GIDA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
Gıda Teknolojileri Bölümü, başta Fındık olmak üzere enstitümüz çalışma konuları içinde yer alan meyvelerle ilgili ülkesel bazda veri toplama ve değerlendirme, temel ve stratejik araştırmalar yapma, hasat ve hasat sonrası işleme sırasında karşılaşılan sorunların giderilmesine yönelik mevcut teknolojileri iyileştirme, yeni teknolojileri araştırma ve katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirme başlıca görevlerimiz arasında yer almaktadır.
Bu kapsamda;
- * Hasat, hasat sonrası işleme ve depolama aşamalarında ürün kalitesinin ve güvenirliliğinin korunması, kalite parametrelerinin belirlenmesi,
- * Bölgeye ve fındığa uygun kurutma sistemlerinin geliştirilmesi,
- * Katma değeri yüksek yeni ürün geliştirilmesi
- * Enstitümüz tarafından geliştirilen fındık tip ve çeşitlerinin sanayiye uygunluğunun değerlendirilmesi ile ilgili Ar-Ge projeleri yürütmektedir.
Proje sonuçlarımız çeşitli toplantı, eğitim, tarla günü vb. faaliyetlerle üreticilerimize, STK ve Kamuda çalışan teknik personele aktarılmaktadır.
Şu ana kadar bölümde yürütülen çalışmalar sonucunda Ziraat Yüksek Mühendisi Hüsamettin KAYA tarafından "Elektrik Donanımlı Sandık Sistemli Fındık Kurutma Makinası (2004)" geliştirilirken Gıda Yüksek Mühendisi Tuğba Er tarafından Faydalı Model Belgesine sahip katma değeri yüksek yeni bir ürün olan "Fındık Cipsi (2018)" geliştirilmiştir.
Birimimizde görevli personel:
PERSONEL | ÜNVANI
| DAHİLİ TEL.
|
Bölüm Sorumlusu
| Yüksek Gıda Mühendsi
| 108
|
| Gıda Mühendisi
| 109
|