T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KARADENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KURULUŞ AMACI
    GÖREV ALANI
    ÇALIŞMA KONULARI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
  • BÖLÜMLER
    BAHÇE BİTKİLERİ
    BİTKİ SAĞLIĞI
    ENERJİ TARIMI
    TARLA BİTKİLERİ
    TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    TARIM EKONOMİSİ
    ÜRETİM VE İŞLETME
  • PROJELER
  • ÜRÜNLER
    TESCİLLİ ÇEŞİTLER
  • YAYINLAR
    ULUSAL YAYINLAR
    ULUSLARARASI YAYINLAR
  • KALİTE YÖNETİMİ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    AKREDİTASYON SERTİFİKASI
    AKREDİTASYON KAPSAMI
    MÜŞTERİ ANKET FORMU
    ŞİKAYET-TALEP FORMU
    DOKÜMANLAR
    KALİTE YÖNETİCİSİ
  • LABORATUVARLAR
    ENERJİ TARIMI LABORATUVARLARI
    • NUMUNE KABUL VE RAPORLAMA
    • DENEY LİSTESİ
    • BANKA HESAP NUMARALARI
    TOPRAK, SU VE BİTKİ ANALİZ LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKaradeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Bahçe Bitkileri Bölümü

Bahçe Bitkileri Bölümü, 1994 yılında meyvecilik, sebzecilik ve süs bitkileri konularında bölge ve ülke tarımına katkı sağlamak, AR-GE çalışmaları yürütmek ve projeler yapmak amacıyla kurulmuştur.

Bahçe Bitkileri Bölümü, Sebze Yetiştirme ve Islahı, Meyve Yetiştirme ve Islahı ile Süs bitkileri Yetiştirme ve ıslahı birimlerinden oluşmaktadır. Bölümde yürütülen ıslah programları sonucunda; 1 adet elma, 8 adet Trabzon hurması, 1 adet kestane, 5 adet taze fasulye, 2 adet biber, 2 adet lahana çeşidi geliştirilerek tescil ettirilmiştir.

Hedefler

  • Üretici ve tüketici isteklerine uygun pazar değeri yüksek sebze, meyve ve süs bitkisi çeşitleri geliştirmek, 
  • Geliştirilen çeşitlerin tohum üretim ve pazarlama haklarının özel sektöre devredilmesi
  • Bitki genetik kaynaklarını korunmak, muhafazası etmek ve değerlendirmek
  • Öncelikle Karadeniz Bölgesinde bulunan bitki genetik kaynaklarının toplamak, muhafaza altına almak ve bunları ıslahta değerlendirmek,
  • Özellikle enstitümüz tarafından geliştirilen çeşitlere uygun yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesi ve yayım çalışmalarının yapılması
  • Çeşit ıslahında moleküler teknik ve doku kültürü uygulamalarını hayata geçirmek
  • Stres şartları ile mücadele metotları üzerine çalışmalar yapmak
  • Ulusal ve uluslararası alanda enstitüyü tanıtıcı nitelikli yayın yapmak

 

Alt Birimler ve Çalışma Alanları

SÜS BİTKİLERİ BİRİMİ

Lale de genetik kaynak muhafaza ve çoğaltım teknikleri

Şimşirde genetik kaynak muhafaza ve çeşit geliştirme

MEYVE BİRİMİ

Elma, Trabzon hurması, kiraz, vişne, mahlep, karayemiş, kocayemiş ve kestane türlerinde ex-situ muhafaza ve karakterizasyon

Amasya elması, Trabzon hurması, kestane, karayemiş, kiraz anacı, incir ve dut türlerinde çeşit geliştirme

Kiraz, Elma ve Şeftali türlerinde ağaç yönetimi (Budama ve terbiye sistemleri) çalışmaları

Doku kültürü ( kiraz) çalışmaları

Biyotik (lahana, biber) ve abiyotik (kiraz anacı) strese dayanıklılık çalışmaları

SEBZE BİRİMİ

Lahana, biber, taze fasulyede çeşit geliştirme

Sertifikalı sebze Tohum üretimleri

Laboratuvarlar

Bir adet doku kültürü laboratuvarı vardır.


​

İLETİŞİM

    Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Çiftlik Mah. Atatürk Bulvarı No: 313 (Samsun - Ordu Karayolu 17. km), Gelemen, Tekkeköy / SAMSUN / TÜRKİYE

  • Telefon : (0362) 256 05 14 - 15

  • Faks : (0362) 256 05 16

  • E-Posta : ktae@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI