Uluslararası platformda Apimondia kongresinden sonra katılım ve konu zenginliği bakımından Dünya'nın en prestijli kongresi olarak gösterilen ve Enstitümüzün de bilim kurulunda yer aldığı "6. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Bal Kongresi" 15-19 Ekim tarihleri arasında Muğla'nın Fethiye ilçesinde gerçekleştirilmiştir.
Kamu, üniversiteler, özel sektör, araştırma enstitüleri, sivil toplum örgütleri ve üreticilerin bir araya geldiği Kongre'ye 24 ülkeden 2 bin 550 kişi katılım sağlamıştır. Arı Genetiği, Islahı ve Damızlık Sorunlarının Çözümü, Koloni Yönetimi, Balarısı Hastalık ve Zararlıları, Apiterapi ve Apimedica, Arı Ürünleri Üretim, İşleme, Saklama ve Pazarlama Teknikleri, Arı Ürünlerinde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilirlik, Çam Balı, Üretim Koşulları ve Sorunlar, Yöresel Ballar ve Özellikleri, Ülke Arıcılığının Sorunları, Ekonomisi; Üretici Bakışı ve Sorunları, Arı- Bitki İlişkisi, Bitkisel Üretimde Tozlaşmanın Yeri ve Önemi başlıkları altında yurt içi ve yurt dışından katılım sağlayan bilim insanları tarafından 128 sözlü bildiri ve 116 poster bildiri sunulmuştur.
Enstitümüz bünyesinde sonuçlanan projelerin uygulamaya aktarılması, sonuçlarının geniş kitlelere ulaştırılması ve yeniliklerin paylaşılması adına personellerimiz tarafından hazırlanan özgün 29 bildiri ile Kongre ve sektöre katkı sağlanmıştır.
Sektörün uluslararası düzeyde tüm paydaşlarının bir arada olduğu ve arı yetiştiricilerinin pratik deneyimlerini ve sorunlarını aktardığı "Sektör Konuşuyor Panelinde" ise Müdürlüğümüzün Nihai Yararlanıcı olduğu "Arım Balım Peteğim" projesi ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirilmiştir. Fuar alanında açtığımız ve 4 gün boyunca katılımcıların yoğun ziyaret ettiği standımızda proje materyalleri sergilenmiş ve gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.
Bildirilerimiz;
Çakıcı, N., Türkaslan, N., Güney, F. Farklı Yöntemlerle Paketlenen Polenin Bazı Kalite Parametrelerinde Depolama Süresince Meydana Gelen Değişikliklerin İncelenmesi
Konak, F., Cınbırtoğlu,Ş., Güney, F., Top, E., Özkaya, Y. Arım Balım Peteğim Projesi
Kuvancı, A., Konak, F., Cınbırtoğlu,Ş. Polinasyonda Bal arılarının Verim ve Kaliteye Olan Etkisi.
Güney, F., Ertürk, Ö. Meyveli Yoğurtların Bazı Özellikleri Üzerine Propolis Ekstraklarının Etkisi.
Karataş, Ü., Güler, A., Akdeniz, G., Kabakçı, D., Yılmaz, Ö. Balarılarının Beslenmesinde Kullanılan Şuruba Farklı Düzeylerde Çinko İlavesinin Arı Sütündeki Miktarının Araştırılması
Şahin, A.E., Okuyan, S., Şahin, P. Doğal Bombus Popülasyonlarını Tehdit Eden Faktörler
Kuvancı, A., Güler, A., Okuyan, S. Ana arının ekonomik kullanımı.
Akdeniz, G., Kabakçı, D., Okuyan, S., Başaran, H. In- Vitro Koşullarda Yetiştirilen Bal arısı Bireylerinin Gelişimi.
Canverdi, N.P., Kayaboynu, Ü., Duman, M., Çakıcı, N., Güney, F. Arı Sütü ve Arı Sütünün Sağlık Açısından Önemi.
Okuyan, S., Şahin, A.E., Şahin, P. Balarılarını pestisit Zehirlenmesinden korumanın Bazı Yolları.
Kayaboynu, Ü ., Canverdi, N.P.,., Duman, M., Ese, H. Ana arı Üretim İşletmelerinde Kullanılan damızlık Kolonilerde Nosema apis ve Nosema Cerenae'nın Epidemiolojisi
Akdeniz, G., Dağlıoğlu, Y., Kabakçı, D. Çiçek ve kestane Balının Antibakteriyel Aktivitesinin Escherichia coli'de Karşılaştırılmalı Araştırılması.
Apan Arıgül, M., Zorba, M., Apan, M. Kestane Balının Antimikrobiyal Aktivitesi.
Atmaca, Ö. F., Atmaca, H., Mehmetoğlu, S., Çakıcı, N., Apan Arıgül, M., Demir, T. Baldaki Fenolojik Bileşikler.
Şahin, P., Şahin, A.E., Okuyan, S. Balarısı Zehrindeki Şifa.
Şahin, P., Yılmaz, E., Şahin, A.E. Doğal Arı Ürünlerinin Balık Yetiştiriciliğinde Araştırılması.
Akdeniz, G., Çankaya, S. Medyada yer Alan Bal Pazarlama Kampanyalarına Yönelik Tüketici Davranışları.
Apan Arıgül, M., Apan, M.., Mehmetoğlu, S., Çakıcı, N., Tevkür, H., Atmaca, Ö.F. Çiçek ve Salgı ballarının Kalite Karakteristikleri.
Canverdi, N.P., Çankaya, S., Kayaboynu, Ü., Duman, M., Sarıkaya, E. Arı Sütü Üretiminde Farklı Yüksüklerin Verime Etkisi.
Çakıcı, N., Tevkür, H., Mehmetoğlu, S., Atmaca, Ö.F., Demir, T. Haşhaş Poleninin Biyokimyasal Özellikleri.
Cınbırtoğlu, Ş., Kuvancı, A., Demirkol, G., Mehmetoğlu, S., Atmaca, Ö.F. Bal Arısının Sarı Ormangülü (Rhododendron luteum SWEET)'nden Polen Toplama Aktivitesi ile Polenine Ait Bazı Morfolojik ve Biyokimyasal Özellikleri
Demir, T., Mehmetoğlu, S., Türkaslan, N., Çakıcı, N., Tevkür, H., Güney, F., Atmaca, Ö.F. Camili Bölgesinde Üretilen kestane ballarının Şeker Kompozisyonları ve HMF düzeyleri.
Karataş, Ü. Arıcılıkta Kullanılan temel Petekte kalıntı Sorunu.
Karataş, Ü. Ordu İli Kadın Arıcılarından Arı Sütü üretimi.
Kayaboynu, Ü ., Günbey, B., Yılmaz, F., Öztürk, S.H., Canverdi, N.P., Duman, M., Ana Arı Üretiminde Aşılamada Farklı Uygulamalar.
Akdeniz, G., Çankaya, S., Derebaşı, E., Aksoy, F., Demir, T., Ertuğral, H. Arı Ürünleri Tüketici Davranışları: Ege Bölgesi Örneği
Tepe, Ş., Baran, A., Takma, Ç., Karaca, Ü., Yeşil,E., Uçurum, Ö., Karakuş, S., Güney, F. Bölgesel Farklılıkların Türk Çam Balının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi.
Karakuş, S., Yeşil,E., Tepe, Ş., Baran, A., Uçurum, Ö., Takma, Ç., Ekerbiçer, Ü., Karaca, Ü., Güney, F. Farklı Bölgelerde Üretilen Çam Ballarının Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi.