Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ - EĞİRDİR/ISPARTA
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • BALIKÇILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
    • YETİŞTİRİCİLİK BÖLÜMÜ
    • EKOLOJİ VE KAYNAK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
    • SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜMÜ
    • ÜRETİM VE İŞLETME BÖLÜMÜ
    • ISLAH VE GENETİK BÖLÜMÜ
    • EĞİTİM VE YAYIM BÖLÜMÜ
    • SAREM-SOCYEK
    • YAYIN KOMİTESİ
    • TESCİL KOMİTESİ
    • PROJE OFİSİ ÇALIŞMA GRUBU
    • KEREVİT ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • CANLI YEM ÜNİTESİ
    • DENEYSEL ARAŞTIRMA VE SUNİ İNKÜBASYON ÜNİTESİ
    • İŞLEME ÜNİTESİ
    • SAREM LİMNOLOJİ MÜZESİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    KİMYA LABORATUVARI
    LİMNOLOJİ LABORATUVARI
    BALIK HASTALIKLARI LABORATUVARI
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
    DEVAM EDEN PROJELER
    SONUÇLANAN PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
    BASINDA BİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksSu Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Eğirdir/Isparta > Menu

Ekoloji ve Kaynak Yönetimi Bölümü

Ekoloji ve Kaynak Yönetimi Bölümü; limnoloji, ekoloji, çevre ve kaynak tespiti, göl ve akarsulardaki ekosistemlerde; su kalitesi ve su kirliliği, biyolojik çeşitlilik, yetiştiriciliğin çevreye etkisi, nesli tükenmekte olan türler, ekolojik indikatörler, istilacı türler, kıyı alan kullanımı, zararlı alg patlamaları, küresel iklim değişikliğinin etkileri ve sürdürülebilir yönetim gibi konularda araştırmalar yapmak ve projeler yürütmek bu doğrultuda da hazırlanan projeler ile, enstitüdeki diğer bölümler tarafından yürütülen projelere temel veriler elde etmek, çeşitli ortamlardaki kirlilik ve kalite boyutlarının ve kaynaklarını belirlemeyi hedeflemiştir.
Balık yetiştiriciliğinde kullanılacak su kaynaklarının kalite kriterlerinin belirlenmesi, taşıma ve özümleme kapasitelerinin ortaya konulması, alıcı ortamlara doğrudan deşarj yapan tesis ve işletmelerin atık sularının "Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği", "Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği" "Çevre Kanununda" belirtilen kalite kriterlerine uygunluğunun belirlenmesi çalışmaları Ekoloji ve Kaynak Yönetimi Bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.
Ekoloji ve Kaynak Yönetimi Bölüm Başkanlığı altında bulunan laboratuvar birimlerinde, su kaynaklarının yetiştiriciliğe uygunluğunun belirlenmesinin yanı sıra çeşitli amaçlar doğrultusunda limnolojik çalışmaları kapsayan çevresel izleme programları yürütülmektedir. Laboratuvar birimlerimizde temel su kalite kriterleri yanında eser düzeyde nutrient analizleri yapılmaktadır. Bu amaçla bölüm laboratuvarlarında tatlı su örneklerinde; nitrit, nitrat, fosfat, sülfat, kimyasal oksijen ihtiyacı, klorofil-a, toplam sertlik, organik madde, toplam azot ve fosfat gibi analizler yapılmaktadır. Ayrıca, herhangi bir amaçla numune alımı sırasında bu sularda yerinde sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik, bulanıklık, tuzluluk ölçümleri gerçekleştirilmektedir.
Bağlı Birimler
1.    Kimya Laboratuvarı:
    Kimya Laboratuvarı’nda suların ekolojik, limnolojik ve kirlilik kalitelerinin belirlenmesine yönelik analizler gerçekleştirilmektedir. Kimyasal analizler iki safhada yapılmaktadır. İlki direkt olarak arazide yerinde yapılan ölçümler ikincisi de su numunesi almak suretiyle laboratuvarda yapılan ölçümlerdir. Arazide (gölde) ve laboratuvarda yapılan ölçümler çeşitli metotlarla ve cihazlar yardımıyla yapılmaktadır.
2.    Limnoloji Laboratuvarı:
    Müdürlüğümüz Limnoloji Laboratuvarı’nda göl, gölet, baraj gölü, dere, çay, ırmak, nehir vb. gibi genel anlamda, iç sular rezervuarlarının fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine ilişkin analizler ve ölçümler yapılmaktadır. Bu laboratuvarda yapılan çalışmalar şunlardır.
    a) Planktonla ilgili çalışmalar,
    b) Makrobentoza ait çalışmalar,
    c) Balık biyolojisi, taksonomisi çalışmaları

Projeler:
Devam Eden Projeler
Eğirdir Gölü’nün Limnolojik Olarak İzlenmesi (2023-2027) (TAGEM)
Beyşehir Gölü’nün Trofik Durumunun Limnolojik Olarak Belirlenmesi (TAGEM)
Işıklı Baraj (Denizli/Çivril) Gölü’nün Limnolojik olarak İzlenmesi (TAGEM)
Güney Ege ve Batı Akdeniz Bölgelerinde Yer Alan Bazı Doğal Göllerin Mikroplastik Kirlilik Düzeyinin Belirlenmesi (TAGEM-TÜBİTAK-1003)
Yalnızardıç Barajı’nın (Konya/Antalya) Alabalık Yetiştiriciliği Açısından Değerlendirilmesi ve Taşıma Kapasitesinin Tahmini (TAGEM)
Çağlayan Barajı’nın (Konya) Alabalık Yetiştiriciliği Açısından Değerlendirilmesi ve Taşıma Kapasitesinin Tahmini (TAGEM)
Sonuçlanan Projeler
Yenidere Barajı’nın (Denizli) Alabalık Yetiştiriciliği Açısından Değerlendirilmesi ve Taşıma Kapasitesinin Tahmini (TAGEM)    
Eğirdir Gölünde Yetişen Bazı Makrofitlerin Hayvan Yemi Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması (TAGEM)
Denizli İli Beyağaç İlçesi Sınırlarında Bulunan Su Kaynaklarının Taşıma Kapasitelerinin Belirlenmesi (TAGEM)
Alabalık Yetiştiriciliği Yapan Havuz İşletmelerinin Çevresel Etkisi (TAGEM)
Adıgüzel ve Cindere Baraj Gölleri’nin (Denizli) Alabalık Yetiştiriciliği Açısından Değerlendirilmesi ve Taşıma Kapasitesinin Tahmini (TAGEM)
Eğirdir ve Kovada Gölü Evsel ve Zirai Atıkların Tespit Edilmesi ve Kirliliğin Önlenmesi için Gerekli Politikanın Geliştirilmesi (BAKA)
Göller Bölgesi Su Kaynaklarının İzlenmesinde Hızlı ve Yeni Teknolojilerin Kullanımı (BAKA)
Göller Bölgesinde Bazı Su Kaynaklarında Su Ürünlerinde ve İşleme Tesislerinde Bazı Pestisitlerin Araştırılması (1001 (TÜBİTAK-ÇAYDAG 196061))
Eğirdir Gölü Ekolojisi ve Ekonomik Su Ürünlerinin İncelenmesi (1001 (TÜBİTAK-DEB-ÇAĞ 51/G))
Eğirdir, Beyşehir, Uluabat, İznik ve Kovada Göllerinin Su-Sediman Yapısı ile Makrofit, Bentoz, Plankton ve Ekonomik Su Ürünleri Türlerinde Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması (TAGEM)
Eğirdir Gölü Trofik Yapısının Limnolojik Olarak İzlenmesi (TAGEM)
Beyşehir Gölü’ndeki Ticari Balık Türlerinin Alansal Dağılımının ve Biyoekolojik Özelliklerinin Belirlenmesi (TAGEM)
Sarıyar, Gökçekaya ve Yenice Baraj Gölleri’nin (Eskişehir, Ankara) Trofik Seviyesi ve Alabalık Yetiştiriciliği Açısından İncelenmesi (TAGEM)
Eğirdir Gölü Su Seviyesindeki Değişimlerin Göl Ekosistemine Etkileri ve Sulama Sisteminin Payı (TAGEM)
Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak İlleri Balık Faunasının Tespiti (TAGEM)
Isparta, Burdur ve Denizli İllerinde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Dere Suyuna ve Çevreye Olan Etkilerinin Araştırılması (TAGEM)
Balık Yetiştiriciliğine Elverişli Kaynak Sularının Tespiti Projesi (TAGEM)
Eber ve Karamık Göllerinin Organik Kirliliğinin Araştırılması (TAGEM)
Uluabat Gölünün Kirlilik ve Ötrifikasyon Seviyelerinin Belirlenmesi ile Limnolojik Etüdü (TAGEM)
Eğirdir ve Kovada Göllerinde Yaşayan Sazan ve Sudak Balıklarında Bazı Klorlu Pestisitlerin Dağılımı (TAGEM)
Göller Bölgesinde Bazı Su Kaynaklarında Su Ürünlerinde ve İşleme Tesislerinde Bazı Ağır Metallerin Araştırılması (TAGEM)
Beyşehir, Eğirdir, Kovada, Çivril ve Karakuyu (Çapalı) Göllerinde Su Kirliliği (Enstitü Projesi)
Salda Gölünün Fiziko-kimyasal ve Temel Biyolojik Özelliklerinin Tespiti İle Akuakültür İmkanlarının Araştırılması (TAGEM)
Akşehir Gölü’nün Bazı Biyo-ekolojik Özelliklerinin Tespiti Projesi (TAGEM)

İLETİŞİM

    Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Eğirdir/Isparta
  • Adres : Menderes Mah. Dr. İsa Köklü Cad. No:39 Eğirdir-ISPARTA

  • Telefon : +90 246 313 34 60

  • Faks : +90 246 313 34 63

  • E-Posta : sarem@tarimorman.gov.tr

  • Facebook: egirdirsarem Twitter: egirdirsarem İnstagram: egirdirsarem

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI