Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü araştırmalarına göre, denizler arası göç etme özelliğine sahip olan palamut, avının büyük bölümünü su sıcaklığı ve besin miktarına bağlı olarak Eylül-Kasım ayları arasında Karadeniz'de vermektedir. Enstitü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, Karadeniz'e komşu ülkelerin avcılık istatistikleri hemen hemen sıfıra yakın olduğunu, Ege Denizi ve Karadeniz'e kıyı ülkelere baktığımızda palamuttan en büyük payı Türkiye'nin aldığını belirtti. Aydın, Yunanistan ise Ege Denizi ve İyon Denizinden maksimum 3-5 bin ton palamut avcılığı yaptığını ifade etti. Ülkemizin palamut av miktarı ise yıllara göre değişim gösterebildiğini ve av miktarının 70 bin tonlara kadar çıkabildiğini vurgulayan Aydın, palamudun 1928 den günümüze kadar yakalanma istatistiklerine bakıldığında her 7-8 senede pik noktaya ulaştığı sonra tekrar düşüş ve yükselme eğiliminde olduğu belirtti. Aydın, diğer pelajik balıklara göre palamut balığının daha hızlı bir büyüme grafiği sergilediğini, Haziran-Temmuz aylarında yumurtadan çıkabildiğini ve Eylül Ayında 25-30 cm boya erişebildiğini ifade etti. Aydın, Karnivor bir tür olan Palamut'un, hamsi, istavrit ve çaça gibi küçük pelajik balıklar üzerinden beslendiğini de dile getirdi.
PALAMUT BALIĞI NE ZAMAN YUMURTLAR?
Yumurtalarını bırakmak için üreme göçü gerçekleştiren palamut ilkbahar aylarının sonlarına doğru Karadeniz'e geçtiğini belirten Aydın, bir yaşını geçmiş bireyler üreme özelliği gösterdiğini, çevresel şartlara bağlı olarak Marmara ve Karadeniz'de yumurtalarını bıraktığını söyledi. Yumurtaların açılmasında ve larvaların gelişmesinde su sıcaklığı ve besin miktarı en önemli olduğunu vurgulayan Aydın, Palamutun su sıcaklığına bağlı olarak hareket ettiğini, Karadeniz'de suların soğumaya başlaması ile birlikte geri dönüp Boğazlardan geçerek Akdeniz'e kadar kışlama göçünü gerçekleştiğini ifade etti.
PALAMUT BALIĞI NASIL AVLANIR ?
Aydın, ülke karasularından elde edilen palamudun yaklaşık %85'lik bir kısmı gırgır ağları ile geriye kalan kısmı ise uzatma ağları ve dalyanlar ile yakalandığını söyledi. Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün 2005 yılından beri palamudun biyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve avcılık çabasının ortaya koyulabilmesi için çalışmalar yaptığını dile getiren Aydın, bu çalışmalarda balığın büyüme özelliklerinden mide muhteviyatına, avlanma yeri ve zamanından av verimine kadar birçok parametre toplanmakta ve rapor halinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'ne düzenli olarak sunulduğunu sözlerine ekledi.