ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DOĞU AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • HAKKIMIZDA
    • VİZYON VE MİSYONUMUZ
    • FAALİYET ALANIMIZ
    • YÖNETİM ŞEMASI
    • HİZMET STANDARTLARI
    • UYGULANAN ETİK KURALLAR
    • GÖREV YÖNETMELİĞİ
  • BÖLÜMLERİMİZ
    • TARLA BİTKİLERİ
      • SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
      • LİF BİTKİLERİ BİRİMİ
      • YAĞ TOHUMLU BİTKİLER BİRİMİ
      • YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER
      • SICAK İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
      • YETİŞTİRME TEKNİĞİ (AGRONOMİ) BİRİMİ
    • ÇAYIR MERA YEM BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
    • HAYVANCILIK BÖLÜMÜ
      • GEN KAYNAKLARI VE ISLAH BİRİMİ
    • KALİTE ANALİZ LABORATUVARI BİRİMİ
    • MERKEZLER
      • YONCA TOHUMLUK ÜRETİM MERKEZİ
      • EMBRİYO ÜRETİM MERKEZİ
      • GENERASYON ATLATMA MERKEZİ
      • TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ
    • EĞİTİM YAYIM VE TANITIM
      • TARIMSAL EKONOMİ ÇALIŞMALARI
      • EĞİTİM ÇALIŞMALARI
      • TANITIM VE YAYIM ÇALIŞMALARI
      • ENSTİTÜ DERGİSİ / IJEMAR
      • DIŞ KAYNAKLI PROJE ÇALIŞMALARI
    • ÜRETİM VE İŞLETME
  • PERSONEL İLETİŞİM BİLGİLERİ
    • ENSTİTÜ MÜDÜRÜ
    • MÜDÜR YARDIMCISI/KOORDİNATÖR
    • TEKNİK PERSONEL
    • İDARİ PERSONEL
  • PROJELERİMİZ
    • YÜRÜYEN PROJELER
    • SONUÇLANMIŞ PROJELER
    • ÖZEL SEKTÖR PROJELERİ
  • TESCİLLİ ÇEŞİTLERİMİZ
    • BUĞDAY ( EKMEKLİK / MAKARNALIK )
    • PAMUK ( BEYAZ / RENKLİ )
    • SOYA ( DANELİK / SİLAJLIK )
    • YEM BİTKİSİ ( YONCA / FİĞ / AKÜÇGÜL / İSKENDERİYE ÜÇGÜLÜ / ARIOTU )
    • NOHUT
    • AYÇİÇEĞİ ( YAĞLIK )
    • MISIR ( DANELİK )
    • YERFISTIĞI ( ÇEREZLİK )
    • YER BADEMİ
    • ARPA
    • BEZELYE
  • YAYINLARIMIZ
    • 2021 YILI YAYINLARIMIZ
    • 2020 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ (24 ADET)
    • 2019 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ (67 ADET)
    • 2018 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ (38 ADET)
    • 2017 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ (61 ADET)
    • 2016 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ
    • 2015 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ
    • ENSTİTÜ BÜLTENİ
  • ENSTİTÜ DERGİSİ (IJEMAR)
  • GEREKLİ FORMLAR / VİDEO DÖKÜMANLAR
  • ETİK KURULU
    • BAŞVURU BELGELERİ
    • KANUN VE YÖNETMELİKLER
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksDoğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

2021 Yılı Yayınlarımız

​

2021 YILI YAYINLAR

No

 

Yazarlar

 

Konusu

 

Dergi Adı

 

Yayın Tarihi

 

Dergi Sayı / Sayfa Numarası

1Oluk A.C., Hızlı H., Cubukcu P., Sahar A.K. Correlation and path coefficient study of soybean yield and seed quality traits. La Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse 202198(1): 39-47.
2Oluk A.C., Serbester U., Akkaya M.R., Karaca O.B.Characterisation of volatile compounds and composition of milk of Kilis goats reared at two different locations.Pakistan Journal of Zoology,2021

53(4): 1279-1289

DOI: https://dx.doi.org/10.17582/journal.pjz/20190521060522

3

Akkoyun, S., Oluk, C.A., Aykanat, S., Kur, A.B.

 

Çukurova Koşullarında Bazı Altı Sıralı Arpa Çeşitlerinde Farklı Azot Dozlarının Dane Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi.Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi dergisi,2021
 1(1): 20-35.
4Aras V, Nacar Ç, Ünlü M, Karaşahin Z, Eroğlu Ç, Oluk C.A., Sarı N,Bazı Biyoaktif Özellikler Bakımından Üstün Karpuz Hibritlerin Elde Edilmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2021

11(Özel Sayı): 3390-3405.

DOI: 10.21597/jist.1027536
5Oluk,C.A. Domates Değerlendirme Şekilleri Tarım-Türk Dergisi202190(16): 30-32.
6
Tugay AYAŞAN, Meltem TUFAN, Şenol ÇELİK, Hakan İNCİ, Serdar ÖZDEMİRCİ, Hilal YILMAZ
Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı
 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3): 2434-2445, 2021

 

17.04.2021

11(3): 2434-2445
7Tugay Ayaşan, Roxana Nicoleta Raţu, Hakan İnci, Hilal Yilmaz

Organic Agricultural Management

Department Students

Perspective On Organic Product

Consumption Habits

Scientific Papers-Animal Science Series: Lucrări Ştiinţifice - Seria Zootehnie, vol. 7515.01.2021Seria Zootehnie, vol. 75
8INAL, İ., YUCEL, C., YUCEL,D., HATİPOGLU, R.,Forage Yield and Quality of Soybean-Maize Intercropping.Fresenius Environmental Bulletin (SCI)2021Volume 30, No:09/2021, P:10463-10473
9INAL, İ., YUCEL, C., YUCEL,D., HATİPOGLU, R.Nutritive Value and Fodder Potentıal of Different Sweet Sorghum Genotypes Under Medıterranean CondıtıonsTurkish Journal of Field Crops. (SCI)2021

26 (2021) No:1, P:1-7,

DOI: 10.17557/tjfc.943445

10G.GÖKÇE, S.GÖNCÜ, AtalayERGÜL. The Change in Blood Parameters with Age in Holstein CalvesInternational Journal of Scientific and Technological Research2021ISSN 2422-8702 (Online), DOI: 10.7176/JSTR/7-09-04 Vol.7, No.9, 2021.
11Atalay .ERGÜL, ŞerifeERGÜL, U.SERBESTER "Süt İneklerinin Besleme Yönetiminin Sensörlerle İzlenmesi". International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research.2021ISSN: 2667-5102 (Online) 2021; Cilt 4, Sayı 1, Sayfalar 40-59.
12

Bilgin, F.D.,

 

Guinea Grass (Panicum maximum) Forage: A Review.

MAS Journal of Applied Sciences

 

2021ISSN: 2757-5675 6(1): 77–82, 2021.DOI: dx.doi.org/10.52520/masjaps.25
13

Taş, T., Yucel, C., Bilgin, F.D., Oktem, A. ve Cetiner, I.H., 

 

Evaluation of Sweet Sorghum Bagasse as an Alternative Feed Resource for Livestock in Semi Arid Regions.MAS Journal of Applied Sciences2021ISSN: 2757-5675 6(2): 303–311, 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.52520/masjaps.50.
14

Bilgin F.D, Karadağ Y.

 

Türkiye'nin Kıyı Bölgelerine Uygun Obligat Tek Yıllık Yazlık Baklagil Türü: Aeschynomene americana cv. Lee.Muş Alparslan Üniversitesi Tarımsal Üretim ve Teknolojileri Dergisi.2021Cilt 2, Sayı 1, 1-11,2021.
15Sabri GÜL, İbrahim Ethem ERDOĞANİvesi koyunu yetiştiriciliğinde kızgınlık toplulaştırma ve süperovulasyon için bir modelMustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi202126 (1):20-28
16Say E, Sağırkaya HSearching of Pregnancy Rate in Repeat Breeder Cows by Embryo Transfer PracticesJournal of Agricultural Sciences4.12.202127(4): 436-440
17Aslan Ö, Gürbulak K , Kara U , Say E, Canooğlu E, Abay MInvestigation of Relationship Between Coagulation Parameters and Embryonic Loss in Embryo Transferred Cows and HeifersErciyes Üniv Vet Fak Derg01.08.202118(2): 84-88
18Özmen MF, Şireli HL, Cirit Ü, Çınar EM, Say EEffects of PMSG application time on fertility in estrus-synchronized Kilis goat lambs out of seasonVeterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University31.12.20216(3): 139- 142
19Say E, Sağırkaya H, Özmen MFThe Influence of Corpus Luteum Size on the Conception in Embryo Transfer Recipient CowsLivestock Studies07.12.202161(2), 77-81
20Say E, Altun EGSığırlarda Genomik SeleksiyonInternational Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research  20.12.20214(1):52-59
21Hızlı Hatice, Yazgan Ertan,Comparison of the Growth Curve Models on Live Weights in Terms of Different Environmental Factors in Awassi Lambs.Iranian Journal of Applied Animal Science,202111(3), 577-586
22Hızlı Hatice, Kılıçalp Numan.Comparison of different nonlinear models for degradability in situ dry matter of maize harvested at various maturity stages.Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi2021

https://doi.org/10.47495/

OKUFBED.979558

23Abdullah Çil Ayşe Nuran Çil, Hacer Mendi Burun, Hatice Hızlı, Uğur Sevilmiş, Rüştü HatipoğluAyçiçeğinde Olgunlaşmamış Embriyo Kültürünün Generasyon Atlatma Amaçlı Kullanımında Uygun Embriyo Yaşının Saptanması.MAS Journal of Applied Sciences20218, p. 531-538. Doi: 10.52520/masjaps.106.
24T Ayaşan, S Ekin, İ Ulger, İ Hakan, H Hızlı, İ Sevdaİn Vitro Gaz Üretim Tekniği Kullanılarak Yer bademi (Cyperus esculentus) Çeşitlerinin Besin Değerinin Saptanması.Journal of the Institute of Science and Technology202111(2), 1653-1663.
25

 

 Dürdane Mart, Meltem Türkerı, Ramazan Akın, Derya Yücel, Sezgin Mart

 

 Çukurova Bölgesinde Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşit ve Hatlarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Değerlendirilmesi

 

 Çukurova J. Agric. Food Sci.

 

 2021

36(2): 357-368, doi: 10.36846/CJAFS.2021.62
26

 

 Dürdane Mart, Meltem Türkeri, Ramazan Akın, Evren Atmaca, Derya Yücel, Tolga Karaköy, Gülgün Öktem, Süreyya Emre Dumlu, Nejda Çankaya, Sezgin Mart, Canan Can

 

 Doğu Akdeniz Bölgesinde İleri Çıkmış Nohut (Cicer arietinum L.) Hatlarında Kışlık Ekimde Verim ve Kalite Özelliklerinin Değerlendirilmesi

 

 Çukurova J. Agric. Food Sci.

 

 2021

36(2): 345-356, doi: 10.36846/CJAFS.2021.61
27Dürdane MARTA Study to Determine Yield and Yield Component Interactions on ICARDA Spring Chickpea (Cicer arietinum L.) Varieties in Eastern Mediterranean ConditionsInternational Journal of Food Science and Agriculture, 2021

ISSN Online: 2578-3475 ISSN Print: 2578-3467

5(2), 317-321

28Dürdane MART, Meltem TÜRKERİ,Registration of "Irmak01" Pea (Pisum sativum L.) Variety

Ekin

Journal of Crop Breeding and Genetics

20217(1):64
29

Dürdane Mar,  Meltem Türkerı, Ramazan Akın, Evren Atmaca,  Süreyya Emre Dumrul,

Nejda Çankaya, Gülgün Öktem, Derya Yücel, Tolga Karaköy, Sezgin Mart, Emin Anlarsal

Evaluation of Morphological, Quality and Yield Characteris tics of Some Regis tered

Chickpea (Cicer arietinum L.) Varieties in The Eas tern-Mediterranean Region

Ekin

Journal of Crop Breeding and Genetics

20217(2):116-124
30Dr. Dürdane Mart, Dr. Meltem Türkeri, Dr. Derya YücelRegistration of "Onur01" Chickpea (cicerarietinum L.) Variety

Ekin

Journal of Crop Breeding and Genetics

20217(2):155
31

 

 Dürdane Mart, Meltem Türkeri, Derya Yücel, Sezgin Mart

Determining the Yield and the Quality Paramaters for Some Local Pea (Pisum sativum L.) Varieties in Eastern Mediterranean RegionInternational Journal of Food Science and Agriculture, 20215(3), 350-354
32
  • Necip Nalçacı, 
  • Feyza Nur Kafadar, 
  • Ali Özkan, 
  • Ayhan Turan, 
  • Selçuk Başbuğa, 
  • Ayşe Anay, 
  • Dürdane Mart, 
  • Ender Öğut, 
  • Kamil Sarpkaya, 
  • Omar Atik & 
  • Canan Can 

 

Epiphytotics of chickpea Ascochyta blight in Turkey as influenced by climatic factors

 

Journal of Plant Diseases and Protection2021 128, (1121–1128)
33

 

 Aybegün Ton, Tolga Karaköy, Adem Emin Anlarsal, Meltem Türkeri

 

 Genetic diversity for agro-morphological characters and nutritional compositions of some local faba bean (Vicia faba L.) genotypes

 

 Turkish Journal of Agriculture and Forestry

 

 2021

45: 301-312
34

Pinar Cubukcu, Mehmet Kocaturk , Emre Ilker , Abdullah Kadıroglu , Yasemin Vurarak , Yesim Sahın , Mehmet Karakus , Umran Akgun Yıldırım , Abdurrahim Tanju Goksoy , Mehmet Sıncık

 

Stabılıty Analysıs Of Some Soybean Genotypes Usıng Parametrıc And Non Parametrıc Methods In MultıenvıronmentsTurkish Journal of Field Crops202126(2), 262-271 DOI: 10.17557/tjfc.1033363
35Bilgili, M.E.Energy Use Efficiency of Mandarin Production: A Case Study from Adana Province.

Erwerbs-Obstbau

(Springer)

(2021).

63, 61–64 https://doi.org/10.1007/s10341-021-00548-8

 

36M, Emin BİLGİLİ, Yasemin VURARAK, İnce A. Döner Tamburlu Makine İle Hasat Edilen Fiğ + Tritikale Karışımı Haylaj Üretiminin Enerji BilançosuZiraat Mühendisliği (Türk Ziraat Yüksek mühendisleri birliği Hakemli Dergisi)26.05.2021(372): 83-91 DOI: 10.33724/zm.862669 ISSN 1301-0891
37Metin DAĞTEKİN, M, Emin BİLGİLİ, Yasemin VURARAK, Bahadır DEMİRELSoya Bitkisinde Alternatif Tepe Sürgün Budamasının Tohum Verimine EtkisiErciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi06.02.20214 (1): 1-10 . https://dergipark.org.tr/en/pub/ethabd/issue/63172/838085
38BİLGİLİ, M.E,Yenilenebilir Enerjide Sürdürülebilirlik ve COVİD-19 Sürecine BakışYeni Türkiye Dergisi,2021,

sayı: 117, sayfa: 107-121.

 

39Vurarak, YSemi-Mechanical Harvesting Method Effect on Oil Content and Fat Composition of Sesame.Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi22.01.202125: 39-47 (2021/1)
40Kara U, Bekyürek TThe Effects of Pre-Superovulation GnRH and Short-Term Progesterone Administrations on the Quantity and Quality of Bovine EmbryosJ Fac Vet Med Univ ErciyesOCAK /202118(1): 41-47
41Aslan Ö, Gürbulak K, Kara U, Say E, Canooğlu E, Abay MInvestigation of Relationship Between Coagulation Parameters and Embryonic Loss in Embryo Transferred Cows and Heifers. J Fac Vet Med Univ Erciyes,NİSAN/202118(2): 84-88
42Gülüt K.Y., Duymuş E., Solmaz İ., Alkan Torun A.Nitrogen and boron nutrition in grafted watermelon II: Impact on nutrient accumulation in fruit rind and flesh Plos One27.05.202116(5):e0252437
43Tangolar S., Demir S., Ada M, Alkan Torun A., Duymuş E., Tangolar S.Organik ve organomineral gübrelerin Prima üzüm çeşidinde verim, kalite ve bitki besleme üzerine etkileri Mediterranean Agricultural Sciences01.04.202134(1): 9-16
44Torun Alkan A., Bozgeyik S., Duymuş E.The Effect of Boron Application in Increasing Doses on Shoot Boron Concentration and Uptake of Other Nutrients of Pistachio (Pistacia vera L.) Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology01.05.20219(5): 855-862
      

 

 

 

No

 

Yayın Adı

​

 

Yayınlandığı Kitap Makale vb.

 

Yazarlar

 

DOI Numarası

 

Özeti/Konusu

1 Determination of Cold Storage Performance of 'Klemantine' and 'Orlando Tanjelo' Hybrid CO210 Mandarin Genotype. ​3rd Agribalkan Agricultural Congress. p. 279. August 28-September 1 Edirne. (Oral presentation). Mustafa Ünlü, Ahmet Erhan  Özdemir, Aydın Uzun, Celile Aylin Oluk, Zafer Karasahin, ISBN: 978-975-374-298-6.The hybrid 'Klemantine' and 'Orlando tanjelo' were stored for 3 months at 4 and 6 ºC and 85‒90% relative humidity to determine the cold storage period of the CO210 mandarin genotype and to contribute to the increase in the variety in the mid-late period in the market.CO210 mandarin genotype. In the 2nd month of the 1st year storage, the total weight loss at 4 and 6 ºC, and spoilage due to fungal and physiological reasons were determined as 10.45% and 11.81%, respectively. Since these values are close to 10%, which is the acceptable limit for storage, the CO210 mandarin genotype could be stored for 2 months at 4 and 6 ºC and 85-90% relative humidity. In the 2nd year of the CO210 mandarin genotype, the taste score was determined as 4.33 and 5.00, respectively, in the 3rd month of storage at 4 and 6 ºC temperatures. The sum of weight loss, deterioration due to fungi and deterioration due to physiological reasons were determined as 5.84% and 9.62%, respectively. CO210 mandarin genotype was found to be below 5 points, which is the limit of consumer acceptance, although the sum of weight loss, deterioration due to fungal reasons, deterioration due to physiological reasons at the end of the 3rd month of storage at 4 ºC was below the accepted limits. Although the total of CO210 mandarin genotype was higher in weight loss at 6 ºC, deterioration due to fungal reasons, and deterioration due to physiological reasons, it could be preserved in the cold for 3 months more successfully because its taste value was within the limits of consumer acceptance
2Determining The Effects Of Different Nitrogen Doses On Grain Quality In Some Six-Row Barley Varieties Under Cukurova Conditions. ​ISPEC 7th International Conference on Agriculture, Animal Sciences and Rural Development Congress p. 242-243. September 18-19, Muş (Oral presentation).Selcan Akkoyun, Celile Aylin Oluk C.A., Sait Aykanat,  Ali Bahadır Kür ISBN: 978-625-7720-61-8This research it was conducted to learn about the grain quality of different nitrogen doses in some six rowed barley varieties under the Çukurova conditions. For this purpose; In the 2018-2019 growing season, 4 different types of barley were planted with 6 different nitrogen doses.This trial carried out in the Eastern Mediterranean Agricultural Research Institute in Adana;The parcels divided in random blocks were planned in 3 replications according to the trial pattern. In the trial, the main plots of 6 different nitrogen dose (0-5-10-15-20-25 kg N/da) and 4 sub-parcels of different barley varieties (Akhisar-98, Dolunay, Güldeste ve Vamıkhoca-98) was placed. 1/3 of the nitrogen doses were given at planting and the remain 2/3 in the form of urea (46% N) during the tillering period. Within the scope of this study; Laboratory samples prepared after barley harvest and grain moisture, crude ash, crude oil, crude fiber, crude protein and starch ratio values were examined. According to the results obtained, excluding moisture and protein ratios on the basis of varieties statistically significant differences were determined in ash, oil, fiber and starch ratios among other examined quality characteristics. When look at the effect of the nitrogen doses applied on the quality values, it only causes statistically significant differences in protein contents, it does not seem to cause significant differences in other quality criteria. All nitrogen doses in terms of protein; Between 8,43% and 9,03% and in the same group (a). The highest protein (9,03%) and lowest starch ratio (61,60%) values were determined at 25 kg N / da nitrogen dose.
3Oil, protein content and fatty acid compositions of soybean genotypes evaluated in double cropping system at the Eastern Mediterranean in Turkey. ​Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor. Ediția 7, Chişinău, Moldova, 4-5 October  (Oral  presentation).Pınar Cubukcu Ahmet Korhan Sahar, Celile Aylin  Oluk ISBN: 978-9975-56-912-5 https://doi.org/10.53040/gppb7.2021.100

Soybean (Glycine max (L.) Merrill) is very important crop for food, protein, and oil both human and animal feeding. The aim of this study determinate oil ratio, protein ratio and fatty acid compositions of Soybean breeding lines developed from Eastern Mediterranean Agricultural Research Institute (EMARI). This study was conductucted in double cropping system at the Eastern Mediterranean Agricultural

Research Institute ( EMARI), Turkey in 2019 growing seasons. Through this study, it was realised that the fatty acid composition of soybean lines ranged from 11.34-9.80 for palmitic acid, 4.30-6.54% for stearic acid, 26.16-34.11% for oleic acid, 42.82-48.12% for linoleic, and 4.54-5.43% for linolenic acid in double cropped soybean. Oil content was found 22.4%, protein content was 40.9 % DA 12-14-3 and DA

12-15-39-40 soybean lines repectively.

4Bazı Biyoaktif Özellikler Bakımından Üstün Karpuz Hibritlerin Elde Edilmesi.).​Uluslararası Katılımlı TÜRKİYE 7. TOHUMCULUK KONGRESİ. p. 31. 15-17 Kasım, Iğdır (Oral presentationVeysel Aras, Çetin Nacar, Zafer Karasahin, Evren Çağlar Eroğlu, Celile Aylin Oluk, Nebahat Sarı  Bu çalışmada, "İleri Islah Programlarında Değerlendirmek Üzere Karpuz Gen Havuzundaki Elit Saf Hatların Hasat Sonrası Biyoaktif Özelliklerinin Karakterizasyonu" projesi sonucunda elde edilen verilere göre seçilen 30 adet karpuz hattı 2016 yılında melezlenmiş ve hibrit tohumları çıkarılmıştır. Bu hibrit tohumlar 2017 ve 2018 yıllarında açık araziye ekilmiş ve temmuz ayında hasatları yapılmıştır. 2017 yılında çeşitler arasında L, a, b, C*, Titre Edilebilir Asitlik ve pH değerleri açısından farklar istatistiki olarak önemsiz bulunurken, ho değeri önemli bulunmuştur. 2018 yılında ise L, a, b, C*, ho, ve pH değerleri önemli bulunmuştur. Toplam karotenoid, likopen ve β-karoten değerleri açısından 2017 yılında hepsi önemli bulunurken, 2018 yılında ise sadece β-karoten değerleri açısından önemli bulunmuştur. Hibritlerin 2017 ve 2018 yıllarındaki askorbik asit, toplam fenol, antioksidant aktivite, sitrülin, pektinmetilesteraz, kitinaz, fruktoz, glikoz, sakkaroz ve SÇKM değerleri açısından her iki yılda da önemli bulunmuştur.
5​Hayvan Sağlığı Sektör Politika Belgesi 2021-2025Sektör Politika Belgesi RaporuDr. Hilal YILMAZ, Cengiz SAĞLAM, Dr. Erkan SAY 

Hayvan Sağlığı Sektör Politika Belgesi 2021-2025, Türkiye gıda ve tarım politikalarının belirlenmesi ve uygulanması kapsamında; sektörün mevcut durumunun, sorun alanlarının ve gelecek eğilimlerinin ortaya konması ve 2021-2025 döneminde izlenecek politikaların belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında, sektörde dünyada ve Türkiye'de genel olarak mevcut durum değerlendirmesinin yanı sıra Türkiye'de sektördeki Ar-Ge çalışmaları, kamu ve STK'ların rolü gibi konular ile sektöre yönelik politikalar değerlendirilmiş ve sektörün sorunları ortaya konulmuştur. Ayrıca, sektöre ait veri setleri çalışmanın eklerinde verilmiştir. Çalışma kapsamında 2021-2025 projeksiyonu yapılmış ve ilgili dönem için uygulanabilecek olası politikalar belirlenmeye çalışılmıştır. Süreç kapsamında, hazırlanan Bakanlık taslağı, düzenlenen çalıştayda sektör temsilcileri ile paylaşılmış ve sektörün görüş, öneri ve değerlendirmeleri alınmıştır.

 

6​Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Çiftçilerin Toprak Analizine Dayalı Gübre Kullanımı Davranışlarının Değerlendirilmesi ve Toprak Analiz Desteğine Esas Önerilerin GeliştirilmesiRaporHilal YILMAZ, Cengiz SAĞLAM Bu araştırmada; verim, maliyet, bitki, insan ve çevre sağlığı açısından çok önemli olan gübreleme konusunda üretici davranışlarını, üreticilerin bu konudaki eğilimlerini,  gübre tavsiyelerine uyup uymadıklarını belirlemek konunun üretici, yayımcı, uzman açılarıyla değerlendirilmesi ve Türkiye'de uygulanmış ve/veya uygulanmakta olan gübre desteği etkilerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır.
7​

Ülkesel proje: Türkiye Kiraz Üretimi ve Pazarlamasında Rekabet Gücünün Araştırılması Alt proje: Mersin ve Adana İlleri Kiraz Üretim, Pazarlama ve İhracat Yapısının Analizi

 

Rapor

Seda ÇAKIR NAMDAR,           Dr. Osman Sedat SUBAŞI,                                               Dr. Hilal YILMAZ,

Cengiz SAĞLAM               

 

Bu araştırmada; Mersin ve Adana illerinin, Toroslar, Çamlıyayla, Erdemli, Pozantı, Aladağ ve Saimbeyli ilçe mahallelerin de kiraz üretimi yapan tarım işletmelerinin sosyo-ekonomik durumları, genel nitelikleri, üretim ve pazarlama yapıları ile kiraz maliyeti ve karlılığı ortaya konulmuştur. Araştırmada kullanılan veriler 2018-2019 üretim döneminde 90 adet kiraz üreticisinden anket yolu ile elde edilmiştir. Ayrıca; Mersin ve Adana illerinde 10 ihracatçı firma ile anket yapılarak kiraz ihracatı birçok yönden incelenmiştir. Araştırmaya katılan üreticilerin ortalama yaşı 57.8 ve ortalama hanehalkı genişliği 3.4 kişi olarak belirlenmiştir. Üreticilerin ortalama yıllık kiraz üretim geliri 19 095 TL'dir. İşletmelerin ortalama arazi genişliği 9.07 dekar ve ortalama verim 1388 kg/da olarak bulunmuştur.  Kiraz üretimini etkileyen en önemli riskler sırasıyla; hastalık ve zararlılar, girdi fiyatlarındaki artışlar, dolu, ürün fiyatlarının değişken ve dalgalı olması, aşırı yağış ve pazarlamada yaşanan sorunlardır. Üreticilerin karşılaştıkları başlıca pazarlama sorunları, ürün kalite ve kayıpları, ürün fiyatının düşük olması, pazar yapısı ve belirsizliği, üreticiler arasında birlikteliğin olmamasıdır. Üretim döneminde toplam masraflar dekara 4981.0 TL olarak belirlenmiştir.  Çalışmada; bir kilogram kirazın maliyeti 3.58 TL, brüt kâr 1795.4 TL/da, ve nispi kâr 1.02 olarak hesaplanmıştır. Üretimde kalitenin artırılması ile kar marjının artırılması sağlanabilir.  İhracatçılarla yapılan anket sonuçlarına göre, en fazla 0900 Ziraat kiraz çeşidinin (Napolyon) ihraç edildiği, en önemli pazarın Rusya Federasyonu olduğu ve teslimatın çoğunlukla karayolu ile yapıldığı tespit edilmiştir. Ürünün kalite ve kalibresi,  ihraç fiyatının oluşmasında en önemli iki unsur olarak tespit edilmiştir. Rakip ülkelerin en önemli avantajları, bazı indirim ve muafiyetler, lojistik avantajlar ve üretim maliyetleri olarak belirlenmiştir.

 

8​Enstitü Tanıtım KataloğuKatalog  Enstitüyü tanıtmak amacıyla tarihçesi, personel durumu, çeşitlerin yer aldığı kitapçık şeklinde katalog
9​Enstitü Çeşitleri PosteriPoster  Enstitü çeşitlerini tanıtan 67 adet poster
10​Enstitü Brifing Brifing Sunusu  Enstitüyü tanıtıcı brifing
11​Hayvancılık ve Embriyo transferi konulu lifletLiflet  Özbekistan için hazırlanan liflet
12​TAGEM Vizyon 2023Rapor  TAGEM Vizyon 2023 raporunda 2021 yılı gerçekleşmeleri yapıldı
13​TAGEM 2021 Katalog  TAGEM 2021 Kataloğunda enstitümüzle ilgili bölüm hazırlandı
14​TAGEM Ar-Ge Katalog  TAGEM Ar-Ge Kataloğunda enstitümüzle ilgili bölüm hazırlandı
15​Yerfıstığı lifletiLiflet  Yerfıstığı lifleti hazırlandı
16Çeşit tanıtım broşürü (2 adet)​LifletDr. Hasan AY-Ay ve Güldeste
17Çeşit Tanıtım broşürü (3 adet)​LifletDr. A. Alpaslan EZİCİ-Simge, Şahika, Karmen Buğday çeşitlerinin tanıtımı
18The Effect of Calving Month and Gender on Birth Weight of Holstein Calves in Hot and Humid Climate Conditions ​Internatıonal Sıırt Conference on Scıentıfıc Research. 5-7 November 2021, Siirt/TÜRKİYE.  (Tam Metin - Sözlü Bildiri.) S.Bozkurt, A.Ergül, S.Göncü   
19Use Of Rhodes Grass (Chloris gayana Kunt) Forage Plant For Phytoremedıatıon Purposes In Reclamatıon Of Salty Soıls Mus Alparslan University 7th Internatıonal Conference On Agrıculture, Anımal Scıences And Rural Development. Pages 197-199. ​Mus Alparslan University 7th Internatıonal Conference On Agrıculture, Anımal Scıences And Rural Development. September 18-19, 2021 Mus, TÜRKİYE.Bilgin F.D, Duymuş E. (2021)  
20Superovulation Performance and Embryo Recovery in South Anatolian Red Cows ​II. International Livestock Studies Congress ,25, 28-30 October 2021, Antalya (Sözlü Bildiri)Say E, Altun G, Karaman R, Kara U, Coşkun MA, Erten HE, Yilmaz İ, Dündar OG, Uçuk MÇ, Özmen MF Hayvansal Biyoteknoloji
21The Effect of Use of Follicule Stimulating Hormone with a Special Adjuvant During Superovulation in Cattle on Corpus Luteum Number and Embryo Production​II. International Livestock Studies Congress ,27, 28-30 October 2021, Antalya (Sözlü Bildiri) Yılmaz MA, Çökülgen T, Sevgi R, Okuroğlu A, Satılmış M, Say E, Kızıl SH, Kılıç B, Ünal İ, Ergiden Y, Artut B Hayvansal Biyoteknoloji
22Effect of Progesterone Added to Ovsynch Protocol at the time of or 2 days after GnRH Injection on Conception​II. International Livestock Studies Congress , 115, 28-30 October 2021, Antalya.Say E, Nak Y, Özmen M F Hayvansal Biyoteknoloji
23The Effect of Different Dilutions of Follicule Stimulating Hormone and Luteinizing Hormone on Development Oocyte Maturation in Cattle​II. International Livestock Studies Congress, 136, 28-30 October 2021, Antalya.Yılmaz MA, Sevgi R, Okuroğlu A, Say E Hayvansal Biyoteknoloji
24TAGEM 2023 Vizyon Kapsamında-Gübre Kullanımında Yanlışlıklar ve Etkileri​RaporDoç. Dr. Hatun BARUT Bölgede Gübre Kullanımında Yanlışlıklar ve Etkileri
25Tarımda Kullanılan Gübrelere Dair Yönetmelik Taslağı​Görüş RaporuDoç. Dr. Hatun BARUT Tarımda Kullanılan Gübrelere Dair Yönetmelik Taslağı
26"Climate Promise" Projesi-2 adet Sonuç Raporu​Görüş Raporu ve HakemlikDoç. Dr. Hatun BARUT   Birleşmiş Milletler Kalkınma Proğramı (UNDP) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye'nin iklim değişikliğine karşı mücadelesi için sonuçlanan "Climate Promise" Projesi
27Ana Ürün Mısır Tarımında Farklı Sıvı Üst Gübre Uygulamalarının Silaj Verimi Üzerine Etkisi​Internatıonal Gobeklıtepe Applıed Scıences Congress-Iıı  October 1-3, 2021  Harran University, ŞanlıurfaEnis G. HEKİMOĞLU, Hayati ASLAN, Sait AYKANAT, Ali Bahadır KÜR, Selcan AKKOYUN, Hatun BARUTs.Özet:  Bu araştırma, 2021 yılı içerisinde Çukurova koşullarında mısır tarımında farklı sıvı gübre uygulamalarının silaj verimi üzerine olan etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla tohumluk materyali olarak P-1551 çeşidi; 70*15 cm ekim sıklığında ekilmiştir. Gübreleme konusu olarak; 1: 25 kg DAP/da+60 kg ÜRE/da, 2: 25 kg DAP/da+60 kg Nutrisphere-N/da, 3: 25 kg DAP/da+45 kg Nutrisphere-N/da, 4: 25 kg DAP/da+20 lt UAN/da+50 lt UAN/da, 5: 25 kg DAP/da+10 lt Nutrisphere-NL/da+40 lt Nutrisphere-NL/da ve 6: 25 kg DAP/da+20 lt Nutrisphere-NL/da+50 lt Nutrisphere-NL/da uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Ekimden 25 gün sonra 4., 5. ve 6. konularda ara gübre uygulamaları ve ekimden 50 gün sonra da tüm konularda üst gübre uygulamaları yapılmıştır. Koçanlar % 50 süt çizgisine geldiğinde silaj için gerekli olan agronomik gözlemleri alınmış ve JUMP 5.0 istatistik programında değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre silaj verimi açısından bir değerlendirme yapıldığında; uygulanan farklı üst gübre konularının yeşil ot verimi üzerinde istatistiki olarak 0,05 önem seviyesinde önemli farklılıklara neden olduğu görülmüştür. En düşük yeşil ot verimi 1 nolu konuda 8861,42 kg/da iken en yüksek yeşil ot verimi 6 nolu konuda 10257,14 kg/da olarak tespit edilmiştir. Yavaş salınımlı sıvı üst gübre uygulamasının geleneksel gübreleme konusuna göre yeşil ot verimi üzerinde % 15,75 oranında daha fazla silaj üretimine sebep olduğu görülmüştür. Geleneksel gübreleme konusu hariç diğer gübre uygulamalarının hepsi istatistiki olarak aynı grupta (a) yer almıştır. 
28The Effects Of Dıfferent Sowıng Methods And Cuttıng Heıghts On Amount And Coatıng Ratıo Of Stubble In Wheat Agrıculture​Internatıonal Sıırt Conference On Scıentıfıc Research November 5-7, 2021 / Siirt UniversitySait AYKANAT*, M. Emin BİLGİLİ, H.Ali KARAĞAÇ, Hatun BARUTs. 230-231

Abstract: This research was carried out to determine the effects of different sowing methods and cutting heights on the amount of stubble and coverage rate in wheat cultivation in Çukurova conditions in 2015 and 2016. For this purpose, as planting methods; Flat sowing, ridge planting and wide ridge planting methods and 15±5 cm and 25±5 cm cutting heights were the subject of the research. Ceyhan-99 bread wheat variety was used in the study. The same sowing norm (450 pcs/m2) was used in all sowing methods. Quarter circle and  line transect methods were used to determine the stubble amount and coating rate values after wheat harvest. The effects of different sowing methods and cutting heights on grain yield were also investigated.

According to the results obtained in terms of yield; flat sowing (805.91 kg/da) > wide ridge planting (651.89 kg/da) > ridge planting (545.53 kg/da) sequence was observed. The amount of stubble per unit area was found to be statistically significant in terms of sowing methods and cutting heights. While the highest amount of stubble was found in the traditional sowing method, the flat sowing method (927.71 kg/da); the lowest amount of stubble was found at 15±5 cm cutting height (434.15 kg/da). In the cultivation method and form coverage stubble height considering the interactions of the high coating rate was 25 cm in height and form flat planting method was found to be 82.66%. The lowest stubble coverage rate, with a value of 54.91%, was found in the ridge planting method at a height of 15±5 cm.

29Food Legumes Breedıng Program In Eastern Medıterranean Regıon And Turkey​SECŢIA III. Diversitatea Genetico-Fiziologică Și Conservarea Genofondului Vegetal (Kongre)Dr. Dürdane Mart, Dr. Meltem Türkeri

Doi.Org/

10.53040/Gppb7.2021.97

Food Legumes Breedıng Program In Eastern Medıterranean Regıon And Turkey
30

Determınıng The Yıeld And Yıeld Component Interactıons For Autumn Sowıngs Chıckpea

(Cicer Arietinum L.) Varıetıes In Eastern

Medıterranean Condıtıons

​SECŢIA III. Diversitatea Genetico-Fiziologică Și Conservarea Genofondului Vegetal (Kongre)Dr. Dürdane MartDoi.Org/10.53040/Gppb7.2021.97

Determınıng The Yıeld And Yıeld Component Interactıons For Autumn Sowıngs Chıckpea

(Cicer Arietinum L.) Varıetıes In Eastern

Medıterranean Condıtıons

31Çukurova Bölgesinde Kuru Taneye Yönelik Bezelye Çalışmaları​Ispec 8th Internatıonal Conference On Agrıculture, Anımal Scıences And Rural Development (Kongre) Dr. Meltem Türkeri, Dr. Dürdane Mart 24-25 December 2021 BINGOL, TURKEYÇukurova Bölgesinde Kuru Taneye Yönelik Bezelye Çalışmaları
32Stabılıty Analysıs Of Soybeans In The Age Of Clımate Change​Agrıcultural Researches Resourcebook (Kitap Bölümü)Dr. Pınar ÇubukçuISBN: 978-625-8007-36-7-sy:119Stabılıty Analysıs Of Soybeans In The Age Of Clımate Change
33Chufa's Usage Areas, Agriculture and Potential as Food in The World and Turkey.​2nd International Conference on Gastronomy, Nutrıtıon And Dietetics (Kongre)

Pınar Çubukçu, Ahmet İnce,

A. Korhan Şahar,

Yasemin Vurarak

June 19-20, 2021

Orta ve Kuzey Afrika ile Akdeniz Ülkelerinin sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde yetişen yumrulu bir bitkidir.Chufa (Cyperus esculentus L.) otsu yapıya sahip bitkisel süt, gıda takviyesi, kozmetik, tedavi edicipreparatları ile tıbbi aromatik kategorisinde de değerlendirilebilir. Ortalama olarak 20-90 cm boylanabilenbitki, yumrularıyla çoğalır. Yumruları sarı ya da kahverengi renkte ve yuvarlak / uzun tipteolabilmektedir.İspanya'nın günümüzde milli içeceği olan Horchata'nın ham madddesi Chufa'nın Mısır, Nijerya, A.B.D., İsrailgibi bir çok ülkede tarımı yapılmaktadır. Ülkemizde Chufa ile ilgili çalışmalar ilk olarak 1980 yılındabaşlamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Doğu Akdeniz Tarımsal AraştırmaEnstitüsünde yapılan ıslah çalışmaları ile Sarışeker ve Balyumru adında 2 adet çeşit tescil ettirilmiştir.

 

  ​    
​​​​​​​

 


E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Karataşyolu 17 Km.Doğankent/Yüreğir/Adana

  • Telefon : 0322 334 00 55

  • Faks : 0 322 334 0357

  • E-Posta : dataem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

  • https://www.google.com.tr/maps/place/%C3%87ukurova+Tar%C4%B1msal+Ara%C5%9Ft%C4%B1rma+M%C3%BCd%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BC/@36.8558205,35.3426497,731m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x152882574544d7f1:0x51f7622d83c06198!8m2!3d36.8548874!4d35.3418719?hl=tr
Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​