a) Entegre program ve projeler kapsamında çalışmalarda bulunmak ve bu tip projelere her türlü teknik ve idari destek sağlamak,
b) Çalışma alanlarına giren konularda gıda besin değerlerinin tespiti ve kullanım imkanlarının artırılmasına yönelik araştırmalar yapmak,
c) Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında araştırmalar yapmak,
d) Araştırma sonuçlarının uygulamaya aktarılması amacıyla İl müdürlükleri, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak, ortak programlar düzenlemek, çiftçi şartlarında demonstrasyonlar kurmak, yayım çalışmalarına katkıda bulunmak,
e) Teknik düzeyde bölgesel, ulusal ve uluslararası seminer, konferans, sempozyum, kongre, çalıştay vb. bilimsel toplantılar ve eğitim programları düzenlemek,
f) Enstitü tarafından yapılan veya yaptırılan araştırma sonuçlarını raporlar halinde düzenlemek ve yayınlamak,
g) Görevli olduğu konularda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar, kamu ve özel kurum, kuruluşları ve STK'larla bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde Ar-Ge çalışmalarında işbirliği yapmak, araştırma projeleri hazırlamak, yürütmek ve bu projelerde görev almak,
h) Enstitünün/İstasyonun fiziki, beşeri, mali ve proje kapasitesini geliştirmek, bilgi teknolojilerinin kullanımını sağlamak,
i) Görev alanına giren konularda sosyo-ekonomik araştırmalar yapmak,
j) Görevli olduğu konular/temel tarım ürünlerinde üretim ve yatırım maliyetleri konusunda çalışma yapmak,
k) Uygulama kuruluşlarından ve üreticilerden gelen sorunları değerlendirerek çözüm yollarını araştırmak,
l) Enstitünün Döner sermaye faaliyetlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak,
m) Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nce (TAGEM) verilecek diğer görevleri yapmak,
2- Madde 4 de belirtilen özel görevler,
a) Entegre program ve projeler kapsamında çalışmalarda bulunmak ve bu tip projelere her türlü teknik desteği sağlamak,
b) Çalışma alanlarına giren konularda gıda-yem besin değerlerinin tespiti ve kullanım imkânlarının artırılmasına yönelik araştırmalar yapmak,
c) Gıda ve yem işleme teknolojileri ve ambalajlama ( Hububat-Süt vs.) konusunda araştırmalar yapmak,
d) Gıda ve yem sanayinin ihtiyaçları da dikkate alınarak yeni proses/sistem/bileşen/ürün çözümleri geliştirmek amacıyla Kalite ve Teknoloji konularında araştırmalar yapmak veya yürütülen ıslah projelerinde konusu ile ilgili çalışmalarda bulunmak, katkı sağlamak,
e) Müdürlüğümüzce yürütülen Araştırma Projelerinde, ihtiyaç duyulan kalite ve teknolojik analizlerin, ilgili proje yürütücüleri ile işbirliği içerisinde Laboratuarlarımızda yapılmasını sağlamak,
f) Araştırma sonuçlarını Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.
g) Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.