Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ - BORNOVA/İZMİR
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • ISLAH VE GENETİK
    • YETİŞTİRME TEKNİĞİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • TARIM EKONOMİSİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
  • LABORATUVARLAR
    MOLEKÜLER GENETİK
    TOPRAK, YAPRAK, SU
    GIDA TEKNOLOJİLERİ
    BİTKİ KORUMA
    POMOLOJİ
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
    DEVAM EDEN
    SONUÇLANMIŞ
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksZeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Bornova/İzmir > Menu

Gıda Teknolojileri

Gıda analiz laboratuvarlarında; Zeytinyağı kalite ve saflık kriterleri analizleri, zeytinyağı üretim teknolojilerinin yağ kalitesine etkilerini belirlemeye yönelik analizler, sofralık zeytin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, sofralık zeytin işleme yöntemleri, muhafazası konularına yönelik analizler, zeytinyağı üretim atıklarına yönelik analizler ile zeytinyağı ve sofralık zeytinin duyusal analizleri yapılabilmektedir.


Analitik Laboratuvarı​​​​​​​​​


Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliğ'inde (Tebliğ No: 2010/35) belirtilen kalite kriterleri analizlerinden serbest asitlik, peroksit değeri ve ultraviyole ışığında özgül soğurma analizleri bu laboratuvarımızda yapılabilmektedir. Ayrıca özel analiz isteği olarak talep edildiği taktirde zeytinyağında toplam fenol miktarı tayini Gutfinger (1981) ve Hrncirik and Fritsche (2004)'e göre yapılmaktadır.

Sofralık zeytinlerde aşağıda belirtilen analizler ilgili standartlara göre yapılıp gereken konularda Türk Gıda Kodeksi  Sofralık Zeytin Tebliği'ne (2014/33) göre değerlendirilmektedir. Laboratuvarımızda dane irilik derecesi tayini (TS774; TS12343; TS12352), salamura suyunda ve zeytin danesinde tuz tayini (TS774), salamura suyunda ve zeytin danesinde asitlik tayini (TS774), salamura suyunda pH tayini (TS774), zeytin ezmesinde rutubet ve yağ miktarı tayini (TS 7630), zeytin ezmesinde tuz miktarı tayini (TS 7630) yapılabilmektedir.


Kromatografik Analiz Laboratuvarı


Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı (Tebliğ No: 2014/53) tebliğinde belirtilen zeytinyağlarının saflık kriteri analizlerinden yağ asidi kompozisyonu ve gerçek ve teorik ECN 42 trigliserid içeriği arasındaki maksimum fark tayini bu laboratuvarımızda yapılabilmektedir.

  • Yağ Asidi Kompozisyonu tayini: Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği (Tebliğ No: 2014-53)
  • Gerçek ve Teorik ECN 42 Trigliserid İçeriği Arasındaki Maksimum Fark tayini: Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği (Tebliğ No: 2014/53)'ne göre yapılabilmektedir.​

Mikrobiyoloji Laboratuvarı​


Mikrobiyoloji laboratuvarı 2014 yılında İstasyonumuz bünyesinde kurulmuştur. Laboratuvarımızda sofralık zeytin ve salamurada kurumumuzda yürütülen araştırma projeleri ile özel istek analizlerde; 
  • Aerobik Bakteri Sayısı (Aerobik Mezofilik Bakteri Sayısı, 
  • Aerobik Koloni Sayısı) (Hızlı Test), 
  • E.coli Sayısı (Hızlı Test), 
  • Koliform Bakteri Sayımı (Hızlı Test), 
  • Laktik Asit Bakteri Sayımı (Hızlı Test), 
  • Küf ve Maya Sayımı (Hızlı Test), 
  • Staphylococcus Aureus Sayımı (Hızlı Test) (Koagülaz Pozitif Staphylococ)
  • Enterobacteriaceae Sayımı (Hızlı Test) yapılabilmektedir.

Duyusal Analiz Laboratuvarı​​


Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü zeytinyağı ve sofralık zeytin tadım laboratuvarımızda 3 adet uzman tadımcı ve 12 adet zeytinyağı tadımı konusunda çeşitli kuruluşlarda (COI, UZZK, Zeytin Dostu Derneği ) temel ve ileri düzey eğitim almış 15 panelist görev almaktadır. Zeytinyağının duyusal analizi Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Analiz Metodları Tebliği (2014/53)'e göre, sofralık zeytinlerin duyusal analizi ise Uluslararası Zeytin Konseyi sofralık zeytin duyusal panel test tebliğine göre yapılabilmektedir.​



İLETİŞİM

    Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Bornova/İzmir
  • Adres : Üniversite Cd. No:43 35100 BORNOVA İZMİR

  • Telefon : +90 232 462 70 73

  • Faks : +90 232 435 70 42

  • E-Posta : izmirzae@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI