Enstitümüz Tarla Bitkileri Bölümü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Birimi tarafından; sentetik varyete ıslah yöntemi ile geliştirilen, Kamışsı Yumak (Festuca arundinaceae Schreb.) çeşit adayımız Fatih 55 ve Domuz Ayrığı (Dactylis glomerata L.) çeşit adayımız Kadirbey 60 ismi ile 27.01.2025 tarihinde üretim izni almıştır. Üretim izni alan yerli ve milli çeşit adaylarımızın ülkemiz çiftçisine hayırlı olmasını dileriz.
FATİH 55
Kamışsı Yumak (Festuca arundinaceae Schreb.) Çeşit Adayı
Kuraklığa ve su göllenmelerine yüksek derecede toleranslı, tuzluluğa, soğuğa ve gölge koşullara orta derece toleranslı olan Fatih 55, çok yıllık serin iklim buğdaygil yem bitkisidir. Dik büyüme kabiliyetinde, orta erkenci, uygun yağış, iklim ve toprak şartlarında 3 biçim alınabilen hekzaploid (yaş ot verimi yüksek) bir çeşit adayıdır. Bitki boyu ortalama 155 cm'dir. Değişik iklim ve bölge şartlarında ortalama 7880 kg/da yaş ot ve 1946 kg/da kuru ot verebilme kabiliyetinde olup ekimi ve hasadı makinalı tarıma uygundur. Bitkinin silaj, yaş ot ve kuru ot amaçlı kullanımı için fizyolojik olum süresi ortalama 200-220 gün; tohum amaçlı kullanımı için ise ortalama 230-250 gün arasında hasada geldiği araştırmacılar tarafından belirlenmiştir. Bitkiden alınan kuru ot örneklerinde yapılan kalite analizleri sonucunda ham protein oranı yaklaşık %13, kuru madde oranı %88, NDF %48, ADF %36 ve sindirilebilir kuru madde oranı (SKMO) %61 olarak tespit edilmiştir.
KADİRBEY 60
Domuz Ayrığı (Dactylis glomerata L.) Çeşit Adayı
Kuraklığa, soğuğa ve gölgeye yüksek derecede toleranslı olan Kadirbey 60, çok yıllık serin iklim buğdaygil yem bitkisidir. Dik büyüme kabiliyetinde, orta erkenci, uygun yağış, iklim ve toprak şartlarında 3 biçim alınabilen tetraploid (yaş ot verimi yüksek) bir çeşit adayıdır. Bitki boyu ortalama 135 cm'dir. Değişik iklim ve bölge şartlarında ortalama 8080 kg/da yaş ot ve 2 ton/da kuru ot verebilme kabiliyetinde olup ekimi ve hasadı makinalı tarıma uygundur. Bitkinin silaj, yaş ot ve kuru ot amaçlı kullanımı için fizyolojik olum süresi ortalama 200-220 gün; tohum amaçlı kullanımı için ise ortalama 230-250 gün arasında hasada geldiği araştırmacılar tarafından belirlenmiştir. Serin ve nemli bölgelerin bitkisi olup gölgeye karşı çok toleranslıdır. Bitkiden alınan kuru ot örneklerinde yapılan kalite analizleri sonucunda ham protein oranı yaklaşık %13, kuru madde oranı %88, NDF %58, ADF %40 ve sindirilebilir kuru madde oranı (SKMO) %58 olarak tespit edilmiştir.