ISLAH VE GENETİK BÖLÜMÜ
Islah Bölümü, Fındık ve Karayemiş meyvelerinde biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla, bitkisel genetik kaynakların toplanması, muhafazası, tanımlanması, ge rekli görüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması konularında çalışmalar yapmak, Pazar talepleri doğrultusunda yeni Fındık çeşitleri geliştirmek, verim ve kaliteyi artırmak, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, Fındıkta vejetasyonu izlemek, gözlem yapmak, verileri toplamak, gelişim ve hasat dönemlerinde rekolte tahmini de içeren raporlar hazırlayarak karar vericilere, muhtemel krizleri önleyici önerilerde bulunmak başlıca görevlerimiz arasında yer almaktadır.
Bu kapsamda;
- *Üretici seleksiyonu ile ortaya çıkan 15 fındık çeşidinin tanımlanması ve tescil edilerek kayıt altına alınması Enstitümüzce sağlanmıştır. Bunun yanı sıra 3 yeni fındık çeşidi geliştirilmiş ve bu çeşitlere uygun tozlayıcılar belirlenmiştir. Yeni çeşitlerin farklı bölgelerdeki adaptasyon çalışmaları devam etmektedir. Fındık genetik kaynaklar bahçesinde 444 adet, Karayemiş genetik kaynaklar bahçesinde ise 89 adet genotip muhafaza edilmektedir. Yeni çeşit geliştirme konusunda projeler devam etmektedir.
Proje sonuçlarımız çeşitli toplantı, eğitim, tarla günü vb. faaliyetlerle üreticilerimize, STK ve Kamuda çalışan teknik personele aktarılmaktadır.
Birimimizde görevli personel:
PERSONEL | Ünvanı
| Dahili Tel.
|
Bölüm Sorumlusu
| Uzman Biyolog
| 114
|
| Yüksek Ziraat Mühendisi
| 106
|
| Uzman Kimyager
| 261
|
| Yüksek Ziraat Mühendisi
|
|