BÖLÜMÜN AMACI
Genetik ve Sitogenetik esaslardan yararlanılarak Enstitümüz konu alanı içersin de yer alan bazı bitkilerin genetik yapısının yetiştirici ve tüketicilerin istekleri doğrultusunda planlı bir şekilde iyileştirilmesi ve yeni çeşitlerin geliştirilmesidir. Bununla birlikte genotiplerin verim ve kalitelerini arttırmak, hastalık ve zararlılara dayanıklılık düzeyleri yüksek çeşitler geliştirmek, gen kaynağı olarak çeşitli ıslah kademesinde materyalin muhafazasını sağlamaktır.
BÖLÜMÜN GÖREVLERİ
- Bitki Islahı ve Genetiği teknikleri ile pazar talepleri ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda verim ve kalitesi yüksek yeni çeşit ve hatlar geliştirmek,
- Hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak,
- Bu görevleri yaparken biyoteknoloji ve fizyoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak.
- Geliştirilen çeşit ve hatları tescil ettirmek,
- Islah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit kademede tohumluk üretimini gerçekleştirmektir,
- Yerel çeşitleri coğrafi olarak işaretlemek, korumak ve mevcut gen kaynaklarının devamlılığını sağlamak,
- 2010 yılında kurulan "Kuraklık Test Merkezinde" ülkesel bazda kurağa dayanıklı hat ve çeşit geliştirme çalışmaları yapmak, mevcut materyalin tolerans düzeylerini belirlemek,
- Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programını (IWWIP), ülkesel koordinatörlüğün altında yürütmek
- Bitkisel araştırmalar konularında ulusal ve uluslararası araştırmalar yürütmek ve/veya işbirliği yapmak,
- Görev alanında biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla, bitkisel genetik kaynakların toplanması, tanımlanması, muhafazası, gerekli görüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması konularında çalışmalar yapmak.
SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
Serin İklim Tahılları (Ekmeklik ve Makarnalık Buğday, Arpa, Tritikale, Yulaf ve Çavdar) ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmaktır.
YEMEKLİK TANE BAKLAGİL VE ENDÜSTRİ BİTKİLERİ BİRİMİ
Nohut, Fasulye, Aspir, Karabuğday bitkileri ile ilgili ıslah ve yetiştirme teknikleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
ÇAYIR-MERA, YEM BİTKİLERİ BİRİMİ
Bölgemiz ve Ülkemiz açısından önemli Çayır Mera Yem Bitkileri (Yonca, Macar fiği, Korunga ve Mürdümük gibi), Mera Islah ve Amenajmanı ile otlatma yöntemleri konularında çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca sıcak iklim tahıllarından Mısır ve Dallı Darı konusunda ıslah çalışmaları bu birim altında yürütülmektedir.
BAHÇE BİTKİLERİ BİRİMİ
Orta Anadolu Bölgesinde, Meyvecilik, sebzecilik ve bağcılık konularında ıslah ve yetiştirme teknikleri üzerine çalışmalar yapmak.