Enstitümüz tarafından geliştirilen, yeni tescillenen, yüksek verime sahip yerli ve milli ekmeklik buğday çeşidi "KİRVE", 09 Temmuz 2020 tarihinde Bafra Deneme İstasyonumuzda düzenlenen tarla günü etkinliğinde tanıtıldı.
Etkinliğe Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Enstitü Müdürümüz Doç. Dr. Kibar AK, Enstitümüz idarecileri ve personelleri, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri yönetici ve personelleri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi temsilcileri, Üretici Birlikleri yetkilileri ve çiftçiler katılım sağladı.
Enstitü Müdürümüz Doç. Dr. Kibar AK, yaptığı konuşmada Tarımsal Ar-Ge faaliyetleri neticesinde geliştirilen yerli ve milli çeşitlerin ülke ekonomisine sağladığı katkıya dikkati çekti ve; "Enstitü kendi sorumluluk alanında yürüttüğü ıslah çalışmalarıyla yeni çeşitler geliştirerek ülke ekonomisine katkıda önemli paydaş olmaktadır. Ziraat Yüksek Mühendisleri Hasan Orhan Bayramoğlu, Dr. Cemal Şermet ve Yavuz Balmuk tarafından yürütülen ekmeklik buğday ıslah çalışmaları kapsamında bugüne kadar 6 ekmeklik buğday ve bir yemlik arpa çeşidi tescil ettirilmiştir. Tamamen yerli ve milli imkanlarla 2000'li yılların başlarında geliştirilen Özcan, Sakin ve Canik2003 ekmeklik buğday çeşitleri, yıllarca bölgemiz çiftçileri tarafından ekilerek üretimde yer almıştır. 2012 ve 2014 yıllarında tescil ettirilen Altındane ve Nevzatbey ekmeklik buğday çeşitleriyle ciddi başarı yakalayan enstitümüz, ülke genelinde üreticilerimize ulaşmaya başlamıştır." dedi. Özellikle Altındane çeşidinin "buğday ambarı" olarak nitelendirilen İç Anadolu Bölgesi'nde yoğun ilgi gören en kaliteli çeşit olduğunu belirten Ak, "Son olarak 'Kirve' ismiyle yeni yerli ve milli ekmeklik buğday çeşidimiz tescil ettirilmiştir. Kirve, yüksek verim ve kalite değerlerine sahip bir çeşittir. Kirve, sahil Karadeniz Bölgesi, Güney Marmara, Ege, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için önerilmektedir" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından buğday tarlalarını gezen katılımcılara, proje ekibi Hasan Orhan BAYRAMOĞLU, Dr. Cemal ŞERMET ve Yavuz BALMUK tarafından, Kirve ve diğer buğday çeşitleri hakkında detaylı bilgiler verildi.