Enstitü Müdürlüğümüz Personellerinden Dr. Celile Aylin OLUK'un editörlüğünü yaptığı "Traditional Cheeses" adlı kitap "Gourmand World Cookbook Awards 2021" yarışmasında Dairy&Cheese kategorisinde dünya birincisi olmuştur.
Dr. Celile Aylin OLUK (Doğu Akdeniz Tarım Araştırma Enstitüsü) ve Prof. Dr. Oya Berkay KARACA (Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi)'nın editörlüğünü yaptığı, 3 ayrı kıtadan 6 farklı ülkeye ait peynirlerin kayıt altına alındığı "Traditional Cheeses from Selected Regions in Asia, Europe and South America" adlı kitap Gourmand World Cookbook Awards 2021 yarışmasında (Dünya Yemek Kitapları Yarışması'nda, İspanya, 25 yıllık geçmişe sahip prestijli uluslararası bir yarışma) 175 ülkeden 1288 katılım içinden Dairy&Cheese kategorisinde dünya birincisi olmuştur.
5 Haziran 2021 tarihinde Paris'te yapılacak ödül töreni pandemi nedeniyle 29 Kasım tarihine ertelenmiştir. Kitapta Makedonya, Karadağ, Hırvatistan, Brezilya, İran ve Türkiye'deki 16 üniversiteden 37 bilim adamının katkıları yer alıyor ve 13 bölümde 110'u geçkin geleneksel peynir çeşidi anlatılıyor. Ayrıca Türkiye'nin 7 bölgesine ait peynirlerin akademisyenler tarafından yazıldığı yabancı yayınevinden çıkan ilk kitap olma özelliğini de taşımaktadır. Aynı zamanda kitap sürdürülebilir gıda üretimi ve gastronomi açısından geleneksel peynirlerin gelecek nesillere aktarımının sağlanması için üretim yöntemlerinin, ürün özelliklerinin (fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, duyusal vb.) ve resimlerinin yer aldığı önemli bir bilimsel kaynak niteliğindedir.