Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ARICILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    TEKNİK KOORDİNATÖR
    BÖLÜMLER
    • GIDA TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
    • ISLAH VE BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ
    • YETİŞTİRME TEKNİĞİ BÖLÜMÜ
    • ARI SAĞLIĞI BÖLÜMÜ
    • GEN BANKASI
    • DÖNER SERMAYE
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    ÜR-GE LABORATUVARI
    ENSTRÜMENTAL ANALİZ LABORATUVARI
    FİZİKSEL VE ANALİTİK KİMYA LABORATUVARI
    MOLEKÜLER LABORATUVARI
    MORFOLOJİ LABORATUVARI
    BOMBUS ARISI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA LABORATUVARI
    ARI SAĞLIĞI LABORATUVARI
    ARI DAVRANIŞ LABORATUVARI
    GEN BANKASI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    ÜRÜNLERİMİZ
  • PROJELER
    TAGEM PROJELERİ
    TAGEM DIŞI PROJELER
  • YAYINLAR
    MAKALELER VE BİLDİRİLER
    ENSTİTÜ ARICILIK KİTAPCIKLARI
    ENSTİTÜ TANITIM KİTAPCIĞI
    ENSTİTÜ PROJELER VE YAYINLAR KİTAPCIĞI
    BAL ARILARI İÇİN TÜRKİYE FLORASINA AİT ÖNEMLİ BİTKİLER VE POLENLERİ KİTABI
    ENSTİTÜ DERGİSİ
    LİFLETLER
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksArıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

Laboratuvar Faaliyetleri

KİMYASAL VE FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVARI

        Kurum bünyesinde yürütülen araştırma projeleri için gerekli olan kimyasal ve fiziksel analizler ile üreticilerden gelen analiz talepleri ulusal ve uluslar arası geçerliliği olan metotlarla Kimyasal ve Fiziksel Analiz Laboratuvarında yapılmaktadır.

Kimyasal ve Fiziksel Analiz Laboratuvarı olarak arı ürünlerinde yapılan analiz sayısını artırmak, akredite ve güvenilir sonuçlar vermek, laboratuvar malzemelerinin kalibrasyonunun ve metotların validasyonunun yapılmasını sağlamak ve alt yapının güçlendirilmesi  temel hedeflerimiz arasındadır.

Laboratuvarda yapılan analizler:

Deney Adı​Cihaz Adı​Uygulanan Matriks​Deney Metodu
Prolin Muhtevasının TayiniSpektrofotometreBalTS 13357, Mart 2008
HMF TayiniSpektrofotometreBalHarmonised Methods of the IHC, 2009 pp: 29-31
Diastaz Aktivitesi TayiniSpektrofotometreBalTS 13364, Mart 2008
pHpH metreBalHarmonised Methods of the IHC, 2009 pp: 21-23
Su Muhtevası TayiniRefraktometreBalTS 13365, Mart 2008
Elektriksel iletkenliği Tayiniİletkenlik Ölçüm CihazıBalTS 13366, Nisan 2008
İnvert Şeker TayiniKimyasalBalTS 3036, Ocak 2010
Sakkaroz Muhtevasının TayiniKimyasalBalTS 3036, Ocak 2010
Serbest Asitlik Muhtevasının TayiniKimyasalBalTS 13360, Mart 2008




 


Laboratuvarda yer alan Cihazlar:

Cihaz Adı

Adet
İletkenlik Ölçüm Cihazı1
pH Metre1
Vakumlu Etüv1
Refraftometre1
UV-VIS  Spektrofotometre1
Su Banyosu2
Saf Su Cihazı1
Ultra Saf Su Cihazı1
Hassas Terazi1
Vortex1
Bulaşık Makinesi1

 

 


KATKI LABORATUVARI

Türk Gıda kodeksi Bal Tebliği'ne göre (Tebliğ No:2012/ 58), bala gıda katkı maddeleri de dâhil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamaz. Sahte balın, tüketiciler tarafından tat, renk, koku, akışkanlık gibi parametrelere bakılarak anlaşılması mümkün değildir. Sahte balın ayırt edilebilmesi için laboratuvarlarda çeşitli analizlerin yapılması gerekmektedir. Balda yapılan taklit ve tağşişin belirlenmesi için C13 ve C4 analiz metodu uluslararası kabul görmüş ve en etkili tespit yöntemlerinden birisidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (2012/58)'e göre, çiçek balında, protein ve ham bal delta Cl3 değerleri arasındaki fark -1 veya daha pozitif; protein ve ham bal delta Cl3 değerlerinden hesaplanan C4 şekerleri oranı (en fazla) % 7 olmalıdır. Bu değerlerin dışına çıkan ballarda taklit/tağşiş yapıldığı anlaşılmaktadır.

Gıda Teknolojisi ve Apiterapi Bölümünde yer alan Katkı Laboratuvarında, İzotop Oranı Kütle Spektrometre Sistemi (IRMS) cihazı kullanılarak C13 ve C4 analizleri ile bala yapılan her türlü katkı tespit edilebilmektedir.

 

Laboratuvarda yapılan analizler:

Deney AdıCihaz AdıUygulanan MatriksDeney Metodu
C13 ve C4 Analiziİzotop Oranı Kütle Spektrometre Sistemi (IRMS)BalAOAC 2007 998.12

 

 

Laboratuvarda yer alan Cihazlar:

Cihaz AdıAdet
EA-IRMS (Elemental Analiz-İzotop Oranı Kütle Spektrometre Sistemi1
Hassas Terazi1
Etüv1
Santrifüj1

 

 

ENSTRÜMANTAL ANALİZ LABORATUVARI

        Gıda sektöründeki hızlı gelişmeler ve tüketicinin bilinçlenmesi, ürün kalitesinin iyileştirilmesi gerekliliğini arttırmaktadır. Kurum bünyesinde yürütülen araştırma projeleri için gerekli olan enstrümantal analizler ile üreticilerden gelen analiz talepleri ulusal ve uluslar arası geçerliliği olan metotlarla Enstrümantal Analiz Laboratuvarında yapılmaktadır.

Bilimsel gelişmeleri takip eden bir laboratuvar olarak yapılan analiz yelpazesini genişletmek, analiz kalitesini yükseltmek, akredite, güvenli ve güvenilir bir laboratuvar oluşturmak, laboratuvar malzemelerinin kalibrasyonunun ve metotların validasyonunun yapılmasını sağlamak ve alt yapının güçlendirilmesi  temel hedefimizdir.

Laboratuvarda yapılan analizler:

Deney AdıCihaz AdıUygulanan MatriksDeney Metodu
Naftalin AnaliziGC-MSBal, Temel petekInhouse metod, 2000
Fruktoz, glukoz, sakkaroz ve maltoz tayiniHPLCBalTS 13359

Protein  Tayini

Protein Tayin CihazıBal, PolenAOAC 990.03, 2007

Antibiyotik Test Analizi

(streptomisin, tetrasiklin, sülfanamid)

Hızlı Mikrobiyel Reseptör Test Cihazı (CHARM II)Bal, Temel petekImmuno Radia Assay (IRA) metodu

 


Laboratuvarda yer alan cihazlar:

Cihaz AdıAdet
HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi)1
GC- MS (Gaz Kromatografisi- Kütle spektrofotometresi)1
GC (Gaz kromatografisi)1
Protein Tayin Cihazı1
Hızlı Mikrobiyel Reseptör Test Cihazı (CHARM II)1
Ultrasonik Su Banyosu1
Hassas Terazi1
Mikrodalga Fırın1

 


 

MİNERAL MADDE ANALİZ LABORATUVARI

Gıda Teknolojisi ve Apiterapi Bölüm Başkanlığına bağlı olarak Ağır metal ve Mineral Madde Analiz Laboratuvarı olarak 2007 yılından itibaren üretici ve projelerde çalışmalar yapmaktadır. Ağır metaller doğal olarak tabiatta bulunmasına karşın üretim esnasında yapılan yanlış uygulamalar ile de arı ürünlerine bulaşıklık gerçekleşmektedir.

Ağır metaller (kurşun, kadmiyum, demir, bakır, civa, kalay, arsenik, krom vb.) insan veya hayvan vücuduna yüksek dozlarla alındığında akut zehirlenmelere (kurşun zehirlenmesi, civa zehirlenmesi vb.) düşük dozlarda alındığında ise böbrek ve karaciğerde birikim yaparak çeşitli rahatsızlıklara, dokularda hasarlara vb. metabolik arazlara neden olmaktadır.

Mineral  doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir maddelerdir. Bal içerisindeki minerallerin miktarı %0,02 ile %1,0 civarındadır. Bu minareller Potasyum, klor, kükürt, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, silisyum, demir, mangan ve bakır'dır. Bunlar içerisinde potasyum, kalsiyum ve fosfor daha fazla bulunmaktadır.

Laboratuvarda yapılan analizler:

Deney AdıCihaz AdıUygulanan MatriksDeney Metodu

Ağır Metal (Bakır, Kadmiyum, Çinko, Nikel, Demir, Baryum, Krom, Kurşun, Alüminyum)

AASBal, PolenNMKL No:139-1991
Mineral Madde (Mangan, Bor, Magnezyum, Sodyum, Kalsiyum, Potasyum)AASBal, PolenNMKL No:139-1991

 


Laboratuvarda yer alan Cihazlar:

Cihaz AdıAdet

AAS (Flame Hidrür)

1

AAS (Grafit Furnace)

1
Hassas Terazi1
Çeker Ocak1
Kül Fırını1
Manyetik Isıtıcı2
Manyetik Karıştırıcı1

 

İLETİŞİM

    Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Ordu-Ulubey Karayolu 12.Km Dedeli Yerleşkesi (Pk:10) Altınordu/ORDU

  • Telefon : 0452 256 2341

  • Faks : 0452 256 2471

  • E-Posta : orduaricilik@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI