KİMYASAL VE FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVARI
Kurum bünyesinde yürütülen araştırma projeleri için gerekli olan kimyasal ve fiziksel analizler ile üreticilerden gelen analiz talepleri ulusal ve uluslar arası geçerliliği olan metotlarla Kimyasal ve Fiziksel Analiz Laboratuvarında yapılmaktadır.
Kimyasal ve Fiziksel Analiz Laboratuvarı olarak arı ürünlerinde yapılan analiz sayısını artırmak, akredite ve güvenilir sonuçlar vermek, laboratuvar malzemelerinin kalibrasyonunun ve metotların validasyonunun yapılmasını sağlamak ve alt yapının güçlendirilmesi temel hedeflerimiz arasındadır.
Laboratuvarda yapılan analizler:
Deney Adı | Cihaz Adı | Uygulanan Matriks | Deney Metodu |
Prolin Muhtevasının Tayini | Spektrofotometre | Bal | TS 13357, Mart 2008 |
HMF Tayini | Spektrofotometre | Bal | Harmonised Methods of the IHC, 2009 pp: 29-31 |
Diastaz Aktivitesi Tayini | Spektrofotometre | Bal | TS 13364, Mart 2008 |
pH | pH metre | Bal | Harmonised Methods of the IHC, 2009 pp: 21-23 |
Su Muhtevası Tayini | Refraktometre | Bal | TS 13365, Mart 2008 |
Elektriksel iletkenliği Tayini | İletkenlik Ölçüm Cihazı | Bal | TS 13366, Nisan 2008 |
İnvert Şeker Tayini | Kimyasal | Bal | TS 3036, Ocak 2010 |
Sakkaroz Muhtevasının Tayini | Kimyasal | Bal | TS 3036, Ocak 2010 |
Serbest Asitlik Muhtevasının Tayini | Kimyasal | Bal | TS 13360, Mart 2008 |
|
|
|
|
Laboratuvarda yer alan Cihazlar:
Cihaz Adı | Adet |
İletkenlik Ölçüm Cihazı | 1 |
pH Metre | 1 |
Vakumlu Etüv | 1 |
Refraftometre | 1 |
UV-VIS Spektrofotometre | 1 |
Su Banyosu | 2 |
Saf Su Cihazı | 1 |
Ultra Saf Su Cihazı | 1 |
Hassas Terazi | 1 |
Vortex | 1 |
Bulaşık Makinesi | 1 |
KATKI LABORATUVARI
Türk Gıda kodeksi Bal Tebliği'ne göre (Tebliğ No:2012/ 58), bala gıda katkı maddeleri de dâhil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamaz. Sahte balın, tüketiciler tarafından tat, renk, koku, akışkanlık gibi parametrelere bakılarak anlaşılması mümkün değildir. Sahte balın ayırt edilebilmesi için laboratuvarlarda çeşitli analizlerin yapılması gerekmektedir. Balda yapılan taklit ve tağşişin belirlenmesi için C13 ve C4 analiz metodu uluslararası kabul görmüş ve en etkili tespit yöntemlerinden birisidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (2012/58)'e göre, çiçek balında, protein ve ham bal delta Cl3 değerleri arasındaki fark -1 veya daha pozitif; protein ve ham bal delta Cl3 değerlerinden hesaplanan C4 şekerleri oranı (en fazla) % 7 olmalıdır. Bu değerlerin dışına çıkan ballarda taklit/tağşiş yapıldığı anlaşılmaktadır.
Gıda Teknolojisi ve Apiterapi Bölümünde yer alan Katkı Laboratuvarında, İzotop Oranı Kütle Spektrometre Sistemi (IRMS) cihazı kullanılarak C13 ve C4 analizleri ile bala yapılan her türlü katkı tespit edilebilmektedir.
Laboratuvarda yapılan analizler:
Deney Adı | Cihaz Adı | Uygulanan Matriks | Deney Metodu |
C13 ve C4 Analizi | İzotop Oranı Kütle Spektrometre Sistemi (IRMS) | Bal | AOAC 2007 998.12 |
Laboratuvarda yer alan Cihazlar:
Cihaz Adı | Adet |
EA-IRMS (Elemental Analiz-İzotop Oranı Kütle Spektrometre Sistemi | 1 |
Hassas Terazi | 1 |
Etüv | 1 |
Santrifüj | 1 |
ENSTRÜMANTAL ANALİZ LABORATUVARI
Gıda sektöründeki hızlı gelişmeler ve tüketicinin bilinçlenmesi, ürün kalitesinin iyileştirilmesi gerekliliğini arttırmaktadır. Kurum bünyesinde yürütülen araştırma projeleri için gerekli olan enstrümantal analizler ile üreticilerden gelen analiz talepleri ulusal ve uluslar arası geçerliliği olan metotlarla Enstrümantal Analiz Laboratuvarında yapılmaktadır.
Bilimsel gelişmeleri takip eden bir laboratuvar olarak yapılan analiz yelpazesini genişletmek, analiz kalitesini yükseltmek, akredite, güvenli ve güvenilir bir laboratuvar oluşturmak, laboratuvar malzemelerinin kalibrasyonunun ve metotların validasyonunun yapılmasını sağlamak ve alt yapının güçlendirilmesi temel hedefimizdir.
Laboratuvarda yapılan analizler:
Deney Adı | Cihaz Adı | Uygulanan Matriks | Deney Metodu |
Naftalin Analizi | GC-MS | Bal, Temel petek | Inhouse metod, 2000 |
Fruktoz, glukoz, sakkaroz ve maltoz tayini | HPLC | Bal | TS 13359 |
Protein Tayini
| Protein Tayin Cihazı | Bal, Polen | AOAC 990.03, 2007 |
Antibiyotik Test Analizi (streptomisin, tetrasiklin, sülfanamid) | Hızlı Mikrobiyel Reseptör Test Cihazı (CHARM II) | Bal, Temel petek | Immuno Radia Assay (IRA) metodu |
Laboratuvarda yer alan cihazlar:
Cihaz Adı | Adet |
HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) | 1 |
GC- MS (Gaz Kromatografisi- Kütle spektrofotometresi) | 1 |
GC (Gaz kromatografisi) | 1 |
Protein Tayin Cihazı | 1 |
Hızlı Mikrobiyel Reseptör Test Cihazı (CHARM II) | 1 |
Ultrasonik Su Banyosu | 1 |
Hassas Terazi | 1 |
Mikrodalga Fırın | 1 |
MİNERAL MADDE ANALİZ LABORATUVARI
Gıda Teknolojisi ve Apiterapi Bölüm Başkanlığına bağlı olarak Ağır metal ve Mineral Madde Analiz Laboratuvarı olarak 2007 yılından itibaren üretici ve projelerde çalışmalar yapmaktadır. Ağır metaller doğal olarak tabiatta bulunmasına karşın üretim esnasında yapılan yanlış uygulamalar ile de arı ürünlerine bulaşıklık gerçekleşmektedir.
Ağır metaller (kurşun, kadmiyum, demir, bakır, civa, kalay, arsenik, krom vb.) insan veya hayvan vücuduna yüksek dozlarla alındığında akut zehirlenmelere (kurşun zehirlenmesi, civa zehirlenmesi vb.) düşük dozlarda alındığında ise böbrek ve karaciğerde birikim yaparak çeşitli rahatsızlıklara, dokularda hasarlara vb. metabolik arazlara neden olmaktadır.
Mineral doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir maddelerdir. Bal içerisindeki minerallerin miktarı %0,02 ile %1,0 civarındadır. Bu minareller Potasyum, klor, kükürt, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, silisyum, demir, mangan ve bakır'dır. Bunlar içerisinde potasyum, kalsiyum ve fosfor daha fazla bulunmaktadır.
Laboratuvarda yapılan analizler:
Deney Adı | Cihaz Adı | Uygulanan Matriks | Deney Metodu |
Ağır Metal (Bakır, Kadmiyum, Çinko, Nikel, Demir, Baryum, Krom, Kurşun, Alüminyum) | AAS | Bal, Polen | NMKL No:139-1991 |
Mineral Madde (Mangan, Bor, Magnezyum, Sodyum, Kalsiyum, Potasyum) | AAS | Bal, Polen | NMKL No:139-1991 |
Laboratuvarda yer alan Cihazlar:
Cihaz Adı | Adet |
AAS (Flame Hidrür) | 1 |
AAS (Grafit Furnace) | 1 |
Hassas Terazi | 1 |
Çeker Ocak | 1 |
Kül Fırını | 1 |
Manyetik Isıtıcı | 2 |
Manyetik Karıştırıcı | 1 |