Enstitünün kuruluşundan itibaren "İncir Şubesi" bünyesinde yürütülen Gıda Bilimi çalışmaları 2011 yılında Gıda Teknolojisi Bölümü'nün kurulmasıyla tek çatı altında toplanmıştır. Bölümde 5 Gıda Mühendisi ve 1 Ziraat Mühendisi görev yapmaktadır. Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesi için altyapı olarak "Gıda Teknolojisi Laboratuvarı" ve "İncir İşleme Pilot Tesisi" bulunmaktadır.
Gıda Teknolojisi Bölümü; özel sektör, kamu ve üniversite işbirliği ile incir ve kestane sektörünün yenilikçi teknolojiyi uygulamasına destek olmayı hedeflemektedir. Bu anlayış içerisinde tüketicinin bilinçlenmesi, kaliteli ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Temel görevi bilimsel araştırma çalışmaları yapmak olan bölümün; sektör paydaşları ve tüketicilere yönelik eğitim çalışmalarında bulunmak, tüketicileri bilinçlendirmek, bilimsel yayınlar üretmek, kongre ve sempozyumlara katılmak, incir ve kestanenin kalite-fiyat endeksi hakkında politikalar üretmek diğer hedefleri arasında bulunmaktadır. Ar-Ge ve eğitim çalışmaları dışında sosyal sorumluluk projeleri ile toplum yararına çalışmalarda da yer almaktadır.
Bazı Ar-Ge Projelerinin Konuları:
- İncir kurutma sistemlerinin geliştirilmesi.
- İncir kurutmada yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanılması.
- İncir ve kestanede depo ömrünü uzatmaya yönelik çalışmalar.
- Kuru incir hasat metotlarının iyileştirilmesi.
- Gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik araştırmalar.
- Aflatoksin ve diğer mikotoksinlerin önlenmesine yönelik uygulamalar.
- İyi tarım uygulamalarının gıda güvenliğine etkisi.
- İncir ve kestaneden katma değeri yüksek yeni ürünlerin geliştirilmesi.
- İncir ve kestanenin fonksiyonel değerinin ve besin içeriğinin belirlenmesi.
- Siyah renkli kuru incir üretilmesi.
- Kuru incirde mikotoksin analiz metotlarının iyileştirilmesi.
Tekniği Geliştirilen veya İyileştirilen Ürünler:
- Siyah kuru incir
- İncir cipsi
- İncir lokumu
- İncir konservesi
- Orta nemli incir
- İncir suyu
- İncir şurubu
- İncir unu
- Kestane yaprağı çayı
- İncir pektini
- İncir çekirdeği yağı
- İncir pestili ve kestaneli incir pestili