Bölümümüzün temel görevi; Ar-Ge çalışmaları ve yayınları yaparak literatüre katkı sağlamaktır. Başta yer fıstığı olmak üzere yağlı tohumlar ile ilgili Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirilen ürünlerin;
-Kalite özelliklerini incelemek, çalışma konumuz ile ilgili faaliyet yürüten gıda işletmelerinin sorunlarına yönelik Ar-Ge çalışmaları yapmak,
-Katma değerli yeni ürünler ortaya çıkarmak,
-Gıda üretimine yönelik yeni teknolojileri gıda işletmelerinde de uygulanmasına yönelik çalışmalar yapmak,
-Tüketicilerin güvenilir gıdaya erişimine yönelik gerekli çalışmalar yapmak başlıca hedefleridir.
Bölüm Başkanlığımız Bünyesinde 1 adet Kalite Analiz Laboratuvarı, 1 adet Ar-Ge Pilot Gıda Üretim Tesisi bulunmaktadır. Pilot Gıda Üretim Tesisinde Yer Fıstığı Ezmesi ve çeşitleri, Yer fıstığı çerezi üretimi yapılabilmektedir.