BÖLÜMÜN AMACI
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği bölümünün amacı tavuk, kaz, ördek, hindi, keklik, bıldırcın gibi kanatlı hayvanlar ile ilgili yetiştirme, besleme, ıslah, davranış ve genetik kaynaklar gibi konularda temel ve uygulamalı araştırmalar yapmaktır.
BÖLÜMÜN GÖREVLERİ
- Evcil veya yabani türdeki kümes hayvanları ve bunların ürünleri ile ilgili araştırma faaliyetleri yürütmek.
- Kanatlı yetiştirme ve ıslah yöntemleri ile yem teknolojisi ve kanatlı besleme, kanatlı hayvan davranışları konusunda araştırmalar yapmak, veri toplamak ve değerlendirmek.
- Yerli kanatlı genetik kaynaklar ve soyu tükenmeye başlayan kanatlı hayvan türlerinin tespiti, tanımlanması, yetiştirilmesi, korunması ve yöntem geliştirmek.
- Araştırma sonuçlarının bilimsel programlarla bilim ve üretici camiası ile paylaşmak.
- Ülke ve bölge için gerekli, uygulanması planlanan temel ve stratejik araştırmaları yapmak, koordine etmek, izlemek, sonuçlarını sahaya intikal ettirmek ve yayınlamak.
- Bakanlık ve Müdürlük tarafından verilen görevleri yerine getirmek.
Toplamda 30.000 m2 çevre alanı bulunan tesis, iç ve dış ortamı bulunan 24m2 ölçülerinde 60 adet büyütme kafesleri, 5 m2 ölçülerinde 35 adet keklikler için dizayn edilmiş damızlık kafesleri, 140 m2 iç alan, 400 m2 gezinti alanı bulunan 4 adet yer tipi çadır kümesleri ve kuluçkahanesi ile faaliyet göstermektedir. Tesisin büyük bölümü kınalı keklik üretimi için kullanılmakta ve talep doğrultusunda yılda 50.000 keklik üretim kapasitesi bulunmaktadır. Bünyesinde bulunan gezen tavuk ünitesi ile yaklaşık yıllık 250.000 adet yumurta üretilmektedir. Bunun dışında gen kaynaklarını koruma amacıyla yerli ırklarımız olan Gerze ve Denizli tavukları yedeklenmektedir. Kanatlı yetiştirme bölümünde üretim haricinde bilimsel araştırmalarda yürütülmektedir.