Tanımı ve Kullanım Alanı :
Tescil Yılı :2013
Islah edildiği Yer ve Yılı :Konya - 2013
Islahçı Kuruluş :Bahri Dağdaş Uluslararası Tar. Arşt. Enstitüsü / Konya
Islah Yöntemi :Seleksiyon
Sap ve YaprakÖzelliği :65-125 cm. uzunluğunda, erkenci, yatmaya dayanıklıdır.
Salkım Yapısı :Kılçıksız - Beyaz salkım
Tane Özellikleri :Beyaz renkli, kavuzlu, kılçıksız, 1000 tane ağırlığı 25-40 g.
Tarımsal Özellikleri :Alternatif olan çeşit; kurağa ve soğuğa orta dayanıklı; çinko eksikliğine hassastır.
Teknolojik Özellikleri :Protein Oranı (%): 12-15 , Hektolitre Ağırlığı (kg): 44-59 , Ham yağ (%): 5 , Ham selüloz (%): 12
Kullanım Alanı :Yemlik, bisküvilik
Verim durumu :Bölgenin iklim, toprak özelliklerine ve yetiştirme şartlarına göre 180-750 kg/da verim alınabilir.
Hastalık durumu :Sarı ve Kara pasa dayanıklı, Kahverengi pasa orta dayanıklı, Sürmeye dayanıklı, Kök ve Kök Boğazı Hastalıklarına dayanıklıdır.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
15 Eylül-15Ekim tarihleri arasında ekimde Kuru alanlarda 18 kg/da, Sulu alanlarda 15 kg/da tohum kullanılabilir. 275mm ve üstü yağış alan bölgeler ve yörelerin taban alanlarına tavsiye edilmektedir. Yatmaya dayanıklı olduğundan istenirse sulanabilir.
Ekonomiye Katkısı:
Adaptasyon kabiliyeti yüksek olan Çeşidin tavsiye bölgesi olan Orta Anadolu ve Geçit Bölgeler olmakla birlikte diğer bölgelerde de ekilebilir (Marmara ve Ege,…). Kışlık olarak ekilebilen Yeniçeri yulaf çeşidi iyi bölgelere gittikçe verimi de artan aynı zamanda yatmaya dayanıklı özelliğe sahiptir. Üretici açısından ekimi, gübrelemesi, ilaçlaması ve hasadı buğday, arpa gibidir.