T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TAVUKÇULUK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    TEKNİK KOORDİNATÖR
    BÖLÜMLER
    PERSONEL
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    LABORATUVARLAR HAKKINDA
    YEM VE YUMURTA KALİTE ANALİZ LABORATUVARI
    MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    DERGİLER
    • CİLT 1 SAYİ 1 (1999)
    • CİLT 2 SAYİ 1 (2000)
    • CİLT 2 SAYİ 2 (2000)
    • CİLT 3 SAYİ 1 (2001)
    • CİLT 3 SAYİ 2 (2001)
    • CİLT 4 SAYİ 1-2 (2002)
    • CİLT 5 SAYİ 1 (2004)
    • CİLT 6 SAYİ 1 (2005)
    • CİLT 7 SAYİ 1 (2007)
    • CİLT 8 SAYİ 1 (2009)
    • CİLT 9 SAYİ 1 (2010)
    • CİLT 10 OZEL SAYİ (2013)
    • CİLT 11 SAYİ 1 (2014)
    • DERGİMİZİN YENİ SAYILARI
  • BİLGİ EDİNME
    İKİZCE KULUÇKAHANE İŞLETMESİ
    İKİZCE ISLAH VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
    YUMURTA SATIŞ OFİSİ
    TAVUK HASTALIKLARI VE BİYOGÜVENLİK
    BİLGİ EDİNME FORMU
  • BASIN
  • FOTO GALERİ
    İKİZCE ISLAH VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
    ENSTİTÜMÜZÜN GÖRSEL TARİHİ
    HİBRİT PATENT BELGELER
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

ISLAH VE GENETİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI

​

Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü 1930 yılından bu yana tavukçuluk sektörüne hizmet vermektedir. Bu hizmetlerin başında üreticilere istedikleri kalitede ve miktarda yumurtacı damızlık yumurta ve civciv temini gelmektedir. Araştırmacılar, 1995 yılına kadar Enstitü bünyesinde mevcut olan az sayıdaki hat ile bu çalışmaları yürütmeye çalışmışlardır. Mevcut genetik materyalin günümüzün bilimsel ve üretimsel ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalması, tavuk ıslahının temelini oluşturan saf hatların ülkemize ithalini gerekli kılmıştır. Bu aşama da Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü ile Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü' nün ortak girişimleri sonucu 1995 yılında Kanada' dan 10 saf hatta ait kuluçkalık yumurtalar ithal edilmiş ve yerli hibrit geliştirilmesinde kullanılmak üzere önemli bir genetik altyapı oluşturulmuştur.

Saf hatların pedigri kayıtları tutularak, hat içi seleksiyonla üretilmelerine 1995 yılından bu yana devam edilmektedir. Saf hatlarla yapılan ıslah çalışmalarının temelini, pedigri kayıtlarına dayanan seleksiyon yöntemleri oluşturmaktadır. Seleksiyonla saf hatların yumurta veriminin arttırılması, cinsel olgunluk yaşının azaltılması veya optimum seviyede tutulması, cinsel olgunluk ağırlığının azaltılması ve yumurta ağırlığının optimum seviyede tutulması hedeflenmektedir. Islah çalışmalarında ulaşılan seviyenin korunabilmesi veya bir adım ileriye götürülebilmesi için seleksiyon çalışmalarının kesintisiz devam ettirilmesi gerekmektedir.

Ticari tavuk yetiştiriciliğinde yer verilen saf hatların verimlerinin yükseltime çabasının temel gerekçesi, ikili, üçlü ya da dörtlü melezleme sonucu elde edilecek üretim hayvanlarının yani ticari melezlerin/hibritlerin işe yararlılığını yükseltmektir. Bir başka ifadeyle saf hatlar içinde seleksiyonu takiben, popülasyonlar arası seleksiyon, yani çiftleştirilecek saf hatların belirlenmesi işi yapılır. Kısaca bir yandan melezlenecek ana ve baba hatları ıslah edilirken, diğer yandan da bunlar arasındaki genel ve özel kombinasyon kabiliyeti yüksek olanları belirleyip, çiftleştirerek ticari melezlerin elde edilmesi sağlanır. Bu yaklaşımın ana dayanağı ise, melezlerin genellikle ebeveyn ortalamasından, hatta daha yüksek değerli ebeveynden bile üstün değer gösterebilmeleridir.

Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde yapılan ıslah çalışmalarıyla, nitelikli hibritler elde edebilmek için hem saf hatlar korunup geliştirilmekte hem de ebeveyn ve büyük ebeveynler elde etme çalışmaları sürdürülmektedir. Bunun için de öncelikle, saf hatların korunması, her bir hatta hayvan sayısının artırılması ve üzerinde durulan verim özelliklerinin daha iyi seviyelere çıkarılması hedeflenmektedir. Verim seviyesinin korunması koşuluyla, seleksiyon programları kapsamında yumurta kabuk kırılma direnci, kabuk rengi ve iç kalite gibi kalite parametreleri üzerine odaklanılmaktadır.

Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne, 1995 yılında ithal edilen 6 kahverengi ve 4 beyaz yumurtacı saf hatta ek olarak 2010 yılında ithal edilen 1 beyaz saf hat ile yürütülen çalışmalar sonucunda şimdilik ATAK, ATAK-S, ATABEY ve AKBAY adı verilen dört farklı hibrit geliştirilmiş olup, üretilen hayvanların ülke tavukçuluğuna entegrasyonu ve tanıtımı sağlanmaktadır. Alternatif üretim sistemlerinde hibritlerin kullanımına yönelik çeşitli destek mekanizmaları oluşturulmakta ve bu doğrultuda bilgilendirme ve tanıtım çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Yapılan ıslah çalışmaları kapsamında, geleneksel seleksiyon yöntemleri uzun yıllardır başarıyla uygulanmakla birlikte, son dönemde genetik ilerlemenin daha sistematik ve hızlı bir biçimde sağlanabilmesi amacıyla bu yöntemlerin genomik verilerle desteklenmesi yönünde önemli adımlar atılmaktadır.​


İLETİŞİM

    Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Şehit Cem Ersever Caddesi 7/1 Gayret Mahallesi Yenimahalle/ANKARA

  • Telefon : 0312 344 59 90

  • Faks : 0312 344 530 5

  • E-Posta : ankara.tavukculuk@tarimorman.gov.tr

  • KEP : ankara.tavukculuk@gthb.hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI