Allahverdi fındığı FAE' nin yürüttüğü bir seleksiyon çalışması neticesinde ortaya çıkmış çeşidimizdir. Tombul fındık çeşidine göre; yaprak açımı 15 gün daha geç, erkek çiçek miktarı fazla ve toz yayma süresi bir hafta uzun, boş meyve oluşumu oldukça düşük, dekara verim iki kat daha fazla, kurak, don, hastalık ve zararlılara karşı daha az duyarlıdır.
Habitus: Yarı Dik;
Gelişme Gücü: Kuvvetli;
Dalların Açı Durumu: Dar Açılı;
Dal Sıklığı: Çok Sık;
1Yaşlı Sürgün Miktarı : Çok (542 Adet / Dal);
1 Yaşlı Sürgün Kalınlığı: Orta (2.22 mm.);
1 Yaşlı Sürgün Uzunluğu: Orta (8.33 cm);
Kök ve Dip Sürgünü Oluşturması: Pek Çok (42 Adet/Dal);
Tomurcuk Şekli: Oval;
Tomucuk Rengi: Yeşil;
Yaprak Tomurcuğu Açım Zamanı: 15 / 03 - 17 / 03;
Yaprak Büyüklüğü: 9.10 cm;
Yaprak Şekli (İndis): Eliptik (1.26);
Yaprak Sapı Uzunluğu: 1.59 cm;
Yaprak Sıklığı: Sık;
Yaprak Döküm Zamanı: 30 / 11 - 10 / 12;
Erkek Çiçek Uzunluğu: 3.03 cm;
Erkek Çiçek Rengi: Açık Yeşil;
Erkek Çiçek Miktarı: 366 Adet/Dal;
Erkek Çiçek Açım Zamanı: 8 / 01 - 23 / 02;
Erkek Çiçeklerin Toz Yayma Süresi: 41 Gün;
Çiçek Tozu Çimlenme Oranı: % 69.88;
Dişi Çiçek Miktarı: 336 Adet/Dal;
Dişi Çiçek Kümesinde Stigma Sayısı: 12-18 Adet/Çiçek;
Dişi Çiçek Açım Zamanı: 7/01 - 6/03;
Dişi Çiçek Açım Süresi: 48 Gün;
Erkek ve Dişi Çiçek Açım Zamanlarının Birbirleriyle Uyumları: Homogam;
Çeşidin Kendisiyle Uyuşma Durumu: Meyve tutum oranı serbest tozlamada % 78.14 kendilemede % 57.85;
Dişi Çiçeklerin Meyve (Çotanak) Bağlama Zamanı: 27/04 -6/05;
Zuruf Şekli ve Özelikleri: Meyveyi orta derecede sıkıyor, soyulabilirliği kolay, zuruf kalıntısı yok, zuruf dişleri orta parçalı, sıklığı daha fazla,tüy yok, zuruf ucu daha kapalı, zuruf etli ve meyvenin 1-1.5 katı boyunda;
Kabuklu Meyve Şekli: Yuvarlak (1.15);
Kabuklu Meyve Görünüşü: Gösterişsiz,açık çizgili, az puslu, dışbükey, çıtlama yok, taban izi orta iri, açık krem, meyve ucu nispeten çıkıntılı;
Kabuklu Meyve İriliği: 17.43 mm;
Kabuk Kalınlığı: 1.18 mm;
İç/Kabuk Oranı (Randıman %): % 48.85;
İkiz İç Oranı: % 0.00;
Buruşuk İç Oranı: % 6.66;
Boş Meyve Oranı: % 7.55;
İç Meyve İriliği: 12.79 mm;
İç Meyve Şekli: Yuvarlak (1.21);
İç Fındık Zarının (Testa) Görünümü: Koyukahve renkli ve sakalsız;
İç Meyve Göbek Boşluğu: 1.48 mm;
İç Meyvenin Beyazlamaya Uygunluğu: % 90.50;
Yağ Oranı: % 62.50;
Protein Oranı: % 14.67;
Tat: Yavan;
Hasat Olum Zamanı: 02/08 - 04/08;
Çotanakta Meyve Sayısı: 3.20 Adet/Çotanak;
Kg'da Dane Sayısı: 591 Adet;
Verim: 233.51 Kg./da;
Periyodisite Eğilimi: Yüksek;
Sıcak ve Kurağa Duyarlılığı: Az Duyarlı;
İlkbahar Geç ve Sonbahar Erken Donlarına Duyarlılığı: Az Duyarlı;
Hastalık ve Zararlılara Duyarlılığı: Az Duyarlı