T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GAP ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • TARLA BİTKİLERİ ARAŞTIRMALARI BÖLÜMÜ
    • HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI BÖLÜMÜ
    • BAHÇE BİTKİLERİ ARAŞTIRMALARI BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI BÖLÜMÜ
    • EĞİTİM VE YAYIM BÖLÜMÜ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • ÜRETME VE İŞLETME BÖLÜMÜ
    • DIŞ KAYNAKLI PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    GAP PAMUK LİFİ TEST VE ANALİZ LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİMİZ
    EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİTLERİMİZ
    ARPA ÇEŞİTLERİMİZ
    MERCİMEK ÇEŞİTLERİMİZ
    NOHUT ÇEŞİTLERİMİZ
    PAMUK ÇEŞİTLERİMİZ
    ÇELTİK ÇEŞİDİMİZ
    YEM BİTKİLERİ ÇEŞİTLERİMİZ
    KAPARİ ÇEŞİDİMİZ
    TİRİTİKALE ÇEŞİDİMİZ
    KEKİK ÇEŞİDİMİZ
    SOYA ÇEŞİDİMİZ
  • PROJELER
    DEVAM EDEN PROJELER
    ​​SONUÇLANAN PROJELER
  • YAYINLAR
    VERİLER
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü > Menu
​

​Bölüm Başkanlığının Görevleri:
  • Tahıllar, endüstri bitkileri, yemeklik tane baklagiller, tıbbi aromatik bitkiler ve çayır-mera ve yem bitkileri konularında;
  • Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak,
  • Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşit veya hatları tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit ve orijinal kademede tohumluk üretimini (Üretim ve İşletme Bölüm Başkanlığı ile koordinasyon içerisinde) gerçekleştirmek,
  • Ürün çeşitliliğinin artırılması için alternatif ürün araştırmaları yapmak,
  • Görev alanında biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla, bitkisel genetik kaynakların toplanması, muhafazası, tanımlanması, gerekli görüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması konularında çalışmalar yapmak
  • Tarla Bitkilerinin yetiştirilme teknikleri konusunda ilgili çalışma grupları ile koordinasyon içerisinde araştırmalar yürütmek,
  • Toprak kaynaklarının sürdürülebilirliği göz önünde tutularak tarımsal ürünlerin üretiminde toprak verimliliğinin arttırılması ve ilgili teknolojilerin geliştirilmesi,
  • Bitki besin maddeleri ile toprak düzenleyicilerin toprak verimlilik ve kalitesine etkilerini araştırmak ve uygun gübreleme tekniklerini geliştirmek,
  • Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında araştırmalar yapmak,
  • Ülke genelinde görev alanına giren konularda araştırma önceliklerini belirlemek, entegre projelerde koordinatörlük yapmak ve çalışma konularında en az bir hakemli dergi yayınlamak,
  • Görev alanında biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla, bitkisel genetik kaynakların toplanması, muhafazası, tanımlanması, gerekli görüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması konularında çalışmalar yapmak,
  • Görevli olduğu temel bitki gruplarında vejetasyonu izlemek, gözlem yapmak, gelişim ve hasat dönemlerinde rekolte tahmini de içeren raporlar hazırlayarak karar vericilere muhtemel krizleri önleyici önerilerde bulunmak.
  • Araştırma sonuçlarını  Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden  güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.
  • Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.


Tarla Bitkileri Araştırmaları Bölümü

​1. Birimimizin Tarihçesi: Birimimiz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi bitkisel ürün deseni içerisinde en yüksek paya ve üretime sahip olan serin iklim tahıllarının öneminden dolayı müdürlüğümüzün kurulduğu 1962 yılından beri ulusal ve uluslararası tarımsal kuruluşlar ve ziraat fakülteleri ile iş birliği içerisinde faaliyetlerine devam etmektedir. Bu faaliyetler kapsamında makarnalık buğday başta olmak üzere ekmeklik buğday, arpa ve tritikale ıslahı çalışmaları konularında çok sayıda proje sonuçlandırılmış ve çok sayıda proje ile çalışmalarına halen devam etmektedir. Bu projeler kapsamında bu güne kadar 13 adet makarnalık, 4 adet ekmeklik ve 4 adet arpa çeşidi tescil edilmiştir. Ayrıca tescil süreci devam eden, özellikle tane verimi ve kalitesi yüksek, sıcaklık stresine ve hastalıklara dayanıklı, 2 adet makarnalık buğday, 1 adet ekmeklik buğday, 1 adet arpa ve 1 adet tritikale çeşit adayı bulunmaktadır. Serin iklim tahılları çalışmaları; 1 adet TÜBİTAK-1001 destekli, 4 adet TAGEM destekli projemiz ve 5 mühendis, 1 tekniker, 5 kalifiye işçi ile devam etmektedir.

2. Birimimizin Sorumluluk Alanları:

a) Uluslararası sorumluluk alanımıza giren ülkeler : Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve diğer Asya Ülkeleri, Kafkas Ülkeleri, Kuzey ve Orta Afrika Ülkeleri, Ortadoğu ve Yakındoğu Ülkeleri, Diğer Bölge Komşu Ülkeler girmektedir.

b) Bölgesel sorumluluk alanlarımıza giren iller: Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinin illerinden Diyarbakır, Batman, Mardin, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Siirt, Bitlis,Şanlıurfa, Şırnak ve Hakkari olmak üzere toplam 11 il sorumluluk alanımıza girmektedir.

3. Birimimizin Görevleri :

a) Serin iklim tahıllarından buğday (makarnalık ve ekmeklik), Arpa ve Tritikale ıslahı konularında ulusal ve bölgesel sorumluluk alanlarımızın pazar talepleri doğrultusunda yeni teknolojiler ve bölgemizdeki genetik kaynaklar kullanılarak yüksek verimli, kaliteli, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre şartlarına dayanıklı çeşitler geliştirmek üzere araştırmalar yapmak,  

b) Geliştirilen yeni çeşitlerin sorumluluk alanımıza giren illerde tanıtımını yapmak, ayrıca sorumluluk alanımızdaki illerde hizmet veren özel firma veya çiftçilerimizin yurtdışı veya yurt içinden farklı bölgelerden getirmiş oldukları yeni çeşitlerin adaptasyon çalışmalarını yapmak, bu çeşitler hakkında bilgi edinmek ve bu konuda çiftçileri bilgilendirmek,

c) Birimimizce geliştirilen tüm çeşitleri muhafaza etmek, yeni ve piyasada talep edilen çeşitlerin ıslahçı materyali ve elit tohumluğunu üretmek ve bunların karışımını önlemek,

d) Makarnalık buğday, ekmeklik buğday, arpa ve tritikale konularında sorumluluk alanlarımıza giren illerden gelen talepleri değerlendirmek ve bu taleplere yönelik çözümler üretmek,

e) Ulusal anlamda sorumluluk alanlarımıza giren ülkelerle yapılan işbirliği kapsamında serin iklim tahılları konularında yeni projeler yapmak, eğitimler vermek, bölgesel olarak da sorumluluk alanımıza giren illerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri bünyesinde çalışan ziraat mühendisi, ziraat teknikeri ve ziraat teknisyenlerine yönelik eğitimler vermek,

f) Islah çalışmaları ile bağlantılı olan yetiştiricilik konularını (gübre doz uygulaması, ekim normu, toprak işleme, ekim zamanı, yeni bitki besin düzenleyicilerin uygulanması vb.) içeren paket çalışmalarını hazırlamak ve yürütmek,

g) Ayrıca müdürlüğümüzün uygun gördüğü ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarda araştırmalar yapmak birimimizin görevleri arasındadır.

Birimimizin Çalışma Konuları:

a) Makarnalık Buğday Islah Araştırmaları : Güneydoğu Anadolu Bölgesi makarnalık buğdayın gen kaynağını oluşturmanın yanında kaliteli makarnalık buğday üretimi açısından en uygun bölge olarak bilinmektedir. Ülkemizin makarnalık buğday üretiminin yarısına yakını sadece bölgemizde üretilmekte ve mevcut potansiyeli ile ülkemiz makarnalık buğday ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır. Müdürlüğümüz kurulduğundan beri makarnalık buğday ıslah çalışmalarının kesintisiz devam etmesi, bölgemizde makarnalık buğday sorunların çözümünü kolaylaştırmıştır. Makarnalık buğday üretimi için son derece elverişli olan ve özellikle agroekolojik yönden oldukça farklılık gösteren Güneydoğu Anadolu Bölgesi için yüksek verimli ve kaliteli, aynı zamanda sıcaklık stresi ve kuraklığa karşı dayanıklı, sulu şartlara uygun çeşitlerin geliştirilmesi bu projemizin temel hedeflerini oluşturmaktadır.

Bu proje bünyesinde yürüyen projeler

1) Güneydoğu Anadolu Bölgesi Makarnalık Buğday Islah Araştırmaları

2) Türkiye'deki Durum Buğday Çeşitleri ile Bazı Yerel Popülasyon ve İleri    Kademede   Hatların Bulgurluk Kalitesi Yönünden Taranması (TÜBİTAK- 1001)

Bu proje kapsamında bu güne kadar geliştirilen çeşitler

     Dicle 75, Diyarbakır 81, Fırat 93,Aydın 95, Harran 95, Ceylan 95, Sarıçanak 98, Altıntoprak 98, Artuklu, Eyyubi, Şahinbey, Güneyyıldızı, Zühre

b) Ekmeklik Buğday Islah Araştırmaları: Güneydoğu Anadolu Bölgesi makarnalık buğday üretiminde olduğu gibi ekmeklik buğday üretimi açısından da büyük bir potansiyele sahiptir. Bölgede ekmeklik buğdayın toplam buğday içerisindeki payı % 50 civarındadır. Bu nedenle makarnalık buğdayın yanında ekmeklik buğday konusunda da çalışmalarının yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bu amaçla özellikle agroekolojik yönden oldukça farklılık gösteren Güneydoğu Anadolu Bölgesinin alt bölgelerine uygun yüksek verimli, kaliteli ve biyotik ve abiyotik çevre şartlarına dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi bu projenin temel hedeflerini oluşturmaktadır.

 Bu proje bünyesinde yürüyen projeler

1) Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ekmeklik Buğday Islah Araştırmaları

2) Güneydoğu Anadolu Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Kalite yönüyle Stabilite Yetenekleri ve Mikroelement İçerikleri Açısından Araştırılması (Doktora Tezi)

3) Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Fizyolojik ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması (Y. Lisans Tezi)

Bu proje kapsamında bu güne kadar geliştirilen çeşitler:

Karacadağ 98, Nurkent, Cemre, Dinç, Tekin

c) Arpa Islah Araştırmaları: Güneydoğu Anadolu Bölgesi buğday üretiminde olduğu gibi arpa üretimi açısından da büyük bir potansiyele sahiptir. Bölgede üretilen arpanın ülke genelinde üretilen arpanın içerisindeki payı % 16.3 civarındadır. Bu nedenle buğday bitkisinde olduğu gibi arpada da çalışmaların yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bu amaçla özellikle agroekolojik yönden oldukça farklılık gösteren Güneydoğu Anadolu Bölgesinin alt bölgelerine uygun yüksek verimli, kaliteli ve biyotik ve abiyotik çevre şartlarına dayanıklı arpa çeşitlerin geliştirilmesi bu projenin temel hedeflerini oluşturmaktadır.

Bu proje bünyesinde yürüyen projeler

1) Güneydoğu Anadolu Bölgesi Arpa Islah Araştırmaları

Bu proje kapsamında bu güne kadar geliştirilen çeşitler:

Şahin 91 (iki sıralı), Sur 93 (iki sıralı), Altıkat (altı sıralı), Samyeli (iki sıralı) Kendal (altı sıralı).​

Sıcak iklim Tahılları Birimi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanlığı altında görev almaktadır. Birimimizde Mısır ve Çeltik araştırmaları yapılmaktadır .

Birimin Genel Görevleri

  • Entegre program ve projeler kapsamında çalışmalarda bulunmak ve bu tip projelere her türlü teknik ve idari destek sağlamak,
  • Çalışma alanlarına giren konularda gıda besin değerlerinin tespiti ve kullanım imkanlarının artırılmasına yönelik araştırmalar yapmak,
  • Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında araştırmalar yapmak,
  • Araştırma sonuçlarının uygulamaya aktarılması amacıyla İl müdürlükleri, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak, ortak programlar düzenlemek, çiftçi şartlarında demonstrasyonlar kurmak, yayım çalışmalarına katkıda bulunmak,
  • Teknik düzeyde bölgesel, ulusal ve uluslararası seminer, konferans, sempozyum, kongre, çalıştay vb. bilimsel toplantılar ve eğitim programları düzenlemek,
  • Enstitü tarafından yapılan veya yaptırılan araştırma sonuçlarını raporlar halinde düzenlemek ve yayınlamak,
  • Görevli olduğu konularda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar, kamu ve özel kurum, kuruluşları ve STK'larla bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde Ar-Ge çalışmalarında işbirliği yapmak, araştırma projeleri hazırlamak, yürütmek ve bu projelerde görev almak,
  • Enstitünün/İstasyonun fiziki, beşeri, mali ve proje kapasitesini geliştirmek, bilgi teknolojilerinin kullanımını sağlamak,
  • Görev alanına giren konularda sosyo-ekonomik araştırmalar yapmak,
  • Görevli olduğu konular/temel tarım ürünlerinde üretim ve yatırım maliyetleri konusunda çalışma yapmak,
  • Uygulama kuruluşlarından ve üreticilerden gelen sorunları değerlendirerek çözüm yollarını araştırmak,
  • Enstitünün Döner sermaye faaliyetlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak,
  • Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nce (TAGEM) verilecek diğer görevleri yapmak,

Birimin Özel Görevleri

  • Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak .
  • Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşit veya hatları tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit ve orijinal kademede tohumluk üretimini gerçekleştirmek,
  • Ürün çeşitliliğinin artırılması için alternatif ürün araştırmaları yapmak,
  • İklim değişikliğinin bitkisel, hayvansal üretim üzerinde meydana getireceği muhtemel değişimleri belirlemek ve uygun adaptasyon önerileri geliştirmek,
  • Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında araştırmalar yapmak,
  • Araştırma sonuçlarını  Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden  güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.
  • Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.

Devam Eden Projeler:

  1. Ülkesel Mısır Entegre Ürün Yönetimi Bölge Verim ve Adaptasyon Araştırmaları(ÜMİAP)
  2. Ülkesel Mısır Entegre Ürün Yönetimi Ortak Melez (SASA) Ana Ürün Bölge Verim Denemesi
  3. Diyarbakır Koşullarında Farklı Ekim Zamanının Şeker Mısırı(Zea mays saccharata Sturt)Çeşitlerinde Taze Koçan ve Tane Verimi ile Bazı Tarımsal Özelliklere Etkisi
  4. Diyarbakır Yöresinde Çeltik Yetiştiriciliğinde Organik Tarım Olanaklarının Araştırılması ve Konvansiyonel Tarım ile Karşılaştırılması
Sonuçlanan Projeler;
  1. Diyarbakır Koşullarında 2. Ürün Mısır Tarımında En Uygun Toprak İşleme ve Ekim Yönteminin Belirlenmesi
  2. Ülkesel Mısır Entegre Ürün Yönetimi Projesi / Ana Ürün Mısır Bölge Verim ve Adaptasyon Çalışmaları Ülkesel Mısır Entegre Ürün Yönetimi Bölge Verim ve Adaptasyon Araştırmaları(ÜMİAP)Ana ürün olarak  yetiştirilebilecek bölgeye uygun yüksek verimli  mısır çeşitlerini belirlemek ve çiftçilere önermek amaçlanmaktadır.​​

Birimin Görevleri

  • Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak,
  • Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşit veya hatları tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit ve orijinal kademede tohumluk üretimini gerçekleştirmek,
  • Ürün çeşitliliğinin artırılması için alternatif ürün araştırmaları yapmak,
  • İklim değişikliğinin bitkisel, hayvansal üretim üzerinde meydana getireceği muhtemel değişimleri belirlemek ve uygun adaptasyon önerileri geliştirmek,
  • Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında araştırmalar yapmak,
  • Araştırma sonuçlarını Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.
  • Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak. ​

Birimin Görevleri

  1. Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak
  2. Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşit veya hatları tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit ve orijinal kademede tohumluk üretimini gerçekleştirmek,
  3. Ürün çeşitliliğinin artırılması için alternatif ürün araştırmaları yapmak,
  4. İklim değişikliğinin bitkisel, hayvansal üretim üzerinde meydana getireceği muhtemel değişimleri belirlemek ve uygun adaptasyon önerileri geliştirmek,
  5. Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında araştırmalar yapmak,
  6. Araştırma sonuçlarını Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.
  7. Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.

Devam Eden Projeler

  1. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mercimek Islah Araştırmaları
  2. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yemeklik Nohut Islah Araştırmaları
  3. Ülkesel Mercimek Islah Araştırmaları

Sonuçlanan Projeler

Kırmızı Mercimek ve Nohut'ta Farklı Bitki Sıklığında Sırta Ekim Yönteminin Geleneksel Ekim Yöntemi ile Kıyaslanması

Birimin Görevleri

  • Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak.
  • Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşit veya hatları tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit ve orijinal kademede tohumluk üretimini gerçekleştirmek,
  • Ürün çeşitliliğinin artırılması için alternatif ürün araştırmaları yapmak,
  • d)İklim değişikliğinin bitkisel, hayvansal üretim üzerinde meydana getireceği muhtemel değişimleri belirlemek ve uygun adaptasyon önerileri geliştirmek,
  • Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında araştırmalar yapmak,
  • Araştırma sonuçlarını Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.
  • Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.

Devam Eden Projeler

  • GAP Yöresi Kapari Geliştirme Projesi
  • Bazı Boya Bitkilerinin Agronomik ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ex-Situ Muhafazası, Karakterizasyonu ve Ön Değerlendirilmesi
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Meyan Bitkisinin (Glycyrrhiza glabra L.)  Kültüre Alınması ve Değerlendirilmesi

Sonuçlanan Projeler

  • Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Doğal Florasında Bulunan Kekik Türlerinin Tespit ve Kültüre Alma Olanaklarının Araştırılması
  • Diyarbakır Ekolojik Kokuşlarında Anasonun Ekim Zamanı, Ekim Normu, Azot ve Fosfor Dozlarının Tespit edilmesi Üzerine Bir Araştırma
  • Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Kişnişte Ekim Zamanı, Ekim Normu, Azot ve Fosfor Dozlarının Tespit edilmesi Üzerine Bir Araştırma
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Boya Bitkileri ve Doğal Boyamacılıkla İlgili Geleneksel Bilginin Toplanması ve Korunması

Bitki Genetik Kaynakları Çalışmaları

Bitki genetik çalışmaları kapsamında, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesinin alt yapısını güçlendirmek amacı ile, sera ve tarlada:  Rosemary officinalis (Biberiye), Origanum acutidens (Pul kekik), Sideritis perfoliata (Dağ adaçayı), Hyssopus officinalis (Çördük otu),  Satureja boissieri (Anığ kekiği), Tanacetum parthenium (Gümüş düğme), Thymbra sintenisii, Ziziphora clinopodioides, Stachys sp. (Sümbül çayı), Mentha sp., Lippia citriodora (Limon otu), Achillea Sp. (Civan perçemi), Teocrium polium (meyremhort), Nepeta italica (Kedi nanesi), Satureja macrantha, Salvia officinalis, Cyclotrichum leucotrichus, sideritis libanotica, Origanum vulgare subsp gracile, Origanum minutiflorum (Sütçüler Kekiği), Mentha piperita, Satureja hortensis, Thymus vulgaris, Salvia palaestina, thymus citriodorus (Limon kekiği), Salvia multicaulis, Melissa officinalis (Oğul otu), Pelargonium sp. (Itır), Lavandula intermedia (Lavanta), İsatis tinctoria (çivit otu),  Rubia tinctorum (Kök boya), Tulipa sintenisii (Muş Lalesi), Fritillaria imperialis (Ters lale), Sideritis vulcanica HUB.-MOR, Arum sp. (Yılan Yastığı), Origanum onites L.(İzmir Kekiği), Thymbra spicata L.var. spicata (Zahter Kekiği), Thymus cilicicus(Toros kekiği), Origanum minutum, Satureja aintabensis P.D. Davis (Antep kekiği), Thymus kotschyanus Boiss & Hohen var. eriophorus (Ronniger), Mentha spicata L. subsp. tomentosa Briq. (Yarpuz), Rheum ribes L. (Işkın, Rubes), Hyacinthus sp. (Sümbül), Muscari muscarimi (Müşkülüm), İris aucheri, Sternbergia fischeriana (kayalık Çiğdemi), Urginea maritima (Ada Soğanı), Narcissus sp. (Nergiz), Fritillaria persica (Adıyaman Lalesi), Amaryllis sp.(Zambak), Lavandula stoechas  (karabaş otu), Cistus creticus, Rosa centifolia (Muhamediye Gülü), Halfeti Gülü (Siyah Gül), Calamintha nepeta, Kamkat, Stevia sp. (Şeker Bitkisi), Valeriana sp. (Kedi Otu), Origanum solymicum, Berberis crataegina (Karamük), Capparis ovata var. herbacea (Kapari), Capparis ovata var. palaestina (Kapari), Chelidonim majus (Kırlangıç otu), Crocus sativus (Safran), Datisca cannabina L. (Gence), Gundelia tournefortii (Kenger), Mentha spicata L. ssp. spicata (Nane), Origanum munzurense (Munzur kekiği), Origanum syriacum (Toros kekiği), Origanum vulgare subsp. Hirtum (İstanbul kekiği), Pancratium maritimum L. (Kum zambağı), Prosopis farcta, Reseda lutea Muhabbet çiçeği), Rhamnus petiolaris (Cehri), Thymus eriocalyx, Thymus fedtschenkoi, Thymus kotschyanus, Thymus kotschyanus  var. glabrescens, Thymus kotschyanus Boiss & Hohen var. eriophorus, Thymus migricus ve Glycyrrhiza glabra L. bitkiler ile ilgili doğadan toplama, koleksiyon bahçesi oluşturma, teşhis, karakterizasyon, materyal yenileme- çoğaltma ve kültüre alma çalışmaları yürütülmektedir.

Adı SoyadıÜnvanıGöreviDahili No
Dr.Fethullah TEKİNZir.Yük.Müh.Birim Sorumlusu318
Ferhat OĞURLUZir. Müh.Tek. Personel506
Ceyda KIZGIN ÖZCENGİZZir. Müh.Tek. Personel 
Ali DURAKZir.Tek.Tek. Personel373
Yusuf ASLANZir.Tek.Tek. Personel373
Selman BUDAKÇIZir.Tek.Tek. Personel-
Yasemin TANRIKULUZir.Tek.Tek. Personel-​


Birimin Görevleri

  • Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak.
  • Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşit veya hatları tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit ve orijinal kademede tohumluk üretimini gerçekleştirmek,
  • Ürün çeşitliliğinin artırılması için alternatif ürün araştırmaları yapmak,
  • d)İklim değişikliğinin bitkisel, hayvansal üretim üzerinde meydana getireceği muhtemel değişimleri belirlemek ve uygun adaptasyon önerileri geliştirmek,
  • Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında araştırmalar yapmak,
  • Araştırma sonuçlarını Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.
  • Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.

İLETİŞİM

    GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü
  • Adres : GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü Silvan Yolu Üzeri 9. Km PK.72 21280 DİYARBAKIR

  • Telefon : +90 412 326 13 23-40 (2 Hat)

  • Faks : +90 412 326 13 24

  • E-Posta : gaputaem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI