Bahçe Bitkileri Bölümü, 1994 yılında meyvecilik, sebzecilik ve süs bitkileri konularında bölge ve ülke tarımına katkı sağlamak, AR-GE çalışmaları yürütmek ve projeler yapmak amacıyla kurulmuştur.
Bahçe Bitkileri Bölümü, Sebze Yetiştirme ve Islahı, Meyve Yetiştirme ve Islahı ile Süs bitkileri Yetiştirme ve ıslahı birimlerinden oluşmaktadır. Bölümde yürütülen ıslah programları sonucunda; 1 adet elma, 8 adet Trabzon hurması, 1 adet kestane, 5 adet taze fasulye, 2 adet biber, 2 adet lahana çeşidi geliştirilerek tescil ettirilmiştir.
Hedefler
- Üretici ve tüketici isteklerine uygun pazar değeri yüksek sebze, meyve ve süs bitkisi çeşitleri geliştirmek,
- Geliştirilen çeşitlerin tohum üretim ve pazarlama haklarının özel sektöre devredilmesi
- Bitki genetik kaynaklarını korunmak, muhafazası etmek ve değerlendirmek
- Öncelikle Karadeniz Bölgesinde bulunan bitki genetik kaynaklarının toplamak, muhafaza altına almak ve bunları ıslahta değerlendirmek,
- Özellikle enstitümüz tarafından geliştirilen çeşitlere uygun yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesi ve yayım çalışmalarının yapılması
- Çeşit ıslahında moleküler teknik ve doku kültürü uygulamalarını hayata geçirmek
- Stres şartları ile mücadele metotları üzerine çalışmalar yapmak
- Ulusal ve uluslararası alanda enstitüyü tanıtıcı nitelikli yayın yapmak
Alt Birimler ve Çalışma Alanları
SÜS BİTKİLERİ BİRİMİ
Lale de genetik kaynak muhafaza ve çoğaltım teknikleri
Şimşirde genetik kaynak muhafaza ve çeşit geliştirme
MEYVE BİRİMİ
Elma, Trabzon hurması, kiraz, vişne, mahlep, karayemiş, kocayemiş ve kestane türlerinde ex-situ muhafaza ve karakterizasyon
Amasya elması, Trabzon hurması, kestane, karayemiş, kiraz anacı, incir ve dut türlerinde çeşit geliştirme
Kiraz, Elma ve Şeftali türlerinde ağaç yönetimi (Budama ve terbiye sistemleri) çalışmaları
Doku kültürü ( kiraz) çalışmaları
Biyotik (lahana, biber) ve abiyotik (kiraz anacı) strese dayanıklılık çalışmaları
SEBZE BİRİMİ
Lahana, biber, taze fasulyede çeşit geliştirme
Sertifikalı sebze Tohum üretimleri
Laboratuvarlar
Bir adet doku kültürü laboratuvarı vardır.