TÜBİTAK 1001 PROJESİ TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ
Enstitümüzün Çarşamba Deneme İstasyonunda yürütülmekte olan TÜBİTAK 1001 Projesinin tanıtımı amacıyla 30 Mayıs 2024 tarihin Tarla Günü Etkinliği düzenlendi.
Programda; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz ÜNAL, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Enstitümüz Müdürü V. Doç. Dr. Betül BAYRAKLI, Proje Yürütücüsü OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur AYAN ve proje araştırmacısı Dr. Mehmet CAN tarafından yapılan açılış konuşmalarında projenin önemi, amaçları ve etkileri hakkında detaylı bilgiler verildi. Daha sonra katılımcılara, kuzuların otlatıldığı uygulama parselleri gezdirildi ve yerinde uygulama konuları ve sonuçları hakkında bilgiler paylaşıldı.
Etkinliğe; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Elemanları ve öğrencileri, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, ilgili kamu kurumları ve Enstitümüz idareci ve teknik personelleri ile özel sektör temsilcileri ve üreticilerden oluşan çok sayıda kişi katılım sağladı.
Yürütücülüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur AYAN'ın yaptığı projede Kurumumuzdan Doç. Dr. Betül BAYRAKLI, Muhammet ŞAHİN, Elif ŞAHİN, Dr. Fatih ALAY, Dr. Necda ÇANKAYA olmak üzere beş teknik personel araştırmacı olarak görev almaktadır.
TÜBİTAK tarafından desteklenen “Yapay Meralarda Botanik ve Fitokimyasal Çeşitliliğin Ot Verimi, Toprak Özellikleri ve Kuzularda Canlı Ağırlık Artışı ile Antihelmintik Etkilerinin Belirlenmesi" isimli TÜBİTAK 1001 Projesi Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Yeşil Küre Organik Ürünler Tarım Hayvancılık Pazarlama San. Tic. A.Ş. işbirliğinde yürütülmektedir. Çalışma 2022 yılı Kasım ayında Enstitümüzün Çarşamba Deneme İstasyonunda tesadüf blokları deneme desenine göre dört farklı mera karışımı üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Her bir mera karışımının parsel alanı 1 da olup üç otlatma alanına bölünmüştür. Çalışma toplam 12 da alanda yürütülmektedir. Çalışmanın birinci yılında Yeşil Küre Organik Ürünler Tarım Hayvancılık Pazarlama San. Tic. A.Ş. tarafından yetiştirilen 2.5-3 aylık kuzular deneme istasyonuna getirilerek 18 Nisan 2023 tarihinde otlatma başlatılmıştır. Yaklaşık iki buçuk ay süren otlatma çalışması haziran ayı sonunda bitirilerek çalışmanın birinci yılının otlatma çalışması tamamlanmıştır. Projenin ikinci yılında kuzular Nebyan Doğal Gıda Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından temin edilmiş olup bu yıl da aynı uygulamalara devam edilmektedir.
Projenin Amacı:
Besi kuzularını yapay meralarda otlatarak kaliteli ve ucuz et üretimini artırmaktır. Bu amaçla, botanik ve fitokimyasal yönden farklılıklar içeren bitkiler ile oluşturulan yapay meraların kuzu canlı ağırlık artışı, toprak özellikleri ve antihelmitik etkileri karşılaştırılarak, en uygun ve kazançlı karışımı(ları) belirlemektir.
Projenin Tarıma Katkıları:
Orta Karadeniz Bölgesinde sulanmayan şartlarda kuzu beslemede en uygun karışım/karışımlar belirlenecek ve kaba yem açığının azaltılmasına katkı sağlanacaktır.
Karışımlarda yer alan hindiba ve sinir otu bitkileri ile hem hayvan sağlığı hem de yemden yararlanma konusunda ülkemiz için yeni bilgiler ortaya konulacaktır.
Oluşturulan mera karışımları sayesinde kuzuların ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat ve mineral madde gereksinimi büyük oranda karşılanarak dengeli bir besleme sağlayacaktır.
Yapay merada dengeli belenen kuzuların helmit parazitlere karşı direnci arttırılmasının yanı sıra kullanılan bazı bitkilerin antihelmintik etkilerinden faydalanarak kuzularda daha az antibiyotik kullanılması sağlanacaktır.
Yapay merada kullanılan bitkilerin farklı kök sistemine sahip olması ve bol miktarda organik madde bırakması nedeniyle bu alana ekilecek ürünün daha az gübre girdisiyle yetiştirilmesine katkı sağlayacaktır.