Bağcılık,sebzecilik, meyvecilik ve süs bitkileri konularında,
- Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, verim ve kaliteyigeliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleriyaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalıaraştırmalar yapmak,
- Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşitleri tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak.
- Ürün çeşitliliğinin artırılması için alternatif ürün araştırmaları yapmak,
- Görev alanında biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasıamacıyla, bitkisel genetik kaynakların toplanması, muhafazası, tanımlanması, gerekligörüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması konularında çalışmalaryapmak
- Ülke genelinde görev alanına giren konularda araştırma önceliklerini belirlemek, entegreprojelerde koordinatörlük yapmak ve çalışma konularında en az bir hakemli dergi yayınlamak,
- Görevli olduğu temel bitki gruplarında vejetasyonu izlemek, gözlem yapmak, gelişim ve hasatdönemlerinde rekolte tahmini de içeren raporlar hazırlayarak karar vericilere muhtemel krizleri önleyici önerilerde bulunmak.
- Araştırma sonuçlarını Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.
- Yeşil alanların bakım-onarımını yapmak, yeni yeşil alanlar ve ağaçlandırma için çalışmalar yapmak,
- Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.
Bölüm Başkanlığına Bağlı Araştırma Çalışma Grupları:
1- Bağcılık Araştırmaları Çalışma Grubu
2- Sebzecilik ve Süs Bitkileri Araştırmaları Çalışma Grubu
3- Meyvecilik Araştırmaları Çalışma Grubu
PROJELER / FAALİYETLER
Diyarbakır Yöresinde İpekböcekçiliğinde Kullanılan Ichinose Dut (Morusalba L.) Çeşidinin Çelikle Çoğaltılması Üzerinde Araştırmalar
Amacı: Bu çalışmada, Diyarbakır yöresinde ipekböcekçiliğinde kullanılan Ichinose dut çeşitlerinden alınan çeliklerde köklenmeyi teşvik edici hormon olarak IBA 'nın 9 farklı dozu (0, 500, 1000 1500, 2000, 2500, 3000, 3500 ve 4000 ppm) ve 12 farklı uygulama zamanının (10 Kasım'dan başlayarak 10'ar gün arayla) köklenme üzerine etkileri araştırılacaktır.
-Yerli ve Yabancı Bazı Kiraz Çeşitlerinin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine Uyumlarının Belirlenmesi
Amacı:Yürütülen bu proje ile Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana ve Mardin ekolojilerine uygun alternatif kiraz çeşitlerinin belirlenmesi amaçlanıp yerli ve yabancı 17 kiraz çeşidinin sulu koşullarda ; ağaç gelişimi, verim, fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenip en uygun kiraz çeşitleri belirlenerek çiftçilere önerilecektir.
- Bazı Yabancı Badem Çeşitleri İle Yerli Badem Tiplerinin Diyarbakır İlindeki Gelişme ,Verim, Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi
Amacı : Bu çalışma Diyarbakır ekolojisine uygun badem çeşitlerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmektedir. GF-677 klonal anacı ve Garrigues çöğür anacı üzerine aşılanmış yerli ve yabancı 18 badem çeşidinin sulu koşullarda; ağaç gelişimi, verim, fenolojik ve pomolojik özellikleri belirlenerek ve bu çalışma sonucunda üreticilere tavsiye edilebilecek çeşitler saptanacaktır.
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi İncir (Ficuscarica L) Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası ve Değerlendirilmesi
Amacı : bu çalışmanın amacıGüneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan 9 il, bağlı ilçeler ve köylerinde bulunabilecek farklı genetik yapıdaki incirlerin bir set halinde enstitünün meyve koleksiyon bahçesine dahil edilmesi ve bir setinin ilgili koordinatör kuruluşa gönderilmesini sağlamaktır.
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi Badem (Prunus amygdalus L.) Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası ve Değerlendirilmesi Projesi
Yürütülen bu proje ileGüneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan 9 il, bağlı ilçeler ve köylerinde bulunabilecek farklı genetik yapıdaki bademlerin bir set halinde enstitünün meyve koleksiyon bahçesine dahil edilmesi ve bir setinin ilgili koordinatör kuruluşa gönderilmesi amaçlanmıştır.
-Diyarbakır ve Mardin İllerinde Yaygın Olarak Yetiştirilen Şire Üzüm Çeşidinde Klon Seleksiyonu
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilen ve bölge şartlarına iyi adapte olmuş ekonomik değeri bulunan sofralık, şaraplık-şıralık, kurutmalık üzüm çeşitlerinden bilimsel metotlarla en verimli, kaliteli, sağlıklı ve ismine doğru fertleri seçmek; seçilen bu klonlarla üretimin geliştirilmesini sağlayarak üzüm üretimini ve kaliteyi artırmaktır.
- Diyarbakır (Çüngüş) koşullarında Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Adaptasyonu ve Performanslarının İncelenmesi
-Diyarbakır Yöresi Bademlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı Projesi
Yürütülmekte olan bu proje ile Diyarbakır İli ve İlçelerinde doğal olarak yayılmış olan badem populasyonunun; agronomik özelliklerini ortaya koyarak, özellikle geç çiçeklenme, verimlilik, meyve kalite özellikleri ve soğuklara mukavemet bakımından üstün genotiplerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Seçilecek badem genotiplerinde morfolojik, fenolojik ve pomolojik özellikler incelenecek ve araştırmadan elde edilecek veriler değiştirilmiş tartılı derecelendirme yöntemiyle değerlendirilecektir.
Bazı Önemli Sofralık ve Salçalık Domates Çeşitlerinin Diyarbakır Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Bu çalışma 2014-2015 yıllarında yürütülecektir. Çalışmada kullanılması planlanan 10 adet sofralık, (İnvictus lot 335, Platinium, Sun 6216, DoritFı, Marmara Fı, Servet Fı, Ebia, BT Tokat Fı, Falcon, Lice ) ve 10 adet salçalık domates çeşitlerinin ( Rio Grande, Vegalta 6366 Fı, Advance, Vulcan, ArteFı, M1103 Fı, CXD 255, CXD 263, Sonzix, Bt 052 Fı ) verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kontrol olarak yörede daha önce yetiştirilen ve yörenin ekolojisine uyum sağlamış SC 2121 çeşidi kullanılacaktırSofralık ve salçalık çeşitlerin her ikisinde de erkenci verim, toplam verim (kg/da), ortalama meyve ağırlığı (gr), meyve çapı (cm), meyve boyu (cm), meyve eti sertliği (delinme direnci), meyve suyunda suda çözülebilir kuru madde (SÇKM) (%), pH, renk (a/b), Vitamin C (Mg/100g) değerlerialınıp denemeye alınan domates çeşitlerinin aralarında farklılık bulunup bulunmadığı SPSS 20 istatistik analiz paket programı ile belirlenecektir.