KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRME BÖLÜMÜ
BÖLÜMÜN AMACI
Enstitünün görev alanları içindeki küçükbaş hayvancılıkla ilgili görevleri yerine getirmektir. Bu amaçla; küçükbaş hayvan yetiştirme, sürü idaresi, hayvan sağlığı, suni-tabi tohumlama, hayvansal üretim ve yem üretimi konularında faaliyet göstermektedir.
BÖLÜMÜN GÖREVLERİ
1. Enstitümüz bünyesinde yürütülen küçükbaş hayvancılık araştırmalarına hayvan materyali temin ve bu materyallerin bakım-beslenme, hayvan refahı ve sürü idaresi teknikleri, barındırma sistemleri konularında araştırmalara olanak sağlamak,
2. Bünyesindeki Deney Hayvanları Ünitesi tarafından imkanları dahilin de diğer araştırma kuruluşlarına araştırma materyali (koyun cinsi hayvan) sağlamak,
3. Bölge sorunlarına yönelik sosyo-ekonomik içerikli konularda yeni araştırma projeleri hazırlamak,
4. Havzadaki hayvancılık politikalarının belirlenmesi ve gelecek politikalara yön vermek için araştırma projeleri üretmek
5. Bölge çiftçisinin hayvansal üretimde karşılaştıkları ekonomik, sosyal ve politik sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara yönelik projeler geliştirerek çözüm önerilerinde bulunmak,
6. Kırsal kalkınma, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık, çevre vb. konularda çalışmalar yürütmek,
7. Hayvansal projelerin fayda/maliyet analizleri ile kolay ve kullanılabilir tekniklerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmek,
8. Ülke genelinde görev alanına giren konularda araştırma önceliklerini belirlemek, entegre projelerde koordinatörlük yapmak ve çalışma konularında en az bir hakemli dergi yayınlamak,
9. İklim değişikliğinin hayvansal üretim üzerinde meydana getireceği muhtemel değişimleri belirlemek ve uygun adaptasyon önerileri geliştirmek,
10. Araştırma sonuçlarını Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.
11. Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni ırk veya yeni tiplerin oluşturulmasına olanak sağlamak.
Bu görevinin gereği olarak;
Enstitü bünyesinde 1952 yıllarında başlatılan çalışmalarla; Alman Etçi Merinosu ile Akkaraman ırkı koyunların melezlemesiyle, Orta Anadolu (Konya) Merinosu elde edilmiştir. Elde edilen bu ırk %80 civarında Merinos, %20 civarında Akkaraman kanı taşımakta olup Enstitü sürüsünün temelini oluşturmaktadır. İşletmemizde bu sürü üzerinde yapılan seleksiyon ve ayıklama neticesinde Orta Anadolu Merinosu ırkı koyun genotipinin saf olarak korunan ve üretilen bir sürü konumuna gelmiştir
1986 yılında başlatılan kullanma melezlemesinde kullanılacak etçi baba hattını oluşturmaya yönelik çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda 3 melezlemeyle Hasmer (Alman Siyah Baş, Hampshire Down ve Orta Anadolu Merinosu), Hasak (Alman Siyah Baş, Hampshire Down ve Akkaraman), Hasiv (Alman Siyah Baş, Hampshire Down ve İvesi ) ile ikili melezlemeyle Linmer (Lincoln ve Orta Anadolu Merinosu ) genotipleri oluşturulmuştur. Alınan karalar doğrultusunda Hasmer ve Hasak Tiplerinin üretimlerine devam edilmiş ve halen Enstitü bünyesinde üretilmektedir. Bu tiplerin erkek damızlıklarının bölgemizdeki kuyruklu koyunlarda kullanma melezlemesinde baba hat olarak kullanılması sağlanmaktadır.
12. Evcil hayvan genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı konularında araştırmalara olanak sağlamak
Bu amaçla; Toroslar da yetişilen ve yok olma durumunda olan Güney Karaman Irkı koyunları Enstitümüz bünyesinde koruyup çoğaltmak amacıyla bir sürü oluşturulmaya çalışılmaktadır.
13. Küçükbaş bölümün de mevcut ırklara ait damızlık hayvan yetiştirmek ve gerektiğin de halk elinde uygulanan projelere ve yetiştiricilere bu damızlıkları satışı yoluyla dağıtımı sağlamaktır.
14. Müdürlük tarafından görevlendirildiği toplantı, eğitim, komisyon ve komite vb. çalışma gruplarında yer almak.
15. Bölümle ile ilgili uzun, orta ve kısa vadeli plan ve programların hazırlanmasını,
16. Görev ve sorumluluk alanındaki faaliyetlerin mevcut iç kontrol sisteminin tanım ve talimatlarına uygun olarak yürütülmesini sağlamak
17. Bünyesinde bulunan Yem ünitesi ile Enstitüde yetiştirilen farklı gruplarda bulunan hayvan materyallerinin yem ham maddelerinin temini, yemin hazırlanmasını yerine getirmek, Ünite, saatte 5 ton konsantre yem üretim kapasitesine sahip olup, burada kurumun ihtiyacı olan kesif yemlerin hazırlanması, ihtiyaç duyulan hammaddelerin temini ve stoklanması, stok kayıtların tutulmasını sağlamak,