Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Yavuz Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. işbirliğiyle yürütülen FINDIK OKULU; DEĞİŞİM İÇİN EĞİTİM, FINDIK İÇİN KADIN projesinde fındık yetiştiriciliğinde önemli rol alan kadınların; tarım kuruluşları ile işbirliği halinde, bilinçli üretim yapan, tarımsal gelişmeleri takip eden, modern üretimin gerekliliklerini yerine getiren ve yaşadıkları ortamda güçlü, örnek çiftçi olmaları amaçlanmış idi.
Bu çerçevede 2019 yılının Ağustos ayında başlayan projede Giresun'un 2 köyünden 20 ve Ordu'nun Gülyalı Kestane köyünden 10 olmak üzere, toplam 30 Kadın çiftçiye fındık tarımı konusunda eğitimler verilmektedir. Eğitimlerin uygulaması ise gerek FAE'nin deneme bahçelerinde gerek üreticilere ait örnek bahçelerde yapılmaktadır. Proje kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde kadın üreticilerle birlikte toprak numunesi alma, kireç atma/gübreleme, budama faaliyetleri yapıldı. Örnek bahçe uygulamaları Giresun Merkez ilçede Kemaliye ve Boztekke köylerinde, Ordu'da ise Gülyalı ilçesi Kestanelik köyünde yapılmaktadır.
Projede fındık yetiştiriciliği haricinde seracılık, mantar ve çilek yetiştiriciliği gibi ek gelir kaynakları, tarım ilaçlarının bilinçli kullanımı ve çevre bilinci, iş güvenliği, sosyal haklar gibi konularda da eğitimler verilecektir.
Enstitü Müdürü Aysun AKAR:
Bugün proje kapsamında Enstitüde gerçekleşen 2. Eğitimizi yaptık, diğer eğitim faaliyetlerimiz köylerde idi. Görüyoruz ki, kadınlarımız bilgiye ve yeniliklere çok açık. Projeye çok ilgililer. Teorik olarak anlatılan bilgileri bahçede uygulamada da çok istekli ve hevesliler. Kendilerinden çok memnunuz. Onların öğrendikleri yeni bilgileri gerek ailelerine gerek köylerine öğreterek kabul ettireceklerine ve köylerinde örnek çiftçi olacaklarına inancımız tam.