BÖLÜMÜN AMACI
Enstitümüz Kalite ve Teknoloji bölümünde tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri ve yem bitkilerine ait ıslah materyalleri ve son ürünlerde bazı besinsel ve teknolojik analizler yapılmaktadır. Üretici, sanayici ve tüketicinin istekleri doğrultusunda yeni çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla, ıslah materyallerinin fiziksel, kimyasal, fizikokimyasal ve reolojik kalite özellikleri belirlenerek ıslah programlarında kalite yönüyle seleksiyon yapılmasına katkı sağlanmak hedeflenmektedir.
BÖLÜMÜN GÖREVLERİ
- Kullanım amacına uygun, kaliteli çeşit geliştirilmesine katkı sağlanması
- Çevre şartları ve farklı uygulamaların tohum kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
- Yetiştirme teknikleri ve kuraklık test merkezi kapsamında yürütülen projelerin kalite özelliklerinin belirlenmesi.
- Tohum kalitesinin belirlenmesinde farklı analiz yöntemlerinin uygulanabilirliğinin araştırılması
- Islah materyalinin hasat sonrası analizlerinin hızlı ve güvenilir metotlarla yapılarak ekimden önce kalite yönüyle seleksiyon yapılması
- Islah edilen çeşitlerin kalite parametreleri yönüyle sınıflandırılması
- Çeşitli araştırma kuruluşları (TÜBİTAK vb.), üniversiteler, özel sektör ve IWWIP programına ait materyallerde kalite analizlerinin yapılması
- Kamu/özel sektöre ait numunelerde fiziksel, kimyasal, teknolojik ve reolojik analizlerin yapılması
- Üreticilerin tohum kalitesi konusunda bilgilendirilmesi
- Kalite ve teknoloji konusundaki birikimlerin teorik ve uygulamalı olarak gerek ulusal gerekse uluslararası katılımcılara aktarılması
- Bilimsel araştırma projelerinin yanında sosyal sorumluluk projeleri ile her yaştan tüketicinin bilinçlendirilmesi.
- Akademik kariyer projelerinin bazı kalite çalışmalarına destek verilmesi.