Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench.) Dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan ve 3-3.5 ayda yetiştirilebilen bir bitkidir.
Başlıca kullanım alanları; insan beslenmesinde (unu, danesi ve gövde kısımları), hayvan beslenmesinde, bal bitkisi olarak arı beslenmesinde, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi olarak, diyet bitkisi ve tıbbi bitki olarak (özellikle rutin eldesinde) kullanılmaktadır. Unu ve danesinin glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastaları rahatlıkla kullanabilmekte ve yeşil kısımlarından ise rutin maddesi elde edilmektedir. Rutin maddesi, kalp damar hastalıklarında ve kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde karabuğday ıslah çalışmaları ilk olarak Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde başlamış olup, 2012 itibariyle iki karabuğday çeşit adayının üretim izni alınmıştır. Enstitüde tohum üretimi faaliyetleri devam etmektedir.
Karabuğday Tohum Alımı için aşağıdaki anlaşmalı şirketlerle irtibata geçebilirsiniz.
AKTAŞ ÇEŞİDİ İÇİN ;
GÜNEŞ ÇEŞİDİ İÇİN ;
DURU ÇİFTÇİLİK TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ