Gıda Kimlik Belirleme ve Alerjen Birimi
Gıda ve beslenme alanında yapılan modern araştırmalarda klasik yöntemlerin yerine MS (Kütle spektrometresi) bazlı teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır. Genel anlamda "Foodomics" olarak tanımlanan çalışmaların altında gıda kompozisyon belirleme,orijin belirleme, gıda güvenliğine yönelik yeni bulaşanların belirlenmesi uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Gıda Kimlik Belirleme ve Alerjen Birimi 2014 yılında BEBKA(Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı)'ya sunulan proje kapsamında kurulmuş ve 2015 yılı sonunda faaliyete başlamıştır. 2 araştırmacı ile laboratuvarda, gıda sanayi hizmetleri kapsamındaki rutin analizlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası projeler ve eğitim hizmetleri gerçekleştirilmektedir.
Laboratuvarda gerçekleştirilen çalışmalar;
-Gıda orijin belirleme
(Yumuşak şekerleme ve gıda takviyesi kapsüllerinde jelatin orijinin belirlenmesi)
-Taklit ve tağşiş analizleri
(Tağşiş amacıyla fıstık içerisine katılan bezelye ve yerfıstığı tayini)
(Tağşiş amacıyla kekik içerisine katılan zeytin yaprağı tayini)
-Gıda kimlik belirleme
-Bazı gıdalarda badem ve fındık alerjenlerinin tespiti
- Gıda takviyelerinde aktif farmasotik bileşen analizi
-Kenevir tohumu yağı, kenevir tohumu, enerji içecekleri ve soğuk çay ürünlerinde Tetrahidrocannabinol ve diğer kannabinoitlerin tespiti
-Zeytinyağ duyusal analizi
- Gıdaların aroma profillerinin GC QTOF MS ile belirlenmesi
Cihazlar;
1 adet LC QTOF MS
1adet GC QTOF MS