bölümümüz teknik elemanları konuyla ilgili yurt içi ve imkanlar ölçüsünde yurt dışında düzenlenen toplantı, kurs, seminer ve sempozyumlara katılımlarını sürdürmektedirler.
İstasyonumuz bahçesi ve İstasyonumuza ait Kemalpaşa’da bulunan üretim, araştırma ve uygulama alanlarından elde edilen zeytinlerin sofralık ve yağlık olarak işlenmesinden sonra sofralık zeytinlerin ve yağların değerlendirilmesi, depolanması, ambalajlanması, etiketlenmesi ve satışa sunulması bölümümüz faaliyetleri arasındadır.