Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
SU ÜRÜNLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • BALIKÇILIK YÖNETİMİ
    • YETİŞTİRİCİLİK
    • ISLAH VE GENETİK
    • ÇEVRE VE KAYNAK YÖNETİMİ
    • SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI
    • GIDA TEKNOLOJİSİ
    • TARIM EKONOMİSİ
    • ÜRETİM VE İŞLETME
    • EĞİTİM VE YAYIM
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    YETİŞTİRİCİLİK LABORATUVARI
    BALIKÇILIK BİYOLOJİSİ LABORATUVARI
    DENİZ BİYOLOJİSİ LABORATUVARI
    İHTİYOPLANKTON LABORATUVARI
    MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI
    GENOM ANALİZ LABORATUVARI
    MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI
    GEN TRANSFER LABORATUVARI
    SİTOGENETİK LABORATUVARI
    ZOOPLANKTON LABORATUVARI
    ÜREME FİZYOLOJİSİ LABORATUVARI
    GIDA TEKNOLOJİSİ LABORATUVARI
    DUYUSAL LABORATUVARI
    GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ LABORATUVARI
    GIDA İŞLEME
    EKOLOJİK ARAŞTIRMA LABORATUVARI
    HİSTOLOJİ LABORATUVARI
    BENTOLOJİ LABORATUVARI
    YAŞ OKUMA LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
    SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI
    YETİŞTİRİCİLİK
    BALIKÇILIK YÖNETİMİ
    ÇEVRE VE KAYNAK YÖNETİMİ
    GENETİK VE ISLAH
    GIDA TEKNOLOJİSİ
    TARIM EKONOMİSİ
  • YAYINLAR
    YURTİÇİ YAYINLAR
    YURTDIŞI YAYINLAR
    ENSTİTÜ YAYINLARI
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksSu Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Haber

Kalkanın Yolculuğu: Denizden SUMAE'ye Uzanan Hikaye

30.04.2025 / Gösterim Sayısı : 317 / Arşiv

Başarılı bir su ürünleri hikâyesi her zaman saygıyla başlar—doğaya, bilime ve üzerinde çalıştığımız türe duyulan saygıyla. SUMAE olarak Karadeniz’in en kıymetli yassı balıklarından biri olan Kalkan balığı (Scophthalmus maximus) üzerine yürüttüğümüz çalışmalar, bunun bir örneğidir.

​

 


Yolculuğumuz denizde başlıyor. Su ürünleri uzmanlarımız, sağlıklı, doğal kalkan damızlıklarını toplamak üzere küçük bir tekne ile denize açılıyor. Bu damızlıklar sadece birer balık değil; sürdürülebilir kalkan yetiştiriciliğinin temel taşlarıdır.

Damızlıklar enstitümüze ulaştığında süreç hassas ve bilimsel bir titizlikle ilerliyor. Uzmanlarımız boy, ağırlık ve genel sağlık durumları gibi önemli her bir detayı kayıt altına alıyor. Bu veriler, üretim döngüsünde bize rehberlik eden yol haritasını oluşturuyor.

Sonrasında damızlıklar markalar ile kimliklendiriliyor. Her bir damızlık böylece tek tek izlenebilir hale geliyor ve üreme süreci boyunca detaylı olarak takip ediliyor. Bu, küçük ama hayati öneme sahip bir başlangıç.

Üreme sezonu geldiğinde uzmanlarımız kontrollü koşullarda yapay üreme uygulamalarına başlıyor. Dişi bireylerden özenle toplanan yumurtalar steril kaplara alınıyor ve yeni bir yaşam döngüsü burada başlıyor. Yakın plan fotoğraflar, toplanan yumurtaların hassas ve bir o kadar umut dolu görüntüsünü sunuyor.

Yumurtalar özel olarak tasarlanmış inkübatörlere yerleştiriliyor. Burada, optimum koşullarda gelişimleri titizlikle izleniyor. Mikroskop altında döllenme belirtileri gözlemleniyor; hücrelerin bölünmeye, şekillenmeye ve yumurtadan çıkmaya hazırlanışına tanıklık ediyoruz.

Her inkübatöre asılan etiketlerde döllenme zamanı, tarih ve yumurta sayısı gibi bilgiler yer alıyor. Bu şeffaflık, sürecin izlenebilirliğini ve bilimsel doğruluğunu garanti altına alıyor.

Larvalar yumurtadan çıktıktan sonra beslenme süreci başlıyor. Uzmanlarımız, rotifer ve yeşil su yöntemi ile ilk yemlemeyi gerçekleştiriyor. Bu mikro besinler sadece besin değil; aynı zamanda doğal yaşam ortamının da bir taklididir.

Sahne arkasında, canlı yem uzmanlarımız rotiferler üzerinde mikroskobik kontroller yaparak, mikro besin zincirimizin temelini oluşturan fitoplanktonun titizlikle yetiştirildiği ve bakımının yapıldığı canlı yem üretim ünitemizde besin kalitelerini ve yoğunluklarını garanti altına alıyor.

Bu sadece kalkan üretiminin hikayesi değil. Bu, doğadan gelen bilgeliği bilimle buluşturan, özenle yürütülen bir yaşam döngüsünün hikayesi.
SUMAE olarak biz sadece balık üretmiyoruz—bilgi ve özenle beslenen bir ekosistem inşa ediyoruz.​

Son Haberler
...
Bakanımız Ve Protokol Heyeti Sumae’Yi Ziyaret ...
...
Milletvekili Vehbi Koç, Sumae’Yi Ziyaret Etti: ...
...
Trabzon Akuakültür Demonstrasyon Merkezinde (A ...
...
Sumae’Den Türk Somonu İşleme Tesisine Teknik Z ...
...
Doğu Karadeniz’De Deniz Salyangozu Stokları İz ...
...
Karadeniz'de Sürdürülebilir Deniz Yetiştiricil ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Vali Adil Yazar Sk. No:6 Kaşüstü, Yomra, 61250, TRABZON

  • Telefon : 0462 341 10 53-54

  • Faks : 0462 341 11 52

  • E-Posta : sumae@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI